Skip to content

Pamaloninant kūnus ir virpinant širdis, atidarytas Palūšės vasaros sezonas 

Pirmąjį gegužės savaitgalį susibėgę turizmo verslo ir pramogų atstovai bei menininkai iškilmingai atidarė Palūšės vasaros sezoną „…Ir mes pradedam!“. Subtiliai suderinti tai, kas „veža“ ir labai labai „veža“ galima tik Palūšėje. Ši turistų ir pramogų mėgėjų oazė vis stipriau traukia ne tik pelną, bet jau ir kokybę, meną bei intelektualų humorą vertinančius žmones.

„Žvejo kranto“ kiemelyje jaukioje ir gal net romantiškoje užuovėjoje plevėsavo iškeltos bendražygių ir bendraminčių burės, virpindamos prisiminimus, ragindamos paleisti naujas svajones, o joms atitarė Lūšių bangos, besimušančios į krantus ir Justino grupės atliekama muzika. Jei dar bent vienas akcentas, būtume išsilydę nuo saldumo ir romantikos… bet ne… išdykėlis vėjas atnešė iš pavėsinės rūkytos žuvies ir naminio alaus kvapų, o Palūšės kaimo bendruomenės pirmininko Arvydo Gaidelio šelmiškas juokas sugrąžino į realybę. „Viskas gerai, neįsijauskite, nors mes čia vos susilaikėme su suoliuko kolegom nepasileidę į šokių aikštelę… dar visa vasara ir „tūsai“ prieš akis“, – priminė A. Gaidelis.

Pirmoji vakarėlio (sezono atidarymą jaukiame rate smagiau vadinti vakarėliu) staigmena – Mariaus Abramavičiaus Neboisia – Lietuvos fotografo, menininko, keliautojo, rašytojo, o svarbiausia – chebros nario devintoji knyga – „Šiaurinės Šinšilos polėkiai“. Kad būtų suprantamiau ir nereikėtų kartotis, pasakysiu, kad ten – visi savi, visi chebra. Atvažiuosite jūs – ir jūs tapsite chebros dalimi, žinoma, prieš tai su Ernestu pervežę 3 tonas akmenų, kaip Marius parašę knygą, sugavę bent vieną Lino lydeką, nuvarę Rimvydo laivą, Lūšių tiesiojoje aplenkę Kostą ir šiaip gerų darbų kalnus nudirbę. 

Apie knygą „Šiaurinės Šinšilos polėkiai“ ir Mariaus nuotykius iki subręstant šiaip kūriniui, autorių kamantinėjo Antanas Šilkūnas (daugelio renginių Palūšėje vedėjas).  

„Kodėl Neboisia? Nes ką nors sukurti gali tik nebijodamas. Jeigu išsigąsi savęs, kitų nuomonės, sustosi, pradėsi abejoti… ir liksi toje pačioje vietoje. Trečdalį gyvenimo žmonės abejoja ir svarsto, nejuda. O aš sakau: neboisia – nebijok“, – sako Marius. 

Devintoji rašytojo knyga „Šiaurinės šinšilos polėkiai“, kažkuo primenanti dienoraštį, kupina meilės burtų tiek vyrams, tiek moterims ir padailinta intelektualiu humoru. Ir vis dėlto… jei ne kelionės, Marius nebūtų toks, koks yra, nebūtų ir jo knygų, kupinų jo sukauptos išminties. Ir vis tai prasidėjo… ne kažkur, o Palūšėje, dar tais senais, senais laikais, kai jaunuolis Marius Vilniaus „univermage“ nusipirko guminę valtį, traukiniu (dar viena prie mano renkamų žmonių istorijų, atradusių kelią į Ignaliną traukiniais – autor.)  atvyko į Ignaliną, pėsčiomis nuėjo į Palūšę ir per nendres persitempęs valtį, be jokių palapinių ir kitų svarbių rakandų, Lūšių platybėmis išplaukė atrasti savos Amerikos. Pasak A. Šilkūno, tik vyrams gali šauti į galvą tokie genealūs žygdarbiai. 

Iš tikrųjų „Žvejo krante“ vykęs vakarėlis, skirtas ir vilionėms. Ne šiaip kokioms, o keliautojų ir pramogautojų, planuojančių gerai ne tik pradėti, bet ir tęsti visą vasaros sezoną.  Palūšės kaimo bendruomenės pirmininkas A. Gaidelis pradėjo pirmas… Susuko visiems galvą su birželio 4 d. planuojamu miksuotu didžiuliu festivaliu, kuris vyks Palūšėje, o tada išplauks Lūšiais link Meironų, kur susitiks su ten Sekmines švęsiančiais… o visą šitą sudėtingą, įvairių skonių ir sąskambių ritualą pavadino „Susdainuosme in Lūšių“. Liepos 29–30 d. siautės festivalis „Galapagai“. Rugpjūtį tris dienas (5–7 d.) vyks Palūšės Regata. Na, o savaitgaliais, nuo ketvirtadienio vakaro – gyvo garso koncertai „Žvejo krante“, „Palūšės valtinėje“ bei baruose. 

Didžiųjų renginių ir koncertų bei pramogų  – į valias. „Žvejo krantas“, „Palūšės piratai“, „Baidarių uostas“, „Akvaperlas.lt“, „Aukštaitijos laivai“ ir „Palūšės valtinė“ laukė, laukia ir per amžius lauks jūsų… gal ir mūsų lauks. Na, bet jau taip žadėjo vyrukai, pristatę įvairių įrenginių ir vandens transporto priemonių tiek dienos pasiplaukiojimams, tiek naktiniams, tiek pavieniui, poromis ar didžiulėmis kompanijomis. 

Palūšės valtinės savininkas, instruktorius veteranas Kostas nelabai orientuotiems priminė esmines plaukimo baidarėje taisykles. Kaip elgtis, kad kelionėje būtų linksma, kad būtinai išsimaudytum išgriuvęs iš baidarės ir niekada nepamirštum atostogų. Naujas chebros narys Justinas su kompanija nuo birželio pradeda projektą „Muzika ant vandens“. „Žvejo krante“ savaitgaliais koncertuos ne tik šie vyrukai. Bus labai netikėtų pasaulinio garso atlikėjų. 

Taigi, tiems, kam įdomu, kuo baigėsi chebros užmojai šiam sezonui, jei jie išvis baigėsi, atvykite į Palūšę.  

Na, o šeštadienio vakarėlio vinis – daugelio čia vykstančių renginių vedėjo, aštrialiežuvio A. Šilkūno, kaip naujai iškepto kapitono, oficialiai gavusio teises, krikštynos. Priesaiką priėmė kapitonai Valdas ir Rimvydas, o protokolui vadovavo Linas. Nežinau, kas blogiau: ar iškart nuskęsti, ar pažeisti bet kurį nors iš duotos priesaikos punktų. Bet, kaip sakoma, Antanui – šaukštai po pietų. 

Renginiai, festivaliai aptarti, pačios įvairiausios pramogos pristatytos, priesaika – priimta… belieka iškelti bures ar išskleisti sparnus ir leistis į naujus nuotykius, skirtus ne tik gyvenimo gurmanams… Nors… gyvenimo džiaugsmais ir malonumais visiems dera mėgautis estetiškai. Tad „… ir mes pradedam!“.

Gražių akimirkų iš vakarėlio ieškokite Ignalinos TV laidoje „Savaitė“ (YuoTube platformoje kanale „Ignalinos TV“). 

Ignalinos TV nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje