Skip to content

Nuo sukrečiančios šeimos istorijos – prie moterų karo lauke

Vasara vieniems – sodo ir daržo darbai, kelionės, kitiems – laikas su gera knyga. Jau keletą mėnesių Ignalinos viešojoje bibliotekoje veikiantis naujas Skaitytojų klubas kviečia rasti laiko pasinerti į gilias vidines keliones su knyga.  

„Po magnolijomis“

Skaitytojų klubo nariai jau perskaitė ir aptarė vieną naujausių T. I. Lowe knygą „Po magnolijomis“. Nepaprasta istorija apie paprastą JAV pietuose gyvenančią šeimą. Apie praradimus ir sielos tvirtybę, apie iššūkius ir tikrąsias vertybes, apie rasinę nelygybę, diskriminaciją, Holokaustą, psichikos ligas ir dar daug ką. Gyvenimiškas romanas, kuriame neišvengiamai viena ar kita forma atpažinsite ir save.

1980 m. nedideliame Pietų Karolinos valstijos miestelyje Magnolijoje gyvena paprasta tabaką auginančių ūkininkų Fosterių šeima. Vyriausiai iš šeimos vaikų – Ostinai – tėra trylika metų, kai gimdydama dvynukus netikėtai miršta jos motina. Paauglė priversta tapti šeimos gelbėtoja: ji turi pasirūpinti ir šešiais jaunesniais broliais bei seserimi, ir nelaimės palaužtu tėvu Deividu.

Dar iki nelaimės Deividas Fosteris buvo subūręs Magnolijos Pirmąją prasčiokų bendruomenę – keistą likimo nuskriaustų, pažemintų ar tiesiog sunkumų turinčių keistuolių ir nepritapėlių grupelę. Būtent šie žmonės ir tampa pirmaisiais žmonėmis, ištiesusiais pagalbos ranką tiek Deividui, tiek Ostinai, tiek visai Fosterių šeimai.

Klubo narių manymu, ši knyga išties verta skaitytojų laiko. Ir nors daugelis šią knygą lygina su kita tos pačios autorės knyga „Ten, kur gieda vėžiai, Ignalinos skaitytojų nuomone, – jos visai kitokios. O ką galvojate Jūs? 

Skaitytojų klubo veikla

Ryžkitės ir Jūs, mieli MI skaitytojai, pasimėgauti skaitymu ir patirtų įspūdžių pasidalinimu su draugais ar bendraminčiais Ignalinos viešosios bibliotekos entuziastų suburtame skaitytojų klube. Skaitytojų idėja – kas mėnesį bibliotekoje aptarti aktualią, didelio susidomėjimo sulaukusią ir visuomenėje tam tikrą rezonansą sukėlusią knygą.

Knygų aptarime dalyvauja skaitytojai ir visi, kurie neabejingi literatūrai bei kultūrai. Žinoma, tikimasi, kad prisijungs ir apžvalgininkai ar net autoriai.

Klubo veikloje dalyvaujančius žmones vienija nepasitenkinimas vien tyliąja skaitymo proceso dalimi, noras pasidalinti emocijomis ir mintimis apie perskaitytą įdomią knygą bei galimybė išgirsti perskaičiusiųjų, norinčiųjų ir turinčiųjų, ką pasakyti nuomonės, tuo pačiu išsakyti savąją.

„Karo lakūnės“ 

Šiuo metu skaitoma knyga Noelle Salazar (Noelė Salazar) „Karo lakūnės“. Pati autorė tarnavo JAV kariniame jūrų laivyne, buvo medicinos padėjėja ir visuomet, kiek save pamena, pasakodavo istorijas. Ją pavergė ir sužavėjo mažai žinomas istorijos puslapis – JAV karinių oro pajėgų moterų lakūnių veikla Antrojo pasaulinio karo metu. Ji šešerius metus gilinosi į šių nepaprastai drąsių moterų gyvenimą, kalbėjosi su dar tebegyvenančiomis šių būrių narėmis. „Karo lakūnės“ – iškart į populiarumo aukštumas šovęs tikrais faktais paremtas romanas apie moteris, kurių drąsa ir ištvermė ilgą laiką buvo mažai kam žinoma.

1941-ieji. Odrė Koltrein visada norėjo skraidyti. Todėl ji įkalbėjo tėvą išmokyti ją skraidyti dar namie, Teksase. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui ji įstojo į karo lakūnių kursus Havajuose. Taigi mergina nenusiteikusi jokiems romantiškiems santykiams, net ir su leitenantu Džeimsu Hartu, su kuriuo atkakliai stengiasi išlikti draugais. Didžiausia Odrės svajonė – po karo turėti nedidelį aerodromą… Meilė lėktuvams ir skrydžiui, draugystė su kitomis kursantėmis, nuostabi Havajų gamta – viską staiga sugriauna ant Perl Harboro nukritusių bombų…

Skaitykite ir jūs, junkitės į klubą ir mėgaukitės jaukiais susitikimais su knyga prie arbatos. Apie skaitytojų klubo susitikimus teiraukitės bibliotekoje, užsukę pasiimti naujų knygų. Iki susitikimų!

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje