Skip to content

Mirties rūkas virš Lietuvos laukų

Šiuo metu didžiausia problema „ant Lietuvos“ – nemokamas vanduo restoranuose. Seimūnai rimtais veidais svarstė: privalo padavėjas atnešti jums nemokamą stiklinę vandens iš čiaupo ar ne. 

Tiesa, didieji, lietuvių kalbą gerbiantys ir puoselėjantys  žurnališiai svarstė, ar tas vanduo turėtų būti „iš krano“ ar bent „iš kranelio“. Matyt, todėl, kad statybos stoja, nes medžiagos brangsta, vis vien kranai nenaudojami.

O kadangi medžiagos brangsta, statybininkai („statybų sektoriaus atstovai“) ėmė reikalauti iš valdžios kompensacijų. Girdi, sutartis reikia peržiūrėti, nes kitaip statybininkai bankrutuosią.

O jeigu koks nors žmogus namuką pradėjo statytis prieš medžiagų brangimą – kiek valdžia jam kompensuos? Kažkodėl nė vienam žmogui nešauna į galvą iš valdžios kompensacijos prašyti. Žmogus (kažkaip nesinori rašyti „paprastas žmogus“, tarsi kiti kažkuo ypatingi) jokios kompensacijos nesitiki, nei kai statybos brangsta, nei kai duona ar mėsa. Ir iš ko tos kompensacijos mokamos – iš tų pačių žmogaus surinktų mokesčių. Viena ranka moki, kita imi…

Tačiau verslas – čia kitas dalykas. Bankrotas – tai toks baubas, kuriuo visos valdžios visais laisvės laikais buvo gąsdinamos. Pirmauja šitoje srityje, žinoma, Lietuvos ūkininkai. Jeigu prisimintume, kiek kartų visi jie jau yra bankrutavę, tai taptų aišku, kad ir kiaulės, ir javai Lietuvoje patys auga, be žmogaus įsikišimo, nes tie, kurie juos turėtų prižiūrėti, jau seniai savo ūkelius (derlingiausios dirbamos žemės hektaro kaina – 6500 eurų, prasčiausios – artėja prie 2000 eurų) pardavė ir dabar Turkijoje ilsisi, nes Palanga net jiems per brangi.

Jei apie žemės ūkį kalbame, tai norisi paklausti: o kaip jūs maitinatės? Ar košę iš pilno grūdo kruopų verdate? O kaip duonelė – turbūt irgi „pilno“? 

Kaip tai su žemės ūkiu susiję? Ogi čia neseniai pasirodė tokia žinutė, kad Taivanas atsisakė pirkti lietuviškus javus. Puse lūpų įvardinta priežastis: grūdai neatitiko sanitarinių reikalavimų.

Kitaip tariant, grūduose buvo rasta nepriimtinų cheminių medžiagų. Taivaniečiams nepriimtinų. Cheminė medžiaga neįvardinta, bet vieša paslaptis, kad tai raundapas. „Naikina daugumą vienaskilčių ir dviskilčių piktžolių, net ir sunkiai sunaikinamas rūšis“ – čia iš reklamos. Jeigu šis herbicidas panaudojamas ne per vėlai, gal ir spėja pasišalinti iš augalo. O jeigu ne, jeigu ūkininkas norėjo didesnio derliaus…

Austrija raundapą jau uždraudė, jos pavyzdžiu pasekė ir Vokietija. Ir Čekija bei Italija. JAV irgi uždraudė, bet amerikiečiai mums ne autoritetas. Europos Sąjunga žadėjo tai padaryti nuo 2023 metų. Tai buvo nutarta 2019 metais, tad dar visko gali būti.

O kol kas dietologai ir visokie ten higienistai pataria obuolių žievelę nulupti, kitus vaisius visokiuose skysčiuose išmirkyti, ypač jeigu jie ne Lietuvoje auginti, bet atvežti iš svetur, sakysim, iš Lenkijos (o siaube). Matote, svetur viską kažkuo purškia, o pas mus – na ką jūs, pas mus viskas tiesiog ekologiška. Arba beveik ekologiška.

Tik kukliai nutylima, kad, sakysim, kviečiai raundapu purškiami prieš pat derliaus nuėmimą – virš laukų susidaro vadinamasis „mirties rūkas“, piktžolės žūva, bet ir kviečiai nudžiūsta vienu metu – kirsk ir džiaukis, kad grūdų nereikia papildomai džiovinti specialiose džiovyklose. Džiaukis geru derliumi.

O gal jūs džiaugiatės, kad bulvės prekybos centruose iki šiol puikiai išsilaikiusios, gražiai atrodo? O ar esate įsitikinę, kad jos nebuvo nupurkštos raundapu prieš pat derliaus nuėmimą? Tada sukietėja bulvių odelė, jos praranda daigumą ir ilgiau laikosi. Vartotojas guodžiamas (jeigu jis skaito specialią literatūrą), kad herbicidų junginiai, patenkantys per lapus į bulves, aktyvūs išlieka neilgai. Tik suskyla jie jau vartotojo kūne.

Bet ko čia virkauti, ko čia būgštauti, kad raundapas ir vėžį gali sukelti, ir visokius naudingus mikroorganizmus žmogaus kūne naikina, ir šiaip – o ar prisimenate, kad kadaise ir DDT buvo naudingas žemės ūkyje? Ir apskritai – svarbiausia, kad ūkininkai nebankrutuotų. O kad kažkoks Taivanas iš mūsų kviečių neperka – jie ten Azijoje išlepę. Lietuvis viską suvirškins. Įsivaizduojate, kokių kompensacijų pareikalautų ūkininkai, jeigu raundapas staiga būtų uždraustas?

Būtent „staiga“. Būtent raundapas. Taigi bus bankrotas. Čia jums ne nemokamas vanduo restorane. Pilno grūdo jums. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje