Skip to content

Į Lietuvą atvyksta legendinis Chrisas Normanas: žiūrovams atsiduodantis iki paskutinio prakaito lašo

MI informacija

Dar neseniai nė 300 gyventojų neturinčiame Kilučių kaime turbūt niekas net nesvajojo, kad pas juos nusileis žvaigždė.  Tačiau liepos 2 d. į Kilučių ežero pusiasalį atkeliaus originalus grupės „Smokie“  balsas – legendinis britų roko dainininkas Chrisas Normanas su grupe. Netoli Latvijos sienos pasaulinio lygio dainininką  apšildys kultinė Lietuvos roko grupė BIX, latvių violončelininkų trio „Melo-M“, taip pat DJ Jovani (Jonas Nainys), reperis Ironvytas bei „Lietuvos balsas“ dalyvis Igoris Jarmolenka su reperiu Julian Verdee. Bilietus į Chriso Normano koncertą galima įsigyti www.bilietai.lt arba bilietai.lt kasose. 

Scenoje nuo trejų metų

Vartant Chriso gyvenimo knygos įvykius rasime ir daugiau įdomių detalių. Chrisas Normanas (tikras vardas Christopher Ward Norman) gimė Jungtinės Karalystės Jorkšyro grafystėje, profesionalių pramoginio teatro artistų šeimoje. Vieno teatro finalinio šou metu dalyvavo ir pats Chrisas, kuriam tuomet tebuvo… treji.

Būsimoji žvaigždė, kurio didžiausią įtaką muzikiniam skoniui turėjo Elvisas Presley, “The Beatles”, Bobas Dylanas, Little Richardas ir “The Rolling Stones”, iš tėčio gavo dovanų savo pirmąją gitarą būdama vos septynerių metų.  Dvylikmetis įstojo į Bredfordo Romos katalikų berniukų mokyklą, kur sutiko savo bendražygius – būsimus “Smokie” narius Alaną Silsoną ir a.a.Terry Uttley. 

Muzikos gerbėjams visame pasaulyje žinomo dainininko Chriso Normano muzikinės karjeros plačiai pristatinėti nereikia. Būtent dėl išskirtinio, užkimusio jo balso, kadaise grupė „Kidness“ vadybininkų patarimu buvo pervadinta į „Smokey“. Kaip nekart aiškino grupės nariai, Chriso „prarūkytas“ balsas asocijavosi su „dūmais“ („smoke“ – angliškai dūmai, ), o tik vėliau grupę pervadino į „Smokie“.

Laimingiausia Chriso Normano diena – vedybos

Savo žmoną Linda, jis sutiko 1968 metais ir įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio. Lindos ir Chriso tėvai pradžioje itin priešinosi jų draugystei, nes Chrisas tuomet vos uždirbdavo maistui ir skambučiams koncertų metu iš kitų miestų mylimajai. Tačiau Chrisas ne tik tapo pasauline žvaigžde, milijonieriumi, tačiau buvęs po žurnalistų ir garsenybes persekiojančių fotografų padidinamuoju stiklu visą laiką pabrėžė, kad laimingiausia jo gyvenimo diena – 1970 metų kovo 16-oji, kai jie susituokė. Beje, jis iki šių dienų išsaugojo gražų įprotį paskambinti žmonai, atvykus į kiekvieną miestą. 

Su žmona Linda susituokęs jau daugiau kaip 50 metų, jiems gimė penki vaikai (Brianas, Paulas, Michaelas, Stevenas, Susana), jie turi keturis anūkus. Chrisas patenka į daugiausiai vaikų turinčių pasaulinės muzikos žvaigždžių penketuką.  

Myli šunis, vengia kačių

Pastaruosius 23 metus muzikantas gyvena Airijos jūroje esančioje Meino saloje. Namas, kuriame gyvena Linda ir Chrisas pastatytas pagal originalų ir specialų Chriso projektą. Aplink namą – didelis sodas, kuriame malonu vaikščioti ne tik vasarą, bet ir žiemą. Name – penki miegamieji, trys vonios kambariai, itin erdvi virtuvė, didelis valgomasis bei svetainė. Dar yra keli kambariai, vienas jų – Chriso darbo kabinetas ir garso įrašų kambarys.  

Dainininkas mėgsta dirbti namuose, su žmona prenumeruoja žurnalą apie namus, įprastai gulasi miegoti 2 nakties, o keliasi 10 ryto, mankštinasi, vaikšto pėsčiomis sode, beveik kiekvieną vakarą su žmona mėgsta žiūrėti senus, nespalvotus filmus – tai buvo jo mėgstamiausias užsiėmimas karantino metu.   

Chrisas žaidė ir dabar mėgsta futbolą, itin myli šunis, bet šiek tiek privengia kačių. Romantikas, galintis apsiverkti žiūrėdamas filmą ar išgirdęs liūdną naujieną per televiziją. Jis atjaučia nukentėjusius nuo karo, įsitikinęs, kad visi normalūs žmonės nori gyventi taikoje ir šalyje, kuri nenori kariauti.

„Visada kalti valdininkai, nes jie nori daugiau nei turi. Godumas – būdingas žmonėms, ypač, vyrams. Jiems reikia vis daugiau dėmesio, valdžios, įtakos, todėl ir prasideda karai. O juose visą laiką kenčia paprasti žmonės. Ir jei žmonės, ypač politikai, išmoks vienas su kitu bendrauti, įveiks godumą, pasaulyje neliks daug problemų“, — įsitikinęs Ch.Normanas. 

Išdalino milijonus autografų, pats paprašė tik dviejų 

Legendinis dainininkas sulaukdavo įvairių dovanų – kartą jam atsiuntė moteriškas kelnaites, o gautus dovanų amuletus dažnai, kaip apsaugą, vežiojasi į keliones. Beje, labai dažnai į koncertinius turus jis pasiima ir nedidelį arbatinuką.  

Chrisas išdalijo milijonus parašų, netgi ant nuogų šlaunų ir krūtų, o pats, dažnai „sukiojęsis“ tarp žvaigždžių, gyvenime yra paprašęs tik dviejų autografų – pas garsų a.a. amerikiečių dainininką bei aktorių Bingą Crosbey ir buvusį Anglijos rinktinės „deimantą“ Bobby Charltoną. 

JAV jis išgarsėjo po dainos su Suzi Quatro „Stumblin‘In“, o jam rašydavo šimtai amerikiečių, niūnuodami šią dainą. 

Kas toji Alice?

Chrisas Normanas ir Peter David Spencer įrašė Anglijos futbolo rinktinės himną „This Time“ ir pirmąją dainą solinę karjerą pradėjusiai ABBA narei Agnetha Ase Faltskog.

Dar ir dabar Chrisas į savo turus kviečia garsų asmens sargybinį George Kerwinski, kuris išgyveno nelengvą vaikystę, nes žiauri mama berniuką dažnai palikdavo vieną užrakintą kambaryje, kad net jos draugai ilgus metus nežinojo, kad ji turi sūnų. Vėliau berniukas išaugo į tvirtą vyrą ir dirbo su Michael Jackson, Tina Turner, Bruce Springsteen, Smokie, Deep Purple, Paul McCartney.

„Mane stebina jo begalinė meilė, netgi apsėdimas muzika. Reta tokių žmonių.  Dirbau su daug muzikantų, mačiau daug nuostabių žiūrovų reakcijų, tačiau dažniausiai puikiuose koncertuose juos, matyt, įkvėpdavo reginys, bet ne pats muzikantas. Chrisas atsiduoda iki paskutinio prakaito lašo. Nesvarbu, ar reikia koncertuoti stadione, kuriame 80 tūkstančių ar teatro salėje, kur keli šimtai žiūrovų. Tokie žmonės kaip Chrisas moka įkvėpti žiūrovus ir save. Turbūt tai jo genuose, – apie Chrisą pasakoja G.Kerwinski. – Pamenu, kai po vieno itin sėkmingo koncerto, kur žiūrovai ėjo iš proto, pagyriau žiūrovus, priėmimą, Chrisą, o jis sako – „Ne, antroje eilėje buvo vienas žiūrovas, kuris nesišypsojo“. Na ir kas, sakiau jam, bet juk tūkstančiai laimingi šėlo, ką tai jaudina? „Ne. Vienas žiūrovas buvo nepatenkintas…“ Įsivaizduojate?! Ir Chrisas tai kalbėjo rimtai…“     

Daug žmonių kartų laužo galvą, kas yra garsios dainos „Living Next Door to Alice“ moteris – Alice? Tai, neslepia Chrisas, jo mažai pažįstama kaimynė. Dainininkas parašęs šią dainą, kaimynę užmiršo, bet kartą, kai daina jau seniai tapo hitu, į jo duris pasibeldė tuomet 83 metų sulaukusi toji kaimynė ir jam sako: „O žinote, kad ir mano vardas Alice?“

Jau liepos 2 dieną Biržų rajone būtinai nuskambės ne tik šis superhitas „Living Next Door to Alice“, bet ir kiti – „Midnight Lady“, „Needless and Pins“, „Mexican Girl“, „Oh Carol“, „I‘ll Meet You at Midnight“, „Don’t Play Your Rock’N Roll to Me“ ir kiti įvairiuose pasaulio kontinentuose žinomi kūriniai, kurie yra tarsi gyvenimo stotelės – nuo džiaugsmo iki liūdesio, nuo praradimų ir atradimų.

Nuotrauka iš asmeninio Chriso Normano archyvo. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje