Skip to content

Ignalinos karšto žmonės skaito ir kuria, o išjaustas žinutes palieka visai Europai

Projekto „EU-READ&ART“ rezultatų kūrimo ir sklaidos mokytoja

Smagi septynių žmonių kompanija iš Vokietijos, Italijos, Graikijos ir Prancūzijos keletą dienų viešėjo Ignalinoje. Ignalinos viešosios bibliotekos koordinuojamas projektas „Europa skaito ir kuria“ („Erasmus+“ 2 pagrindinio veiksmo suaugusiųjų švietimo sektoriaus Bendradarbiavimo partnerystės projekto Nr. 2021-1-LT01-KA220-ADU-000035334 „EU-READ&ART. The first European digital library of book trailers and adults creative expressions“) įsibėgėjo, tad iki šiol nuotoliniu būdu projektą kūrę ir palaiminę tokiu pat būdu startuoti, visi projekto partneriai susitiko Ignalinoje aptarti esamų rezultatų, įsivertinti ir suderinti tolimesnius žingsnius, nes projekto trukmė – 2-eji metai, o pagal tai, kokio atsako per keletą mėnesių sulaukta, galima numanyti, kad projektas turės ir tęstinumą. Žinoma, darbai darbais, bet pažinčiai ir draugystei visada reikia skirti laiko, idant nenukentėtų nei darbo, nei gyvenimo kokybė. 

„Europa kuria ir skaito“ žingsneliai

Ignalinos viešosios bibliotekos projekto „Europa kuria ir skaito“ komanda ir partneriai iš Europos dvi dienas turėjo darbų lyg soties, kol suderino tikrai nelengvai suderinamus dalykus, įvertinant skirtingą patirtį, mentaliteto skirtumus ir šmėžuojantį karo šešėlį. Partneriai atvirai prisipažino bijoję vykti į Ignaliną, o kolegos iš Slovėnijos iš tikrųjų ir neatvyko. Darbo grupės veiklos rezultatai sėkmingi, užduotys aiškios, nuo grafiko neatsiliekama, šiuo metu sukurta jau 70 nuostabių knygų anonsų. Projekte dar yra numatyti įvairūs mokymai specialistams – kaip organizuoti kūrybines veiklas, atlikti techninius skaitmeninimo, filmavimo, viešinimo medijose sprendimus, kaip padėti žmonėms meno išraiškų pagalba sukurti knygos treilerį. Jie bus organizuojami kitose šalyse, tad Ignalinos projekto komandos laukia nelengvos darbo kelionės pas projekto partnerius.

Kviečiame naudotis platforma https://europeanbooktrailers.eu/, mėgautis peržiūrint visų partnerių sukurtus knygų treilerius ir jungtis į projekto grupę „EU-READ&ART“ socialiniame tinkle Facebook.

Žvalgytuvės po Ignalinos karštą

Darbai darbais, bet pažinčiai ir draugystei visada reikia skirti laiko, idant nenukentėtų nei darbo, nei gyvenimo kokybė. Visa projekto komanda vieną popietę išriedėjo į kelionę po Aukštaitijos nacionalinį parką. Žavėjosi Palūšės bažnytėle, aplankė išskirtinę ekspoziciją Palūšės bibliotekos muziejėlyje, smagiai leido laiką Linkmenyse esančiame Plaktukų muziejuje, pasigrožėjo Ginučių vandens malūnu ir sočiai įprasmino kelionę Gervinės kavinėje surengtoje cepelinų puotoje. 

Kitą dieną vyko susitikimas Ignalinos rajono savivaldybėje, kur projekto komandą priėmė rajono meras Justas Rasikas, vicemeras Juozas Rokas ir administracijos direktorės pavaduotoja Lina Gladkauskienė.

Meras pasidžiaugė projektu, jo veiklomis ir dėkojo už patirtį, kurią gaus Ignalina. Projekto „Europa kuria ir skaito“ darbo grupės nariai išties žavėjosi Ignalinos kraštu, labai tvarkingu ir gražiai prižiūrimu miestu ir sakė, kad jų pirmieji įspūdžiai yra patys geriausi, o mūsų bibliotekos gali būti pavyzdžiu ir kitoms šalims. 

Bene maloniausia Ignalinai žinia, kad Graikijos delegacijos atstovas, žurnalistas Konstantinas, atstovaujantis Atėnų kultūros muziejų, sakė grįžęs namo parašys straipsnį apie Ignaliną.

Bendruomenė aktyviai jungiasi į projektą

Bibliotekos bendruomenė jau anksčiau pristatė projektą „Europa skaito ir kuria“ bei pakvietė Ignalinos gyventojus mėgautis skaitymu drauge. Šio projekto tikslas – sukurti tarptautinę europinę knygų reklamos platformą. Ir štai – mes jau turime platformą, kurią pagal projektą įsipareigojimus sukūrė partneriai iš Italijos. 

„Žmonės Ignalinos krašte bei išvykusieji svetur bendruomenės nariai, bet norintys vienu ritmu judėti į priekį, kviečiami į skaitytojų klubus. Skaitytojų klubai dabar gimsta ar atsikuria visame pasaulyje. 

Tačiau šiuose skaitytojų klubuose mes kviečiame ne tik skaityti, bet įgyti daugiau IT žinių ir patiems, perteikiant savo išgyvenimus ir jausmus skaitant knygą, kurti knygų anonsus. Tai meninė išraiška – vaizdais atspindėti patirtus jausmus skaitant knygas. 

Ignalinos bibliotekos filialuose jau įsikūrę 14 skaitymo klubų, juose perskaitytos 42 knygos, suskurta 18 treilerių, o kadangi turime net 20 bibliotekų filialų, visas bibliotekininkes ir skaitytojų bendruomenes kviečiame burtis ir tobulėti, augti kartu“, – sakė projekto vykdytoja Vida Sekonienė. 

Mėgaujamės knyga 

Projekto vykdytoja Loreta Aleknienė šiek tiek apgailestavo, kad skaitmeninis laikotarpis daugelį žmonių atitolino nuo skaitymo, nes skubėjimas, bėgimas ir užimtumas bei buitis atima darbingo amžiaus žmonių laiką, tad stokojame jo skaitymui, prarasdami skaitymo įgūdžius. „Rengiantis projektui „Europa skaito ir kuria“ mes atradome dar negirdėtą terminą – funkcinis neraštingumas. Vidutinio amžiaus žmonės, besisukdami kasdienių veiklų rutinoje, praranda skaitymo įgūdžius ir tai skamba labai nesmagiai, bet, deja, ženkli visuomenės dalis patiria funkcinį neraštingumą“, – sakė L. Aleknienė. 

Projektas „ Europa skaito ir kuria“ iš esmės ir kviečia atkurti prarandamus skaitymo įgūdžius. Sukurti knygų anonsai – kūrybinių išraiškų galimybė. Mes norime, kad jie per kelias minutes padėtų pasirinkti įdomią knygą. Galbūt tai palengvins skaitymo įgūdžių atgavimą ir padės iš naujo atrasti mėgavimąsi skaitymu. 

„Laikas būtų sustoti ir permąstyti daugelį vertybių, susidėlioti prioritetus. Knyga turėtų būti vienas iš prioritetų. Žinodami istoriją, galbūt mes nedarytume daugelio klaidų, išmanydami psichologiją – mes lengviau ir geriau bendrautume vieni su kitais, perskaitę įvairius grožinės literatūros kūrinius – mes kitomis akimis pamatytume pasaulį. Kūryba galbūt atsvertų ir kai kuriuos agresijos dalykus. Šis pasaulis be galo platus, o pasirinkimo teisė labai didėlė“, – svarstė L. Aleknienė. 

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje