Skip to content

Linkmeniškiai jau išlydėjo gandrus

Stebuklingos rugpjūčio akimirkos tirpsta delne. Greitai dar viena vasara liks už nugaros ir vingiuojantis kelias kvies į rudenio glėbį. Mus jau palieka gandrai. Rugpjūčio 24-ąją, šv. Baltramiejaus dieną, lietuviai nuo seno lydėdavo juos išskrendančius, o trumpėjantis šviesos metas skubino baigti užsilikusius darbus. Po šv. Baltramiejaus Lietuvoje glaudžiasi tik vieniši ar sužeisti gandrai, nepajėgę išskristi kartu su kitais. 

Praėjusį penktadienį, kaip ir kasmet, Linkmenų bendruomenė rinkosi  į gandrų išlydėtuves. Jau kelinti metai linkmeniškiai lieka ištikimi protėvių tradicijoms – sako „sudiev“ išskrendantiems paukščiams ir prisimena kraštą garsinančius žmones.

Daina „Kai pražysta dangus“, kurios žodžių autorius, neseniai miręs poetas, kraštietis Juozapas Kardelis, pakvietė susirinkusius į tirpstančio laiko prasmės paieškas ir kitokį skubančių rugpjūčių skaičiavimą. Poeto sūnus Naglis Kardelis –  Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto profesorius, filologas, kalbotyrininkas, vertėjas ir ištikimas šventės dalyvis pasidalino mintimis apie tėvo asmenybę, jautriausiai atsiskleidžiančią poezijos rinktinėje „Įsiklausykim amžių balso“. Gandrų išlydėtuvių svečias akcenavo, kad Linkmenys lieka žemiško Rojaus ir dvasinio dangaus simboliu tėvo poezijoje. 

„Daugelyje eilėraščių iškyla baltosios paukštės simbolis, kuriame pažįstame ir šiandieną lydimus gandrus. Kūryboje randamas ir kopimas į kalną, nuo kurio žvelgiama į peizažus, arba gyvenimas regimas iš paukščio skrydžio. Tėvo poezijoje mylimiausiomis spalvomis lieka balta ir melsva, kartais minima žalia. Poetinė jo, tikro gamtos vaiko, siela puikiai atsiskleisdavo ir mums kartu valtele irstantis po gimtosios Aukštaitijos ežerus. Tėvelis gėrėdavosi vandens lelijų baltumu ir grakščiais ore nardančiais laumžirgiais. Visada jaučiau, kad jo gebėjimas patirti ir įvertinti šio pasaulio grožį kilo iš jo gilaus religinio tikėjimo, kad žemiškasis grožis tėra dangiškojo grožio, pranokstančio žemiškąjį, atspindys. Į Linkmenis atvykstu kaip piligrimas, nes šita tėvo žemė man šventa –  kalbėjo poeto sūnus Naglis Kardelis. 2014 m. išleista poezijos rinktinė, kaip kraštiečio šviesas atminimo simbolis, padovanota Ignalinos viešajai bibliotekai, o įteikta jos direktorei Loretai Aleknienei.

Tradiciškai savo dainomis linkmeniškius žiūrovus džiugino estradinės ir liaudies muzikos ansamblis „Bijūnai“ iš Ginučių. Algio Gaižučio ir Karolio Orlausko atliekamos dainos jautriai palietė susirinkusių linkmeniškių širdis. Vakaro metu nuskambėjo keletas Algio Gaižučio sukurtų melodijų kraštiečio poeto Juozapo Kardelio žodžiais. Žiūrovus maloniai nustebino jaunos atlikėjos Mėlikos Rakauskaitės pasirodymas. „Dainų dainelės“, „X faktoriaus“ ir daugelio kitokių konkursų dalyvė linkmeniškiams dovanojo tris kūrinius. 

Šventės pabaigoje visiems svečiams padėkos žodžius tarė ir atminimo dovanėles įteikė Linkmenų seniūnas Jonas Alekna. Renginį vedė IRKC Linkmenų padalinio laisvalaikio organizatorė Marytė Alesionkienė.

Padėkota ir švenčių metraštininkui, kino operatoriui, režisieriui,

fotografui, dokumentinių filmų kūrėjui Eugenijui Ostašenkovui, radusiam giminystės nytis Linkmenyse.

Paskutinė daina dar netilo ilgai, nes ne dažnai šventės kviečia ir suburia žmones pabūti draugėje, primiršus pasaulio rūpesčius ir negandas.

O šv. Baltramiejaus dieną merginos burdavo savo ateitį, iškasdamos duobutę nupjautuose laukuose. Buvo tikima, kad jei po dienos duobutėje voras tinklą nuaus – mergina ištekės už turtuolio, o jei skruzdėlytė duobutėje ropinės – už vargšo.

Liaudyje buvo paplitę oro spėjimai: Jei per šv. Baltramiejų lyja, šlapias bus ir ruduo. Jei šią dieną gandras snape neša lizdui taisyti velėną – bus lietaus, jei šakelę – gresia vėtra. Senbernius ir vienišius neretai pajuokdavo –„vaikšto kaip gandras po Baltramiejaus“.

Autorės nuotr.

1 komentaras

  1. Buvau tame koncerte. Naglis, Mileka, Eugenijus, – taip! Bet Karolis ir Algis, – labiau taip! Nes beveik 2 val. labai stengėsi, kad būtų linksma. O ,, nusipelnė” šiame,, baltakiškame” laikraštyje tik vieno sakinio. Net nuotraukos pagailėjote😊. Žodžiu, – straipsnio autorė šiaip sau…


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje