Skip to content

Marga Vitos vasara Pivoruose

Fotografės Vitos ČEPULYTĖS vasaros bėga gimtame Pivorų kaime, šalia Birvėtos. Kažkada, net neplanavusi palikti miesto erdvių, dabar Vita jau nesupranta, kaip išgyveno tuos metus – be nuostabių rytų ir saulėlydžių gamtoje. 

„Jaunystėje nenorėjau būti kaime. Vilniuje gyvendama, net neišsivaizdavau, kad užsiėmimas su augalais, jų priežiūra taip įtraukia, gaivina, suteikia jėgų ir kitokios kokybės žmogaus būčiai. Nereikia jokių kitokių vaistų. Kartais, su kavos puodeliu, po kelias valandas apžiūriu savo gėlyną – kiekvieną augalėlį, gėlės žiedą, stebiu, kuriuos jau nuvytusius ir nužydėjusius reikia nurinkti. Mokslininkai sako, kad visus atsakymus į rūpimus klausimus galime gauti, čia, gamtoje. Reikia tiesiog išeiti valandai ar porai pasivaikščioti vienumoje, be telefonų ir kitokių trukdžių. Gal ne iš karto, bet po keleto tokių pasivaikščiojimų tikrai rasime atsakymus, problemų sprendimus, išeitis“, – pasakodama apie asmenines patirtis, pastebėjimais dalinasi fotografė.   

Kaip ir daugelio iš mūsų, Vitos kūrybinė vasara – paliesta nerimo, įtampos ir neapibrėžtumų. Pasak menininkės, truputį tuštoki metai kūryboje. Kuomet užvaldo emocijos, nepastebi grožio, o vykstančio karo baisumai kartais užgožia aplinkos garsus ir spalvas. Jie daro poveikį visuotinai, gesina kūrybines jėgas ir būna akimirkų, kada negali prisiversti rimtam darbui.

Meninė fotografija Vitai lieka vienu iš daugelio sielos kalbėjimų, gebėjimu išvysti ir sustabdyti praskriejanį Žemės laiko grožį. Tokiam duotybės puoselėjimui reikalinga kantrybė, atsidavimas ir žinojimas, be kurių išblėstų gauti talentai, o paties autoriaus nedžiugintų kūrybos vaisiai.

Vitos Čepulytės fotografijos džiugina socialinių tinklų lankytojus. Pavasario žiedai jos darbuose ir šiemet gerbėjų sutikti šiltai, išlaukti. Autorė santūriai vertina savo darbus, bet, kalbėdama apie meno išraiškos formas primena, kad jai nesvetimos asmenybių paieškos portretuose. „Kiekviena gyvenimo situacija dovanoja naujus atradimus, gimdo norą tobulėti, motyvuoja. Svajonės žmogaus gyvenime – trapus dalykas, todėl stengiuosi neplanuoti, pasiduodu situacijos ir aplinkybių vedimui, nes kartais, tiesiog fatališki įvykiai stabdo žmogų, verčia keisti sprendimus bei pasirinkimus“, – sako fotografė.

Vitos gyvenime svarbų vaidmenį atlieka ne tik meninės paieškos nuotraukose, didelę laiko dalį ji skiria psichologinės literatūros studijoms, asmenybių analizei, savęs pažinimui.  

Ta marga Vitos Čepulytės vasara Pivoruose tęsiasi! Kaip niekada anksčiau, Birvėtos upė dažnai patvinusi, mažai viliojanti maudynėms, bet lieka artima ir sava. Krentantys vakaro šešėliai jos pakarantėse ir paslaptingai gimstantys rudens rūkai, taps kūrybinės jėgos dalimi menininkės dirbtuvėse ir kantriai ves į tobulo grožio paieškas gamtoje.

Autorė dėkoja menininkei už dialogą.

Nuotraukos iš Vitos Čepulytės asmeninio albumo.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje