Skip to content

Krivasalio stovyklautojai dalyvauja krašto istorijos puoselėjime

Gražiame, piliakalniais ir slėpininga praeities istorija apsuptame Krivasalio kaime jau kelinti metai vaikų ir jaunimo vasaros sporto ir poilsio stovyklas kviečia aktyvaus ugdymo entuziastas Mykolas Krivcovas. Vos kelis metus veikiantis jo vadovaujamas Krivasalio sporto ir rekreacijos centras tapo stipria traukos vieta jaunimui ir pedagogams iš visos Lietuvos.

Stovyklautojų žygiai į piliakalnius, Ginučius ir Paukščių kaimą, aplink Šventą ežerą – vyksta nuolatos, bet Krivasalio istorija lieka neatsiejama nuo dabarties. Palengva, į pačių stovyklautojų rankomis sukurtus informacinius stendus, keliamos vietos legendos ir padavimai, aiškinantys vietovardžių ar kažkokių reiškinių kilmę, atskleidžiantys atvykstantiems šių vietovių prigimtį.

Šių metų rugpjūčio 2-oji liks įsimintina daugeliui vilniečių – garsaus fektavimo klubo „Gintarinė špaga“ nariams ir treneriams. Vadovo M. Krivcovo ir jaunųjų fektuotojų pastangomis, sukurti ir įtvirtinti informaciniai stendai prie Švento ežero ir Šventakalnyje. Remiantis 1992 m. VDU atlikta Krivasalio kraštotyros ekspertize, pateikti pasakojimai apie šių vietovardžių atsiradimą. Centro vadovas planuoja panašius stendus įrengti prie Krivasalio partizanų bunkerių ir ateityje organizuoti pažintinius žygius į tas vietoves. 

Jau gerą dešimtmetį fektuotojų trenere dirbanti Jolanta Švecova, trečią sezoną stovyklauja Krivasalyje ir džiaugiasi čia sudarytomis sąlygomis aktyviai ir pažintinei jaunimo veiklai tobulinti. 

Jauno žmogaus ugdymas – svarbi ir atsakinga misija dabarties reikalavimų sraute. „Dideli informacijos šaltiniai ne visada nukreipia vaiko svajones ir galimybes reikiama linkme. Svarbiausia, kad jis užaugtų doru žmogumi, o tapti čempionu būtų ne pagrindinis tikslas gyvenime“, – sako pakalbinta vilnietė, fektavimo klubo „Gintarinė špaga“ trenerė. Konkreti sporto šaka itin sustiprino ir užgrūdino tiek pačią trenerę, tiek jos kolegę ir mokslo dienų draugę Iriną Terentjevą. O ir visi jaunieji stovyklautojai sportininkai kaip vienas teigė, kad fektavimas – ne hobis, o jų gyvenimo būdas bei filosofija.

Krivasalio sporto ir rekreacijos centre dar organizuojami Sveikatingumo savaitgaliai, kuriuose dalyvaujančių svečių ir lektorių pavardės byloja apie profesionalų vadovo požiūrį į savo plėtojamą veiklą. Savotišku pavyzdžiu tampa stovyklautojų susitikimai su prof. Albertu Skurvydu, vienu žymiausių Lietuvos sporto mokslo atstovų. Buvęs ilgametis Lietuvos sporto universiteto rektorius, habilituotas biologijos mokslų daktaras, parašęs daugiau kaip 500 mokslinių straipsnių, savo patirtimi noriai dalinasi Krivasalyje. Dažnas centro svečias Darius Gudauskas – III dano meistras (kyokushin karate), daugkartinis Lietuvos, Europos ir pasaulio čempionatų nugalėtojas bei prizininkas. „Kyokushin karate“ mokyklos Toshi prezidentas ir daugelis kitų žinomų sveikatingumo ir sporto srityje dirbančių asmenybių.

Krivasalio krašto istorijos viešinimas ir puoselėjimas tampa viena iš M. Krivcovo vadovaujamo centro misijų, kuomet ateities kartos ugdomos aktyvios ir sveikos gyvensenos formavimu bei nepamirštama pagarba Lietuvos istorijai, protėvių tradicijoms.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje