Skip to content

Ką reikia žinoti apie pakeltas lysves?

MI informacija

Pakeltos lysvės yra vienos iš labai sparčiai populiarėjančių sodininkystės elementų. Pakeltose lysvesė galima auginti vos ne visas daržoves, o jų priežiūra – tampa ypatingai paprasta. Tiesa, išimtys taikomos bulvėms, kurių šaknims reikia gana daug vietos ir kukurūzams, kurie užauga labai aukšti. Tačiau, jeigu planuojate kitų daržovių auginimą – pakeltos lysvės yra puikus sprendimas! Be to, jos tinkamos naudoti tada, kai vyrauja prastas dirvožemis ar silpna drenažo sistema. 

Kokie pakeltos lysvės privalumai?

Į pakeltą lysvę galima pripildyti derlingo dirvožemio, komposto arba specialiai paruošto žemių mišinio, todėl būsite garantuoti, kad šiemet jūsų derlius turės ne mažai vaisių (pakeltose lysvėse galima sodinti tiek daržoves, tiek prieskonius, tiek tam tikras uogas, kaip: braškės ar žemuogės)! Šios lysvės yra labai aktualios auginant žemaūgius ir žeme besidriekiančius augalus. Taip pat pakeltos lysvės rekomenduojamos tiems, kurie turi problemų su nugara, kojomis arba po sodinimo, ravėjimo ir derliaus priežiūros darbų išties pavargsta. Pakeltos lysvės būna pagamintos jums patogiame aukštyje, todėl nereikės nuolat lenktis tam, kad galėtumėte pasirūpinti savo derliumi.

Pakeltoje lysvėje, sodinti augalus, juos prižiūrėti ir laistyti yra žymiai lengviau ir patogiau! 

Kokios medžiagos naudojamos pakeltų lysvių gamybai?

Pats paprasčiausias variantas – plastikinės lysvės. Jas galite įsigyti sodininkystės specializuotoje parduotuvėje, todėl nereikės rūpintis jų pačių gamyba. Na, bet jeigu vis dėlto norite patys pasigaminti pakeltas lysves, tuomet galite rinktis ir tokias medžiagas, kaip:

plytos – iš plytų yra gana lengva pasidaryti lysvę, tačiau jos turi būti atsparios šalnoms. Dažniausiai pakeliamos lysvės yra rengiamos paprastu būdu (be skiedinio) sudedant plytas viena ant kitos. Tačiau, jeigu ruošiate aukštas lysves, tuomet patikimiau plytas kloti kartu su skiediniu

betonas, akmuo – betono blokelius galima naudoti lygiai taip pat, kaip ir plytas. Patys populiariausi blokeliai – imituojantys akmens paviršių. Naudojant šiuos blokelius, pakeltas lysves galima padaryti visiškai nesudėtingai. Tiesa, natūralus akmuo kainuoja brangiau, tačiau jų galima prisirinkti ir patiems.

rąstai, lentos – iš rąstų pagamintos pakeltos lysvės yra gana unikalus sprendimas. Rąstų aukštis gali būti labai skirtingas, tada lysvės įgys banguojantį kontūrą. Tam, kad rąstai tvirčiau gulėtų, rekomenduojama dalį jų įkasti į žemę. 

Iš lentų pagamintas paaukštintos lysvės karkasas – stabilesnis nei paprastu būdu paruošta lysvė. Galima rinktis ir norimą lysvės aukštį – iš vienos, dviejų ar net kelių sujungtų lentų. Rekomenduojama naudoti tik dažytas lentas.

Patarimai ruošiant lysves

Ruošiant pakeltas lysves dirbamoje žemėje ar pievoje, reikėtų nepamiršti prieš supilant gruntą į lysvę, jos dugną iškloti kartono lapais. Jie yra reikalingi tam, kad piktžolės nuo takelių negalėtų prasiskverbti pro šaknis į lysvę. Vėliau, kad 3–5 metus, reikėtų iš naujo iškloti dugną kartoninę medžiaga ir pripilti grunto. Jeigu pakelta lysvė yra įrengta tiesiogiai ant žemės, tuomet ją pildami nepamirškite uždėti metalinio sietos, kuris apsaugos derlių nuo 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje