Skip to content

Geriausios sraigės renkamos gegužę 

Pavasarį ir akmuo kruta – sakydavo mūsų seneliai. Nuo pirmo šiltesnio lietaus bunda visi gyviai. Tokių gamtos turtų, kaip uogos ir grybai, dar teks palaukti, bet darbo nebijantiems ir norintiems kažkiek pastorinti savo piniginę padės jau prasidėjęs sraigių rinkimo sezonas, truksiantis iki liepos 1-osios.

Supirkėjo Virginijaus teigimu, šiemet pakilo supirkimo kainos, bet dėl pabrangusio kuro, verslo rezultatas tampa nulinis. Juolab, kad sraigiavimas – sezoninis darbas, trunka tik du mėnesius. Verslas labiau pelningesnis turintiems dideles sandėliavimo patalpas arba neturintiems kitokio darbo. Dabar supirkimo kainos siekia nuo 50 centų už kilogramą ir daugiau, bet pavasaris nepalankus sraigių rinkimui. Temperatūrų bangavimai naktimis dideli, šilumos pastovios dar nėra, todėl sumažėję ir sraigių surinkimo kiekiai.

Iš Lietuvoje veikiančių sraigių supirkimo įmonių produkcija iškeliauja ant prancūzų stalų. Pasak šios srities specialistų, pačios geriausios sraigės yra surinktos gegužės pradžioje – pačios didžiausios, geresni kiautai. Vėliau jos pradeda vaikuotis, o kiautai suminkštėja. Jei mažesniais kiekiais renkantiems fiziniams asmenims mokama apie 50–60 centų už kilogramą, tai didmenininkams už didesnius kiekius – iki 1 euro.

Žmonės po truputį atranda, kad sraigiavimas – nebloga galimybė papildomai užsidirbti. Pažįstamų šeima, kasmet sraigiaujanti ir turintį jau nemažą patirtį šioje srityje, išmėgino sraigių rinkimą ir šiais metais. Gerai pažindami vietovę ir nebijodami pavargti, šiltesniais rytais surenka nuo 50 iki 100 kg sraigių. Paprasta matematika leidžia teigti, kad uždirbtos kelios dešimtys eurų per dieną šeimai – juntama finansinė parama. Išgyvendami visuotinį kainų augimą  ir vildamiesi išsaugoti pragyvenimo lygį, privalome galvoti apie papildomas pajamas – sako sraigių rinkėja Aldona. Moteris nenori viešai kalbėti apie tokį sezoninį darbą dėl tendencingo visuomenės požiūrio į sraigiavimą, nes yra manančių, kad tokį darbą pasirenka tik bedarbiai ar kažkokie asocialūs asmenys. Deja, dabar sraigių rinkimas aktualus daugeliui nebijančių tokios veiklos ir reginčių papildomo uždarbio galimybes. Vyksta konkurencinė kova – kas surinks daugiau, kas gaus didesnį atlygį per sezoną – pasakoja moteris. Sraigiavimas Aldonai tik pradžia, pirmieji žingsniai link miškų, kuriuose aktyvi senjorė kasmet renka uogas ir grybus. Tai – dar viena galimybė darbščiai moteriai užsidirbti mokesčiams pas odontologą ir per žiemą turėti kažkokią finansinę atsargą, nenumatytam gyvenimo atvejui. Aldona ir daugelis kitų sraigiautojų savo produkcijos nėra ragavę, ji visai nevilioja, bet prancūzai ir italai tikrai džiaugiasi geros kokybės sraigėmis iš Lietuvos ir mėgaujasi gurmaniškais patiekalais su malonumu.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje