Skip to content

Skausmus kentęs vyras greitosios laukė net tris valandas 

MI informacija ir lrytas.lt informacija

Paaiškėjo, kad medikai vėlavo dėl graudžios priežasties 

Greitoji medicinos pagalba (GMP) savo vardą pateisina ne visada. Savaitgalį sunegalavęs Ignalinos rajono gyventojas medikų laukė kelias valandas. Vietos poliklinikos direktorius sako, kad seni GMP automobiliai genda, bet pagalba atskubėti turi ir iš kitų rajonų. Į redakciją kreipėsi Jolanta (vardas pakeistas), kuri pasakojo tokią istoriją: „Šiąnakt (rugpjūčio 5 d.) mano tėtis apie 24 val. išsikvietė GMP, kadangi turi problemų su sveikata, kurios paūmėjo. Naktį greitosios teko laukti apie 2 valandas. Tai nėra normalu, žinant, kad GMP turi atvykti skubos atveju per 15 min., o antraeiliu atveju – iki valandos trukmės. Šiandien dieną iškvietus GMP, ji taip pat neskubėjo atvykti. Pirmas skambutis buvo 14.26, antras skambutis po ilgo laukimo buvo pakartotas 16.25 val. ir išgirstas atsakymas, kad ekipažas važiuoja šiuo metu iš Lobinių. Taip rizikuojama žmogaus gyvybe. Suprantu, kad rajone yra trys GMP automobiliai, tačiau, jei iškvietimų būna daugiau, žinau, kad kviečiami ekipažai iš aplinkinių rajonų ir atvažiavimas netrunka 2–3 val. Galų gale, maždaug 17.30 val. GMP atvyko. Be to, kai ji pagaliau atvyko, vairuotojas A. K. pareiškė: „Tik mieste mačiau trainiojantis, o dabar prireikė greitosios“. Tikiuosi, toks neadekvatus „profesionalų“ bendravimas nebus nepastebėtas ir paviešintas.

Taip pat tikiuosi, į tai sureaguos tinkamos tarnybos ir bus išsiaiškinta, kodėl žmogus, laukdamas greitosios, dar kelias valandas turi prasikankinti skausmuose, skambinėti ir klausinėti, kada pagaliau sulauks pagalbos, o galų gale pats tampa klausinėjamas, kodėl nevažiuoja su automobiliu, kai akivaizdu, jog tokios galimybės nėra, kitaip net nebūtų kreiptasi pagalbos į GMP. 

Jolanta“ 

Sugedo seni automobiliai 

Ignalinos rajono poliklinikos direktorius Arvydas Ramelis sakė, kad seni GMP automobiliai dažnai genda, todėl šiuo metu rajone likęs vienas GMP ekipažas. „Turime kelis savus automobilius, bet jie yra tikrai seni, pravažiavę jau daug kilometrų. Jei vienas ar du sulūžta, tai lieka tik viena transporto priemonė“, – aiškino A. Ramelis. Tačiau jis akcentavo, kad GMP automobilių judėjimas regione koordinuojamas iš sostinės, tad į pagalbą atskubėti turėtų ir gretimų rajonų – Švenčionių ir Švenčionėlių – medikų brigados. „Už kvietimą atsako Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotis. Vilnius, jei gauna iškvietimą, siunčia arčiausiai esančią mašiną“, – sakė Ignalinos poliklinikos vadovas. Tačiau niekas negali garantuoti, kad ir gretimame rajone bus laisvas GMP ekipažas. „Jeigu ligonį, sakysime, reikėjo pervežti į Vilnių, tai kito ekipažo, kuris irgi nesėdi rankų sudėjęs, siuntimas užima laiko. Apgailestaujame, kad pacientui teko laukti. Tikimės, kad nėra sunkių pasekmių, bet situacija tokia, kokia yra“, – konstatavo A. Ramelis. 

Jis pastebėjo, jog bėdų kyla ne tik dėl senos technikos. Eismo įvykiuose nukenčia ir iki tol puikiai riedėję GMP automobiliai, kas taip pat atsiliepia medicinos sektoriaus autoparkui. „Gali ir naujas automobilis pakliūti į autoįvykį. Išbėgs šernas ar briedis ir naujausias automobilis bus sugadintas. Tuomet nebebus kam atvykti. Net važiuojant į iškvietimą gali taip atsitikti“, – sakė A. Ramelis.

Aklojoje zonoje – 140 tūkst. gyventojų 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia matanti GMP tinklo problemas bei numato jį reformuoti. Šiuo metu net 5 proc. šalies gyventojų negali sulaukti GMP paslaugų laiku, aklojoje zonoje atsidūrę net 140 tūkst. žmonių, pripažįsta SAM. Teigiama, kad dabartinis GMP brigadų išdėstymas pagal savivaldybes neužtikrina galimybių planuoti ir užtikrinti pagalbos pasiekiamumo, t. y. visuomet gali būti daugiau iškvietimų nei yra brigadų arba atvirkščiai – brigados gali neturėti pakankamo optimalaus krūvio. Tai lemia situaciją, kai pavyzdžiui, per tą patį budėjimą viena brigada turi vos vieną, o kita – iki dvylikos iškvietimų. Dėl to dalis darbuotojų pervargsta, jiems tampa sunku sutekti kokybiškas paslaugas. 

Planuojama GMP paslaugas teikti centralizuotai. Tikimasi, kad suvienijus skirtingus greitosios pagalbos teikėjus į vieną organizaciją bei padidinus GMP brigadų ir budėjimo vietų skaičių, kiekvienas miesto gyventojas sulauks greitosios pagalbos per 15 minučių, o kaimo gyventojas – per 25 minutes. „Greitąją medicinos pagalbą dabar šalyje organizuoja 49 juridiniai asmenys ir tai yra negerai“, – balandį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. GMP brigadų skaičių planuojama padidinti nuo 231 iki 241, o budėjimo vietų skaičių – nuo 94 iki 123 visoje Lietuvoje. Naujoji sistema turėtų pradėti veikti 2023 m. sausio 1-ąją. 

Asociatyvi nuotr.

2 komantarai (-ų)

  1. Klausimas už šimtą Gaidelio rūkytų žuvų: Kiek užtrunka atvykti GMP, kai gyveni Ginučiuose, esi primėtęs prikaltų vinių į lentas ant važiuojamosios dalies, supjaustęs tiltą ir šiaip dalbajobas?
    A) Tegul važiuoja iš Utenos
    B) Gudelis plukdo med. komandą, tuoj bus
    C) Byyybis žin.
    Laimėtojas gaus nemokamą pasiplukdymą lūšykščio ežeru iki buvusio atžalyno kolchozo srutų vamzdžio. Sėkmės dalyviams.

  2. Galbūt musteikiui reikėtų mažiau močint ant suolelio atsisėdus, tai ir greitosios musteikytei kviest nereiktų?


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje