Skip to content

Kokie yra skirtingi stogų tipai ir kaip išsirinkti geriausią?

MI informacija

Stogas yra pastato viršaus danga, apsauganti nuo saulės spindulių, sniego, lietaus, vėjo ir ekstremalių temperatūrų, todėl tai yra viena iš svarbiausių namo dalių. Stogas gali atrodyti kaip paprasta konstrukcija, tačiau po namo stogu yra daug dalykų. Kadangi stogai yra labiausiai atvira namo dalis, reikia atsižvelgti į tokius dalykus kaip stogo konstrukcija, stilius ir medžiaga. Visų tipų stogai turi skirtingą paskirtį. Tinkamai pasirinktas stogo tipas bei stogo danga ir kiti būtini dalykai, tokie kaip lietaus nutekėjimo sistemos ir pan. Garantuoja namo saugumą nuo drėgnų gamtos sąlygų. Jei pasirinksite prastos kokybės stogo dangą, tikėtina, kad po kelerių metų stogą teks keisti nauju, tačiau jei tai bus danga iš metalo, galite būti ramūs – tai ilgaamžė investicija. Pavyzdžiui, kokybiška trapecinė skarda stogui garantuos pastato apsaugą.

Oras yra vienas iš svarbiausių veiksnių renkantis stogo konstrukciją. Yra įvairių stogų tipų ir jie visi skiriasi pagal savo paskirtį. Tokioje vietoje, kaip Lietuva, kuri patiria gausų lietų ir sniegą, namų savininkai turi atsakingai pasirinkti stogo tipą ir dangos medžiagą. Leiskite mums pristatyti kai kuriuos dažniausiai naudojamus stogų tipus ir jų paskirtį. Kai kurie dažniausiai naudojami stogų tipai:

Dvišlaitis stogas

Stogas, kuris sudaro trikampio formą, yra žinomas kaip dvišlaitis arba šlaitinis stogas. Šio tipo stogai yra vienas iš labiausiai paplitusių stogų Lietuvoje. Jie lengvai numeta sniegą ir yra tvirti bei patvarūs. Dėl savo paprastos konstrukcijos jie turi mažiau komplikacijų, pvz., nuotėkių, dėl kurių gali būti padaryta didelė žala stogui.

Plokščias stogas

Plokštieji stogai yra paprasčiausia stogo forma, nes jie turi labai mažą nuolydį arba visai nėra. Kadangi visiškai nėra nuolydžio, stogas kaupia visą sniegą ir vandenį, kuris gali būti nenaudojamas tose vietose, kur gausiai sninga. Plokščias stogas gali padidinti stogo svorį, nes nėra nuolydžio. Jie dažniausiai naudojami komerciniams pastatams.

Šlaitinis stogas

Skirtingai nuo dvišlaičių stogų, šlaitinis stogas turi nuožulnius, o ne vertikalius galus. Jis turi sudėtingesnę struktūrą, palyginti su plokščiu ir dvišlaičiu stogu. Šlauninis stogas yra tvirtas ir patvarus, todėl puikiai tinka tiek esant dideliam vėjui, tiek sningant.

Gambrelio stogas

Tai stogo tipas su dviem šlaitais kiekvienoje pusėje, kai viršutinis nuolydis yra ne toks status kaip apatinis. Jis dažniausiai matomas ant tvartų stogų. Nors stogas gali būti tinkamas kritulių atveju, jis nėra tinkamas sningant, nes jis kaupia sniegą apatinėje stogo dalyje ir suteikia konstrukcijai nereikalingo svorio.

Mansardinis stogas

Mansardinis stogas yra šlaitinis stogas, turintis du šlaitus iš abiejų pusių. Apatinis šlaitas yra žymiai statesnis nei viršutinis. Viršutinis mansardinio stogo nuolydis yra plokščias, todėl jis netinkamas vietoms, kuriose gausiai lyja ar sninga.

Tai yra labiausiai paplitę stogų tipai. Skirtingos stogo konstrukcijos turi skirtingą paskirtį, o paskirtis dažniausiai priklauso nuo išorinių veiksnių vėjo, sniego, lietaus ir kt. Be to, viskas neapsiriboja tik stogo tipų ir stogo dangos medžiaga. Svarbūs ir tokie veiksniai, kaip vandens nutekėjimo sistemos, ypatingai ten, kur kritulių kiekis yra didesnis. Lietaus latakai iš borga.lt padės apsaugoti jūsų pastatus. Susisiekite su mumis šiandien ir aptarkime jūsų stogo projektą!

„Ruukki“ nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje