Skip to content

Kiekvienas gali prisidėti prie Žmogaus „kūrimo“

Žmogus, ilgesnį laiką pragyvenęs žemėje, įgyja patirties, gal net ir išminties, kuria galėtų, jei norėtų, dalytis su kitais. Mums įprasčiau, kai vyresnis amžiumi mokina jaunesnį, nors, jei pasigilintume, suvoktume, kad būna atvejų, kai jaunesni (ne jaunučiai) fiziniu kūnu, bet senos sielos žmonės daug greičiau perpranta gyvenimo subtilybes ir duoda patarimų į tėvus tinkantiems žmonėms. Bet tai panašiau į išimtis, net i į taisykles. Ignalinos viešosios bibliotekos Ceikinių filialo bibliotekininkė Ona MARTINĖNIENĖ sako, kad jų bibliotekoje veikiantis Skaitytojų klubas turi įdomų šūkį: „Su knyga ir per ją – link anūkų“.

Garsūs Ceikiniai 

Šimtmečiais ir net dešimtmečiais Ceikinių krašto kultūrą formavo čia gyvenę ir kūrę žmonės. Žingsnis po žingsnio, žodis po žodžio ir, žiūrėk, susidėliojo savas tradicijas turinti mozaika. Galite ginčytis, sakydami, kad buvo visko. Bet juk kitaip ir būti negalėjo. Iš klaidelių, klaidelių ir nesėkmių išsigrynina svarbūs ir net esminiai dalykai. Svarbiausia – ne ką nors dėl ko nors smerkti, o pasidžiaugti, kad tai jau praeita, įveikta ir išmokta. Žiūrint iš laiko perspektyvos, vertiname viską kitaip. Kažkada teisingumo ir laisvės šauklius (anuomet tai dažnai buvo kunigai) trėmė, sodino į kalėjimus, o šiandien jie tapę didvyriais, kurių pėdomis stengiasi sekti ne vienas. Kas žino, gal ir šiandien tas, kuris laikomas išsišokėliu, apšaukiamas tautos priešu, iš tikrųjų yra tikrasis šauklys, tik apie tai jau kalbės ir rašys po dešimtmečių? 

Ceikiniai jau šiandien turi savo šauklius, kurie kantriai ir tyliai formavo ir tebeformuoja šio krašto kultūrą. Ilgametis parapijos kun. Marijonas Savickas, buvę kultūros puoselėtojos, taip pat padarę daug pirmų žingsnių Ceikiniuose, Milda Žievienė ir jos dukra Rūta Kajėnė, savotiškai pasaulį matęs, darbštus buvęs seniūnas Juozas Velička, šiandien dirbantis ir draugiškas bei paslaugus seniūnas Saulius Zabolevičius, kultūrai dabar vadovaujanti Ema Trapikienė bei Ceikinių bendruomenės pirmininkė ir Ceikinių bibliotekos bibliotekininkė Ona Martinėnienė. Tai pagrindiniai žmonės, kurie per paskutinius kelis dešimtmečius formuoja Ceikinius, šio krašto žmones, kuria tradicijas ir perduoda jaunajai kartai. Jų sėkmės ir nesėkmės – nugludinti ar užaštrinti akmenėliai šios nuostabios ir saulės zuikučiais vis tebežaidžiančios gyvenimo upės dugne. 

Populiari bibliotekos ekspozicija

Beveik prieš metus Ceikinių bendruomenė pasidžiaugė gražiu ir prasmingu objektu. Šalia bažnyčios stovinčiame gimtajame Kipro Petrausko namelyje buvo atidaryta Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ceikinių filialo kraštotyros ekspozicija. Tai seniūnijos, bibliotekos, kultūros darbuotojų ir visos kaimo bendruomenės įgyvendintas sumanymas, kuris žmones labai suvienijo, subūrė bendram darbui. Ekspozicijai medžiagą surinko ir pristatė bei apie garsius Ceikinių krašto žmones pasakojo pagrindinė sumanymo įgyvendintoja bibliotekininkė Ona Martinėnienė. 

Istoriniame namelyje vienas kambarys skirtas Kipro Petrausko atminimui, kitame eksponuojami kunigo Kazimiero Vaičionio daiktai, rankraščiai, audio įrašai, taip pat kaimo ir Ceikinių Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčios istoriją atspindinti medžiaga, nuotraukos, po 2016 m. bažnyčios gaisro išsaugoti reliktai, nedidukėje priemenėje rodomi seni namų apyvokos daiktai, įrankiai. 

Bibliotekininkė O. Martinėnienė sakė, kad rimčiau kraštotyrine veikla susidomėjo prieš šešerius merus, kai dalyvavo viename projekte ir į jos rankas pakliuvo kunigo N. Švogžlio knyga apie Ceikinių parapiją. 

Praėjo beveik metai, o lankytojai nesiliauja plūdę į Ceikinius. Važiuoja žmonės ir pavieniui, ir grupėmis. Štai paskutinis čia viešėjo vienas garsiausių Lietuvos altistų, dirigentas Donatas Katkus su grupe. 

Asmeninis įvertinimas

Šį pavasarį, gegužės 5 d., Lietuvos viešųjų bibliotekų asociacijos nariai rinkosi į visuotinį susirinkimą Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje, kurios interjero ir istorinės vertės gali pavydėti kiekvienas. Tuomet vyko kasmetinės Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos Metų nominacijų įteikimo iškilmės. 

Nugalėtojams specialius prizus ir padėkas įteikė UAB „Asseco“ gen. direktorius Albertas Šermokas, Metų nominacijų skyrimo komisijos pirmininkė, Kauno m. savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos direktorė Nomeda Domeikienė ir Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Danguolė Abazoriuvienė. Bibliotekos nugalėtojos gavo rėmėjo UAB „Asseco“ prizus ir asociacijos padėkos raštus. Nugalėtojai išaiškinti Viešųjų bibliotekų ir kaimo filialų kategorijose. Kaimo bibliotekų kategorijoje buvo trys nominacijos: bendruomeniškiausia biblioteka, kūrybiškiausia biblioteka ir biblioteka – geriausias vaikų draugas. Kūrybiškiausios bibliotekos nominacija atiteko Ignalinos viešosios bibliotekos Ceikinių filialui ir jo bibliotekininkei Onai Martinėnienei. 

Skaitytojų klubas

Nors Ceikinių bibliotekos skaitytojai visada mėgo susibėgti ir pasišnekučiuoti apie skaitytas knygas, pasidalyti atradimais, tačiau Ignalinos viešajai bibliotekai pradėjus vykdyti tarptautinį projektą „Europa skaito ir kuria“, visi nusprendė jungti į projektą ir oficialiai susikurti Ceikinių filialo Skaitytojų klubą. Kaip tarė – taip ir padarė. 

Klubo nariai renkasi kas mėnesį, pasirenka skaitymui knygas, paskui jas aptaria ir galiausiai… kuria perskaitytos treilerius. „Kai susirenkame aptarti perskaitytos knygos, gimsta labai įdomių diskusijų, net karštų diskusijų, net pasiginčijame. Pas mus taip susiklostė, kad visų klubo narių nuomonė sutapo, jog knyga mums – tiltas į jaunų žmonių – anūkų – pasaulį. Viena vertus mes, perskaitę knygas, galime duoti pavyzdžių ir rekomendacijų savo anūkams, kita vertus – per kai kurias knygas mes lengviau pažįstame juos, juos jaudinančius ir neraminančius dalykus. Sutikite, paauglio gyvenimas ir problemos gerokai skiriasi nuo mūsų kartos ir dabartinių žmonių. Anuomet daugelis problemų net nebuvo laikomos problemomis, nebuvo paisoma ir norų, o visa tai buvo vadinama „ožiais“, kuriuos labai gerai išvarydavo rykštė, bent taip galvojo mūsų tėvai ar seneliai. Juk yra žmonių, kurie ir šiandien taip galvoja. Knygos mums neįkyriai ir be prievartos, o per įdomias istorijas padeda pažinti žmones“, – sako bibliotekininkė Ona Martinėnienė. 

Ceikinių Skaitytojų klubo nariai jau perskaitė 6 knygas ir sukūrė 4 treilerius. Kartais mėgsta patys panaršyti projekto „Europa skaito ir kuria“ sukurtoje knygų anonsų platformoje. Tiesa, daugeliui žmonių koją kiša anglų kalba, tad tenka treilerius žiūrėti visiems kartu ir aptarinėti čia ir dabar. Šiuo metu Ceikinių skaitytojų klube skaitoma ir keliaujanti knyga – vokiečių rašytojo Peter Prange knyga „Paskutinis haremas“. 

Konstantinopolis, 1909-ieji. Ten, kur prie Bosforo įlankos susiduria Europos ir Azijos žemynai, viešpatauja sultonas Abdiulchamidas. Jo haremas – dar viena neįminta Rytų mįslė. Dvi haremo vergės – Fatima ir Eliza – svajoja apie ateitį. Pirmoji neriasi iš kailio, siekdama žūtbūt išsimušti į favorites, antroji ilgisi žemiškos meilės ir laisvės. Netikėtai žlugus galingai Osmanų imperijai, abiejų moterų svajonės virsta košmaru, o jų draugystei iškyla didelis pavojus.

Kas susidomėjo, gali jungtis į Skaitytojų klubą, skaityti šią intriguojančią knygą, dalytis įspūdžiais su klubo nariais ir drauge smagiai leisti laiką, kuriant šios knygos treilerį. 

Primename, kad rajone yra susikūrę 12 Skaitytojų klubų įvairiose bibliotekose. Užsukite į savo bibliotekas ir junkitės į klubus, idant knyga padėtų atrasti dar neatrastų skaitymo drauge akimirkų.

Autorės ir Ceikinių bendruomenės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje