Skip to content

Kokia Ignalina yra ir galėtų būti

Nepasakysiu nieko naujo primindama, kad Ignalina labai graži. Bet džiaugtis, kad gyveni gražiame mieste galima, o gal net ir reikia kiekvieną dieną. Svarbiausia – be sarkazmo, nuoširdžiai. Ignalina yra tokia, kokia yra visų prieš 160 metų ją pradėjusių kurti, vėliau gyvenusių ir dabar gyvenančių pastangomis. Vietos gyventojai turi savo mėgstamiausius kampelius, erdves, o pravažiuojantys ar atvažiuojantys mato tai, ką mato: pirmiausia – Vilniaus, Turistų ir Geležinkelio gatves ir jose esančius įvairius objektus. Šiandien diskusijų objektas – Ignalinos autobusų stotis. 

Prieš mėnesį tarp kolegų ir pažįstamų paleidau tokią utopinę mintį, idant ji panardytų erdvėje ir gal po metų kitų subrendusi nusileistų į žemę. Jeigu kalbėtume apie ateitį, tai norite tikėkite, norite – ne, bet… ar galite paneigti, kad po metų kitų Ignalinos laukia labai rimti pokyčiai? Ir jie susiję su savivaldos rinkimais. Erdvė kužda, kad Ignalinai pirmą kartą jos istorijoje vadovaus moteris. Kaip tai nutiks – nežinau, nes žmonės mini tai vieną, tai kitą į merus kandidatuosiantį vyrą. Pagyvensime – pamatysime!

Taigi, paskutinį kartą lankantis Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, įstrigo medijų kūrimo dirbtuvės ir dirbtuvės „Pasidaryk pats“. Kas buvote – žinote, apie ką kalbu, o kas nebuvote – pasižvalgykite. Iškart praskriejo mintis, kad būtų nuostabu kažką panašaus įrengti ir Ignalinoje. Juk mūsų biblioteka patirties projektinėse veiklose tikrai turi. Įsivaizdavau didžiules, netradicinių formų erdves, kur tiek jaunimas, tiek ir vyresni žmonės galėtų kurti, konstruoti, skaityti, diskutuoti, montuoti (su profesionalų pagalba) peržiūrėti, įrašinėti, perklausyti ir… tobulėdami mėgautis. Galėtų vykti ir kokybiškos bei kūrybingos mokinių integruotos IT, muzikos, istorijos, geografijos, užsienio kalbų pamokos tose pačiose erdvėse, o ant stogo įsikurtų jauki vasaros kavinukė. Taigi, kur galėtų būti tokia erdvė? O gi, galima įvykdyti teisingumą ir sugrąžinti bibliotekai dalį jos erdvių, kur dabar įkurdintas Ignalinos krašto muziejus.

Nežinau, ar jūs, užeidami į pastatą, nusiskanuojate erdvę, joje esančius žmones. Bent aš taip darau visada. Dabartinė erdvė visiškai netinkama muziejuj ir nereikia pykti ant tų žmonių, kurie „nepriima“ šio muziejaus. Tiesiog jie leidžia sau jausti ir girdėti, kas vyksta aplink. 

Jeigu būtų įvykdytas minėtas teisingumas, tokiu būdu muziejus liktų „be namų“. Bet, mano manymu, muziejui tinkamiausia erdvė įvairiomis prasmėmis – Ignalinos autobusų stotis. Tikrai taip… Miesto istoriją „pasakotų“ planuojamas muziejaus filialas Laisvės ir Turistų gatvių sankryžoje, o šiuolaikinio meno ir parodų salės bei galerija parduodamiems tautodailininkų darbams galėtų būti įkurtos būtent Autobusų stotyje. Erdvės puikios tiek vidaus ekspozicijoms, tiek lauko, tik šiek tiek atnaujinant tą ilgą „stoginę“, kuri dabar beveik nebeatlieka jokių funkcijų. Be to, Autobusų stotyje įrengus muziejų, Ignalinos įvaizdžio kartelė būtų kilsterėta bent kelis kartus. Na, o Autobusų stotį, kuri išties „susitraukė“, galima sukonstruoti kitame tos pačios aikštės gale, priešais piceriją.

Kodėl būtent dabar apie tai prabilau? Nes tikrai išgąsdino rajono vadovybės inicijuojamas sprendimas Autobusų stotyje įkurdinti keistą darinį. Sujungti UAB „Ignalinos vanduo“, UAB „Butų ūkis“ ir UAB „Ignalinos autobusų stotis“ ir įkurdinti juos pulsuojančioje miesto vietoje. Manyčiau, kad iškalbingiausiose ir kurortinį statusą turintį miestą, o ne pramoninį miestą reprezentuojančiose vietose turėtų veikti patraukliausi objektai. Juk namuose svečius vedamės į svetainę, o ne į garažiuką (būna ir išimčių) ar sandėliuką.

Dar šią savaitę meras Justas Rasikas delegacijai iš užsienio užsiminė apie mintis su Krašto apsaugos ministerija kurti kibernetinio saugumo akademiją Ignalinoje. Pradžia skamba įdomiai. Bet tai – ateities dalykai. O šiandien rajono vadovybės siekiai matyti mieste tik sportą ir dar daugiau sporto, jau kuris laikas šiek tiek glumina vadinamąsias akademinę ar meno bendruomenes. Juk yra žmonių, galinčių kurti, tyrinėti, atrasti, o sportas jiems – tik poilsio forma, o ne gyvenimo prasmė. Pažiūrėkime į miestą įvairiais pjūviais, išgirskime žmonių nuomonę, mintis…

3 komantarai (-ų)

  1. Nejuokinkit, šitas sporto, ypač motorizuoto, gerbėjas tiek vizijų apie verslo ir naujų darbo vietų kūrimą Ignalinoje tiek visur ir visiems pripasakojo, kad galva svaigsta. Tik va darbelių šnipštas. Net juokas ima kai nieko konkretaus nenuveikęs vėl pažadus pilsto. Įkurs net AKADEMIJĄ kibernetiniam saugumui. Cha cha cha… Na kaip mūsų liaudis sako „ko norėti iš profesijos bukalauro” . O vat įdomu p. Lina, ar šis meras įgyvendino savo asmeninį pažadą rinkėjams „užbaigti pradėtą rašyti magistrinį darbą.

  2. O kaip su tamstos išsilavinimu,Jonai? Va,rinkimai artėja,galėtum pasigirti.

  3. Nuo kada mokykla kad ir buhalterių „bukalaurą” suteikia.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje