Skip to content

Argininas ir širdis: ką turėtumėte žinoti?

MI informacija

Šiandien yra sukurta daug naujų vaistinių preparatų, padedančių išvengti ir gydyti lėtines sveikatos problemas. Tačiau taip pat yra žinoma, kad tam tikros maistinės medžiagos gali padėti lygiai taip pat. Pavyzdžiui, argininas. Ši amino rūgštis pastaruoju metu sulaukė daug dėmesio dėl galimos naudos širdžiai. Tai svarbu, nes šiandien daugelis turi problemų arba net serga tam tikra širdies ir kraujagyslių liga.

Arginino trūkumas yra retas atvejis, nes jo gausu įvairiuose maisto produktuose. Be to, jūsų kūnas taip pat gali jį pasigaminti. Maistas, kuriame gausu arginino, yra: 

  • raudona mėsa, 
  • žuvis, 
  • paukštiena, 
  • kviečių gemalai, 
  • grūdai, 
  • riešutai,
  • sėklos,
  • pieno produktai. 

Ką argininas daro širdžiai ir ar yra galimas šalutinis poveikis?

Klausiate, kodėl mums reikia arginino? Argininas, taip pat žinomas kaip L-argininas, dalyvauja daugelyje skirtingų organizmo funkcijų. Tai:

žaizdų gijimas,

padeda inkstams pašalinti atliekas iš organizmo,

imuninės ir hormoninės funkcijos palaikymas,

išplečia ir atpalaiduoja arterijas.

Kaip natūralus maisto papildas, argininas susilaukė ypatingo dėmesio dėl galimos naudos širdžiai.

Kokie yra arginino privalumai širdžiai?

Organizme amino rūgštis argininas virsta azoto oksidu (NO). Azoto oksidas yra galingas neurotransmiteris, kuris padeda atsipalaiduoti kraujagyslėms ir gerina kraujotaką.

Kai kurie įrodymai rodo, kad argininas gali padėti pagerinti kraujotaką širdies arterijose. Tai gali pagerinti užsikimšusių arterijų, krūtinės skausmo ar krūtinės anginos ir vainikinių arterijų ligos simptomus. Tačiau šiuo metu nėra duomenų, kaip ilgalaikis arginino vartojimas veikia cholesterolio kiekį ar širdies sveikatą.

Kadangi argininas gali padėti arterijoms atsipalaiduoti ir pagerinti kraujotaką, jis taip pat gali padėti esant erekcijos disfunkcijai.

Yra ir kitų galimų arginino privalumų sveikatai, pvz., galimas kraujospūdžio sumažėjimas kai kuriems žmonėms ir geresni ėjimo rezultatai žmonėms, kuriems pasireiškia kojų mėšlungis ir silpnumas. 

Ar saugu vartoti arginino papildus?

Klinikinių tyrimų metu argininas buvo saugiai naudojamas su nedideliu šalutiniu poveikiu iki trijų mėnesių. Galimas šalutinis poveikis yra pilvo skausmas ir pilvo pūtimas, viduriavimas ir podagra, tačiau tokių atvejų užfiksuota labai mažai.

Argininas gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, mažinančiais kraujospūdį. Jis taip pat gali sąveikauti su tam tikrais širdies vaistais ir vaistais, tokiais kaip Viagra, kurie gydo erekcijos disfunkciją.

Nėščios ir maitinančios moterys neturėtų vartoti papildų, prieš tai nepasitarusios su gydytoju.

Visomis kitomis aplinkybėmis arginino papildų vartojimas yra saugus. Argininas internetu – tai greitas ir lengvas būdas aprūpinti savo organizmą arginino amino rūgštimis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje