Skip to content

Ar Ignalinos nudistai iškeis jūros paplūdimius į Vėlykščio pakrantę? 

Robertas ALEKSIEJŪNAS (Žurnalas „Aukštaitiškas formatas“)

Ignalinos rajono savivaldybė nudistų maudymosi vietą prie Vėlykščio ežero įrengė sulaukusi grupės žmonių prašymo. „Savivaldybės vadovai nematė jokių priežasčių netenkinti tokio prašymo, juolab, kad maudynių vieta nėra nudistų paplūdimys ir jokių ypatingų reikalavimų jai nekeliama. Darbus atliko Ignalinos seniūnija: buvo iškirsti krūmynai, sutvarkyta teritorija ir pastatytas lieptas“, – AF sakė Ignalinos rajono savivaldybės administracijos informatikos ir bendrųjų reikalų skyriaus vyr. specialistė ryšiams su visuomene Lina Kovalevskienė.

„Ženklas, žymintis šią vietą, pastatytas visai neseniai, prieš pat maudymosi sezoną. Savivaldybė jau sulaukė ne vieno besidominčių žmonių skambučio. Būta ir labai nustebusių dėl tokio sprendimo. „Jeigu yra žmonių noras ir toks poreikis, tai nežinau, kodėl turėtume jo nepatenkinti. Tegul žmonės maudosi…“, – rajono savivaldybės išplatintame pranešime cituojama administracijos direktorė Jūratė Balinskienė.

Socialiniame tinkle Facebook yra sukurta paskyra, pavadinta „Vėlykščio nudistų paplūdimys“. Šia paskyra domisi ir ją stebi daugiau nei 800 žmonių. AF parašius šios paskyros administratoriams, atsiliepė Ieva K. (mergina prašė neviešinti jos pavardės, – red. pastaba), kuri sutiko papasakoti apie nudistus.

– Ieva, kaip suprantu, esate nudistė. Gal pokalbį nuo to ir pradėkime. Kiek Jums yra metų, kaip susidomėjote nudizmu? 

– Man 31 metai. Nudizmu susidomėjau jaunystėje, nes tėvai eidavo į nudistų paplūdimius. Nelabai įsivaizduoju, kaip būtų galima dėvėti maudymosi kostiumėlį ir, išlipus iš vandens telkinio, būti su šlapiu trikotažu. Tai labai nepatogu kūnui, taip pat ir nesveika. matau vien tik privalumus maudytis nuogai, nes galima lygiai įdegti. Be to, nedėvėdama maudymosi kostiumėlių, aš prisidedu prie gamtos saugojimo, nes tokie gaminiai labai kenksmingi aplinkai, kadangi išskiria mikroplastiko dalelių. Savęs kažkaip nelaikau nudiste, tiesiog deginuosi ir maudausi visada nuoga. Lygiai taip, kaip visi žmonės maudosi vonioje ar duše nuogi. 

– Kokios buvo Jūsų pirmosios patirtys, kai kitų žmonių akivaizdoje viešai teko pasirodyti be drabužių? 

– Į kitus žmones kažkaip nekreipiu labai dėmesio, bet, kiek pastebėjau, prie jūros, nudistų paplūdimiuose, renkasi labiau išsilavinę ir aukštesnes pajamas gaunantys žmonės. Labai saugu būna, jokių vagysčių nepasitaiko ir , taip sakant, „buduliai“ ten nesirenka.

– Kaip kilo mintis nudistų maudymosi vietą įrengti Ignalinos rajone? 

– Mano seneliai gyvena šiame rajone ir visada reikėdavo ieškoti vasarą nuošalesnės vietos išsimaudyti, pasideginti. Labai nepatogu būdavo, kartais nepavykdavo tokių vietų rasti, kur žmonių nebūtų, todėl ir negalėdavau išsimaudyti ir lygiai įdegti.

– Kur poilsiaudavo nudistai iki tol, kol nebuvo oficialios nudistų maudymosi vietos? Kokių nutikimų esate patyrę dėl to, kad nebuvo oficialios nudistų maudymosi vietos? 

– Poilsiaudavo ten, kur rasdavo vietą be žmonių. Arba apskritai tokių vietų nerasdavo. Tekdavo apsistoti ir tokiose vietose, kurios būdavo labai ne kokios – apaugusios žolėmis, nesaugios maudytis ir panašiai.

– Kokia buvo pirmoji rajono valdžios reakcija išgirdus, kad Ignalinos rajone reikalinga nudistų maudymosi vieta? 

– Kai kreipiausi į savivaldybę, jau jie buvo gavę kitų žmonių pateiktą prašymą dėl maudymosi vietos nudistams įrengimo. Šia tema valdininkai labai konstruktyviai bendravo ir pažadėjo padėti. Labai nustebau, kad taip greitai įrengė maudymosi vietą nudistams. 

– Papasakokite plačiau apie vietos nudistus. Kiek žmonių Ignalinos rajone propaguoja nudizmą? Kokio tai yra amžiaus, išsilavinimo žmonės? Kokios lyties tarp nudistų yra daugiau? Ar tarp nudistų yra šeimų su vaikais?

– Nuogas maudynes ir deginimąsi saulėje propaguoja nemažai žmonių. Jau kai važiuodavau į nuošalesnes vietas prie ežerų, labai daug žmonių matydavau besimaudančius nuogus. Kaip ir minėjau, dominuoja labai išsilavinę žmonės. Pavyzdžiui, Nidos nudistų paplūdimyje galima pamatyti ir profesorių, žinomų architektų, politikų, buvusių ministrų, verslininkų. Dažniausiai į nudistų paplūdimius einama poromis. Šeimų daug tarp nudistų būna, Ignalinoje taip pat žinau kelias šeimas, kurios visada važiuoja į nudistų paplūdimius prie jūros. Galbūt dabar jos pasirinks išbandyti ir Vėlykščio nudistų maudymosi vietą? 

– Ar sulaukiate smalsuolių dėmesio? Kaip reaguojate, jei nudistų maudymosi vietoje pasirodo poilsiautojai, kurie nėra linkę nusimesti visų drabužių? 

– Smalsuolių dėmesio nebūna daug, bet pasitaiko, kad žmonės atklysta į nudistų paplūdimius su rūbais. Juos vadiname „tekstilininkais“ arba „trikotažiniais“. Dažnai būna, kad atvyksta pirmą kartą, niekados nebandę viešai išsirengti nuogi, todėl deginasi su maudymosi drabužiais, bet, praėjus kokiam pusvalandžiui, išdrįsta ir nusirengia. Ir po to pamato, kad maudytis ar degintis saulėje nuogiems yra labai smagu ir patogu.

MI info

LIETUVOJE XVIII a. pradžioje veikė pirmasis nudistų paplūdimys Palangoje, vėliau – Lampėdžiuose, 1918–1939 m. – didžiuosiuose miestuose, Palangoje ir Šventojoje veikė natūristų bendrijos. XX a. pabaigoje nudistų paplūdimius imta kurti Nidoje, Palangoje, Šventojoje. Vilniuje veikia Vilniaus nudistų Ramovė.

Interneto ir facebook nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje