Skip to content

Dūkšte ir Didžiasalyje greitai bus įrengti bankomatai 

MI informacija

Šalies komerciniai bankai ir kredito unijos bei jiems atstovaujanti Lietuvos bankų asociacija (LBA) aktyviai įgyvendina su Lietuvos banku pasirašytą memorandumą dėl grynųjų pinigų prieinamumo didinimo. Šimte Lietuvos vietovių, kuriose iki šiol nebuvo bankomatų, pradedami įrengti ženklu BANKOMATAS.LT bei projektą įgyvendinančių finansų įstaigų logotipais pažymėti bankomatai. Pirmieji iš šių įrenginių pradės veikti jau šią savaitę.

Naujuosius bankomatus įrengia bendrovė „Worldline Lietuva“. Dauguma jų atsiras prekybos, administraciniuose pastatuose bei jų prieigose. Bankomatus mūsų rajone planuojama įrengti Dūkšte ir Didžiasalyje, taip pat kaimyniniame Adutiškyje, iki kurio ranka pasiekti Gilūtų krašto žmonėms..

Memorandumą pasirašiusių finansų rinkos dalyvių klientai iš naujų bankomatų galės išsigryninti pinigų tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir iš savo finansų įstaigos: „Swedbank“, AB, AB SEB banko, „Luminor Bank“ AS Lietuvos skyriaus, AB Šiaulių banko, AS „Citadele banka“ Lietuvos filialo bei LKU kredito unijų grupės – bankomatų.

Pagal pirminį planą, Kinijoje pagaminti bankomatai Europą turėjo pasiekti geležinkeliu, kertant Rusijos Federacijos teritoriją. Rusijai užpuolus Ukrainą, operatyviai spręsta dėl kito įrenginių gabenimo būdo – jie Lietuvą pasieks laivu. Dėl to pailgėjo pristatymo terminas. Visi pagal projektą suplanuoti bankomatai turėtų būti įrengti iki Žolinės (rugpjūčio 15 d.). Bendrovė „Worldline Lietuva“ projekto laikotarpiu dirba padidintu pajėgumu.

Kadangi dalyje vietovių bankomatai atsiras keliomis savaitėmis vėliau nei iki memorandume numatytos datos – liepos 1-osios, iki juos įrengiant šiuose miesteliuose, kaip tai numatyta memorandume, papildomas grynųjų kiekis bus užtikrinamas kitomis priemonėmis – „Perlo“ terminaluose. Pernai birželį memorandumą pasirašę finansų rinkos dalyviai susitarė per vienerius metus užtikrinti, kad ne mažiau kaip 90 proc. Lietuvos gyventojų grynųjų pinigų išgryninimo vieta būtų pasiekiama iki 10 km atstumu nuo gyventojų deklaruotos gyvenamosios vietos arba 99 proc. gyventojų – iki 20 km atstumu. 

Grynųjų pinigų prieigos taškų plėtra pagal finansų sektoriaus ir LB memorandumą sutelkta į vietoves, kuriose gyvena iki 4 tūkst. gyventojų. Įgyvendinus projektą, galimybė išsigryninti pinigus bus prieinama ne mažiau kaip 191 šalies mieste bei miestelyje.

Memorandume buvo numatyta, kad 50-yje vietų turėtų atsirasti bankomatai, o kitose būtų pasitelktos jiems lygiavertės alternatyvos. Tačiau projektą įgyvendinančios kredito įstaigos ir LBA, įvertinusios regionų situaciją, priėmė sprendimą visose vietovėse įrengti būtent bankomatus, kaip gyventojams patogiausią grynųjų pinigų išdavimo būdą.

Šiuo metu šalyje veikia per 1000 bankomatų, per 2200 „Perlo“ terminalų, grynųjų pinigų išdavimo paslauga teikiama ir bankų partnerių „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir kitų parduotuvių kasose bei „Narvesen“, „Lietuvos spaudos“ kioskuose, iš viso – apie 4000 taškų.

LBA komunikacijos vadovė

P. S. Prisiminiau bankomatų pradžią Ignalinoje. Priėjau prie bankomato, įrengto mažosios „Maximos“ sienoje. Stovėjo trys ar keturi žmonės, laukę išgryninti pinigų. Priėjo senolis, greičiausiai iš kaimo. Kurį laiką žiūrėjo, stebėjo, kaip paimami pinigai. Po to pusbalsiu – lyg sau garsiai pagalvojo, lyg aplinkiniams – tarė: „Tai laikai atėjo, pinigus iš sienos išsiima…”. Ir apsisukęs nuėjo…

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje