Skip to content

Mažuose dalykuose – dideli slėpiniai

Skuba Didžioji savaitė. Tradičiškai stengiamės nuveikti užsilikusius darbus savo gyvenimuose ir buityje. Artėja šv. Velykos, neįsivaizduojamos be varpų skambesio ir margučių ant šventinio stalo. Gal jau nespėsime šiemet paruošti gero dažo kiaušinių marginimui, kuriuos naudoja žinoma dailininkė ir pedagogė Nijolė TRINKŪNIENĖ. Pasak menininkės, reikia ąžuolo ir juodalksnio žieves virti apie porą valandų vandenyje, tada įdėti surudijusių gelžgalių, pabrandinti tokį viralą kelias dienas, o dar geriau savaites, ir tik tuomet gausime labai gerus ir natūralius dažus kiaušiniams.

Jau daug metų N. Trinkūnienė konkursuose ir parodose pristato kolekcijas savo rankomis margintų kiaušinių – tikrų meno kūrinių, per kuriuos į interesantą kalba iš praeities atkeliavę įvairūs ženklai, pasaulio medis ir visa visata. Dar kitaip nei nutapytose drobėse ar karpiniuose, per margučius, labai savitai, žmogui skleidžiasi gamtos ciklai ir gyvenimo ratas. Kad Margutis – gyvybės simbolis, mūsų protėviai suprato seniai ir puoselėjo marginimo tradicijas. Įvairiuose Lietuvos regionuose kiaušinių dažymo papročiai panašūs ir turintys savitumų, skirtumų, kuriuos formavo konkrečių vietovių gyventojai. 

Kiekvieną pavasarį, prieš Velykas, įvairių kiaušinių marginimo būdų N. Trunkūnienė moko vaikus ir suaugusius, stengdamasi perduoti kuo daugiau žinių ir išminties, atkeliavusios iš praeities ir saugomos ženkluose, simboliuose, detalėse. 

„Vaikystėje dažniausia kiaušinius dažydavome paparčių lapais, augusiais prie Dysnos upės. Vėliau, stebėdana Felikso Sirevičiaus darbus, atradau sau kiaušinių marginimą vašku, skutinėjimą, kuris buvo labiau paplitęs Dzūkijoje… Šios technikos labai sudomino, įtraukė. 

Mūsų protėviai pirmą margutį dažė raudona spalva ir ant jo piešdavo paukščio pėdeles – taip išreiškiamas džiaugsmas, kad jau išgyventa šalta žiema liko praeityje ir sulaukta pirmųjų paukščių. Margučiai dažomi įvairiomis spalvomis, kiekviena jų turi savo reikšmę: juoda reiškia žemę, gausumą, pilnatvę; raudona – tai gimimas, gyvenimas, energija, visa ko pradžia; žalia – augimas, sveikata, ramybė; geltona, rusva – saulė, šviesa, jaukumas, šiluma; mėlyna – dangus, palaima. Greitai valgyti skirti kiaušiniai nudažomi augaliniais dažais: svogūnų lukštais, bruknių lapais, žolių stiebeliais, samanomis, šienu“, – pasakoja dailininkė Nijolė Trinkūnienė, ragindama skaitytojus puoselėti kiaušinių marginimo tradicijas, o Didžiosios savaitės laike kviečia visus rasti jėgų ir noro geriems darbams – apsidairyti savo aplinkoje ir nepamiršti stokojančių, vienišų, ligonių. 

„Gerumas ir kilnumas – svarbiausios žmogiškos savybės, kurių visuomenėje kartais pristinga. Todėl saugokime ir tęskime tradicijas, formuojančias gėrį ir grožį, kuriančias amžinąsias vertybes. Kiaušinių marginimas šeimose – dar viena bendrystės galimybė skubančiame gyvenime, stebuklingas laikas pažinti ir kurti visiems drauge. Protėviai žinojo, kad mažuose dalykuose slypi išminties klodai“, – sako menininkė.

Natūralių dažų receptas (kartojamas)

Prisirinkti ąžuolo, juodalksnio, alksnio žievių (maždaug pusę kibiro). Renkant žievę, pavalyti nuo samanų ir kitokių nešvarumų. Daugiausia taninų (dažomųjų pigmentų) turi karna. Žievę ir karnas pasmulkinti ir užpilti minkštų (pvz. lietaus, sniego tirpsmo, balos) verdančiu vandeniu. Užpylus palaikyti kelias dienas, po to pavirinti 2–3 val., ataušus įdėti surūdijusi gelžgalį ar gelžgalius ir dar palaikyti kelias dienas ar savaitę. Dažas jau paruoštas. 

Gražių margučių!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje