Skip to content

Menas visais laikais buvo ir kaip protesto forma arba kada meras išlys iš savo bunkerio ir pradės bendrauti su žmonėmis?

Jonas BALTAKIS (Rajono savivaldybės tarybos narys)

Muziejų nakties metu Ignalinos krašto muziejuje atidaryta skulptūros meno paroda ,,Po 40 metų“. Ją prisistatė šeši 1980 m. tuometinį Dailės institutą baigę žinomi Lietuvos skulptoriai, tarp kurių ir ignalinietė Jolanta Raupelytė-Balkevičienė (nuotr.). Parodoje eksponuojami nedideli darbai, o dideli įgyvendinti darbai matyti plakatuose, kuriuose pristatyti autoriai ir kuriuose Lietuvos miestuose jų kūriniai pastatyti. Šie skulptoriai – šaliai nusipelnę menininkai, todėl Ignalinai didelė garbė, kad ją aplankė tokia paroda. Kraštietė Giedrė Samkutė-Pulokienė muziejaus darbuotojams dabar siūlo moksleiviams organizuoti edukacines pamokas, kuriose padėtų jiems suprasti ir suvokti meną. Kad jį suprasti, vaikams reikia padėti užčiuopti meno kodą, per kurį ir ateina tas supratimas. Apsilankykite, pažiūrėti išties yra į ką. Paroda veiks iki birželio 30 d.

Pasak G. Pulokienės, svarbu atkreipti dėmesį į ignalinietės J. Raupelytės-Balkevičienės darbus. Jolanta Ignalinoje gimė, užaugo, lankė čia 1-ąją vidurinę ir Muzikos mokyklas. Jai labai skauda, kas šiomis dienomis vyksta su aplinka, kuri yra labai nejautriai išnaudojama. Išnaudojama kaip moteris, todėl parodos centre yra moters skulptūra – Gavaičio ežero alegorija – pjaunama peiliu, kuris vadinasi „Ignalinos savivaldybė“. Todėl ta pjaunama skulptūrinė moteris skausmingai išsilenkusi (oficialus skulptūros pavadinimas „Gavaičiui ramybę!).

Kaip žinia, į ramų gamtos kampelį prie Gavaičio ežero atėjo niekuo nepateisinama triukšminga ir gamtą žalojanti urbonizacija, čia, be gyventojų sutikimo, net jų neinformavus ir su jais nesikalbant, rengiamas banglenčių parkas. Ežeras, kur visais laikais perėjo paukščiai, prikimštas plieninių konstrukcijų, lynų, kuriais galingi motorai tampys banglentininkus. Sudarkyta visa Gavaičio ir Gavio paplūdimio pakrantė.

„Visais laikais mamos su vaikais nutiestu tiltu eidavo žiūrėti perinčių paukščių, vaikai džiugiai krykštaudavo, pamatę lizduose tupinčius sparnuočius. Dabar perimvietės sudarkytos, paukščiai išbaidyti, išstumti iš savo vietų. Kitiems gal menkniekis, bet tai juk daroma tik dėl trumpalaikės pramogos. Meras sako, kad visa tai skirta jaunimui. Noriu pabrėžti, kad atėmus blogo oro dienas, ši pramoga gyvybinga bus tik du mėnesius per metus, dėl kurių subjaurotas kraštovaizdis, kenčia gamta, aplinka. Trūksta žodžių, kokia invazija vyksta. Tad klausiu merą – kam jūs tarnaujate? Ką ignaliniečiai pagal įvairias amžiaus grupes gaus iš to? Šie lynai – trumpalaikės pramogos, o norime matyti ilgalaikes mero strategijas, o ne šį populizmą, kuris dabar kyšo iš kiekvieno kampo. Norėtųsi, kad meras pagaliau išlystų iš savo bunkerio, kviestų žmones į viešus pokalbius, tartis, bendrai planuoti ateitį. Gavaičio pakrantės gyventojai iki šiol nematė šio projekto, nežino, koks baigtinis jo variantas. Meras pasiuntė mus… pas tą verslininką, kurio taip ir nepamatėm. Radom tik UAB „Resta“ atstovus, kurie yra tarpininkai ir nieko nesprendžia. Kodėl nebuvo jokio trišalio pokalbio tarp gyventojų, savivaldybės ir verslininkų, kodėl iki šiol nepaaiškinta mums kada, kaip ir kas iš to išeis? Tai elementaru visose civilizuotose valstybėse (ir savivaldybėse – aut.). O čia pirma daroma, o po to… Net po to vis vien su žmonėmis nekalbama. Gal meras galvoja, kad gyvena ir gyvens Putino režimu, bet taip nebus. Yra ignaliniečių, kurie blaiviai mąsto ir jam neleis laisvai toliau kvėpuoti, kaip jis kad galvoja. 

Meras sako, čia viskas jaunimui. Anądien penki jauni 22–23 metų jaunuoliai (vietiniai) šio parko teritorijoje ilgai pijokavo ir triukšmavo. Tai gal visa tai daroma tokiam jaunimui? Kodėl jie nedirba? Gal meras pasakytų, kiek per trejus metus jis įsteigė darbo vietų, įdarbino žmonių?

O kokia slogi atmosfera mieste, darbo vietose! Už tai žmonės bėga iš turimų darbų, iš miesto. Meras tik kiekviena proga daro sau piarą, visur, kur reikia ir nereikia, fotografuojasi, savimi mėgaujasi. O lengvatikiai, matydami jo nuotraukas visose erdvėse tuomet tiki, kad viską čia meras daro. Projektų į miesto ir rajono ateitį – jokių! Jei kas ką rajone dar padaro, tai tik privatus verslas, o ne savivaldybė.

Manau, šis parkas neprigis. Jau vien dėl to, kad jo nepalyginsi su, tarkim, analogišku parku Zarasuose ar kitur. Ten išplėtota infrastruktūra, kitas lygis, o pas mus…“, – baigia ilgą monologą G. Pulokienė. 

Keista situacija rajone. Valdžia su meru priešakyje trejus metus rajono ateičiai nedaro nieko, o jei kažko imasi, tai viskas per vieną vietą išeina, visi darbai pjaunasi su žmonių, aplinkos interesais. Per gyventojų kiemus, daržus rengiami raliai, ardomi keliai, kurie po to remontuojami savivaldybės lėšomis. Melas, kad juos atstato ralių organizatoriai. Dėl akių jie atveža vieną kitą mašiną žvyro, išlygina, bet tai tik dėl akių. Štai praėjusią savaitę paskambino keli gyventojai, kurie kvietė atvažiuoti pažiūrėti, kaip pernai ralių sudarkytus kelius šiemet šauniai tvarko… seniūnijos.

Kitas akis badantis nesiskaitymo su žmonėmis pavyzdys – ši Gavaičio istorija. Net mažuose darbuose lipama per žmonių galvas. Štai Dūkšte sumanyta iki Persvėto ežero nutiesti pėsčiųjų taką. Projektas – be jokios logikos. Takas eis per pelkes, kirs upelį, bus pjaunami medžiai ir, žinoma, per gyventojų daržus, kaip be to. Ir kiek tai kainuos? Kai tą patį taką sausuma triskart pigiau galima nutiesti šalia kelio. Rašinys iš Dūkšto rengiamas.

L. Kovalevskienės ir V. Židanavičiaus nuotr.

1 komentaras

  1. Ačiū už meilę Ignalinai,ačiū už siekius,kurie svarbūs visiems,ačiū Jums ir gerbiamam redaktoriui,Atverkite akis žmonėms į gražų rytojų


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje