Skip to content

Teatras – gyvenimo veidrodis

Jei žemėje yra stebuklų, tai jie vyksta teatre – sakė žinomas aktorius, režisierius ir pedagogas Konstantinas Stanislavskis. Dėmesingas spektaklių žiūrovas pritars garsaus praeities menininko mintims ir paliudys, kad ypatingoje teatro kalboje skamba visos gyvenimo tiesos, o gebėjimas valdyti scenos veiksmo visumą ir detales – duotas išrinktiesiems, tam pašauktiems. Tarptautinės teatro dienos proga kalbinama žinoma režisierė Jolanta NARBUTAITIENĖ santūriai vertina asmeninius kūrybinius pasiekimus. Būdama pašauktąja Teatre ir nematuodama duoto talento ir darbo laiko, menininkė nuoširdžiai džiaugėsi Česlovo Kudabos gimnazijos teatro IKI laimėjimais. 

„Kas dveji metai vyksta Lietuvos vaikų ir jaunimo teatrų šventė apžiūra „Šimtakojis“, kurios metu išrenkami laureatai ir diplomantai. 2021 m. ši šventė vyko jau 11 kartą ir Ignalinos  Česlovo Kudabos gimnazijos teatras IKI, pristatęs spektaklį „Musė“, vėl tapo LAUREATAIS tarp jaunimo teatrų“. Tuomet Dalios Čepkauskaitės spektaklis, kurį režisavo kūrėja, gavo ypatingus komisijos vertinimus. 

Žinoma aktorė, režisierė, teatro pedagogė, Lietuvos vaikų ir jaunimo teatrų šventės – apžiūros „Šimtakojis“ vertinimo komisijos narė Elena Savukynaitė rašė – „Režisierė visada turi ypatingų galių kurdama spektaklį atrasti nepaprastų dalykų. Taip ir šį kartą – vieną vaidmenį įkūnija keletas žmonių. Taip atsirado 5 asabos Motinos ir 5 asabos Monikos. Ir jos taip „surištos“, kad atrodo lyg vienas personažas – stebuklas. Ačiū už jį. O ir spektaklis – skoninga dekoracija, gerai vaidinantys aktoriai, sceninė ir judesio kultūra, išraiškingumas – visa tai lemia sėkmę. Sėkmės!“ 

Laiku ištartas geras vertinimo komisijos narių žodis neša sėkmę ignalinietės režisierės kūrybos vaisiui. Kovo 26-ąją Kretingos rajono kultūros centre vyko XVII-oji mėgėjų teatrų šventė TEGYVUOJA TEATRAS. Šios šventės apdovanojimai kasmet iš visų Lietuvos regionų sukviečia kelis šimtus mėgėjų teatrų vadovų, režisierių, aktorių, teatro pedagogų. Visuomenei pristatyti kūrybiškiausi, ryškiausi mėgėjų teatro kūrėjai, jiems įteikti diplomai, o laureatai pelnė prestižinius apdovanojimus – „Tegyvuoja teatras“ statulėles. 

Tai svarbiausi metų apdovanojimai mėgėjų teatrų srityje Lietuvoje. Šįkart nominuoti Lietuvos vaikų ir jaunimo teatrai. Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos teatro IKI spektaklis „Musė“ tapo nominacijos RYŠKIAUSIA NACIONALINĖS DRAMATURGIJOS INTERPRETACIJA nugalėtoju ir iš šventės Kretingoje teatro aktoriai parsivežė svarbiausią apdovanojimą  – statulėlę. Pelnyti ją mėgėjų teatro kūrėjui yra tas pats, kas profesionalaus teatro kūrėjui „Auksinį scenos kryžių“. Pildosi E. Savukynaitės sėkmės linkėjimai ignalinietei režisierei J. Narbutaitienei, kuriai teatras seniai tapo neatsiejama gyvenimo dalimi.

„Sakoma, jog teatras – gyvenimo veidrodis, į kurį pažvelgę pamatysime savo privalumus ir trūkumus. Teatro paskirtis – atsukti tą veidrodį visuomenei, parodyti jai jos veidą – problemas, skaudulius, ydas ir klausti, klausti, klausti… Atsakymai – tai jau visuomenės reikalas… Mūsų paskirtis – netylėti, kalbėti, versti mąstyti…

Man teatras tai pati stebuklingiausia vieta, kur galima pabėgti nuo realybės ir sukurti tokį pasaulį, apie kokį svajoji, kokį norėtum matyti…“, – tvirtina režisierė Jolanta Narbutaitienė.

Nuotraukos iš asmeninio J. Narbutaitienės archyvo.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje