Skip to content

Papuošalai, alsuojantys ir Vaišniūnų skambėjimu

Papuošalai… Viena gausiausių archeologinių radinių grupių įvairiose pasaulio vietose yra papuošalai. Tai liudija, kad nuo neatmenamų laikų žmogui būdingas noras puoštis. Ir šiandien dažnas žmogus, savo kolekcijoje turi ne vieną labiausiai patinkantį papuošalą. Vasaras ir savaitgalius Vaišniūnuose leidžianti papuošalų kūrėja, tautodailininkė Bronislava PALEVIČIENĖ, pasidalijo mintimis.

Senųjų kultūrų ir moterys, ir vyrai dabinosi apdorotomis žvėrių iltimis, sraigių kriauklėmis, gėlių sėklomis, šaknimis, minkšto akmens vėriniais. III–II tūkstantmetyje prieš mūsų erą papuošalai daugiausia buvo gaminami iš bronzos. Raiškias žalvarines, auksines ir sidabrines puošmenas gamino skitai, Etrūrijos, Indijos, Chorezmo, Persijos senieji meistrai. Dauguma gamtoje randamų brangakmenių savo grožį atskleidžia tik specialiai apdoroti. Tik perlus gamta sukūrė tobulus. Tačiau papuošalas ne visada ypatingas tik sudėtas iš brangakmenių. Labai svarbi ir jų kūrybos technika, ir kūrėjo emocijos. Užsukę į Švenčionių Nalšios muziejų sužinotumėte ir pamatytumėte savo akimis, kokios puošybos tradicijos mūsų, Nalšios, krašte.

Br. Palevičienė gimusi Utenos mieste, tačiau tik baigusi vidurinę mokyklą, išvyko į Kauną. 

Kauno Universiteto cheminės technologijos fakultete įgijusi trikotažo ir audinių apdailos specialybę, vis ieškojo savęs. Būna, kad viduje ilgai tūnojęs kūrybiškumo vulkanas ima ir išsiveržia, kai mažiausiai to tikiesi. Ir išsilieja jis pačiomis netikėčiausiomis kryptimis. Taip nutiko ir Bronytei, visišką savirealizaciją, malonumą bei džiaugsmą radusiai kuriant papuošalus. 

Prieš 17 metų nedrąsiai pradėjusi ir pajutusi kūrybos proceso malonumą, tvirtais žingsniais moteris eina kūrybos keliu, džiugindama moteris individualiai sukurtais vienetiniais papuošalais. Meniškos prigimties moteris kuria ypač daug kruopštumo reikalaujančius originalius aksesuarus ir papuošalus – sages, auskarus, apyrankes, pakabukus, koljė.

Nuo 2013 m. Bronytė – tautodailininkų sąjungos narė, dalyvaujanti tautodailės mugėse, parodose. Nemažai savo kurtų aksesuarų ir papuošalų moteris parduoda įvairiose šalies mugėse, nesiskundžia ir asmeninių užsakymų stoka, juos ypač mėgsta užsienyje gyvenančios lietuvės. Anoks čia stebuklas, juk gamybos procese jos kūriniai „įkraunami“ geromis emocijomis, todėl netrunka rasti savo pirkėją.

Ir nors dabar Bronytė su šeima gyvena Vilniuje, vasaras leidžia sodyboje prie stebuklingojo Dringio ežero. Taip jau nutinka, kad kūrėjas dažnai neturįs ką parodyti, nes jo darbai iškeliauja: pas draugus, gimines ir, žinoma, užsakovus. Todėl labai ypatingos tokios retos akimirkos, kai bent keletą kūrinių galima surinkti į vieną vietą ir… surengti nedidelę parodėlę. 

Ignalinos viešojoje bibliotekoje šiuo metu galite aplankyti Bronislavos papuošalų parodą „Subtilaus grožio beieškant“. 

„Didžioji šios kolekcijos dalis sukurta prasidėjus pandemijos laikotarpiui, kita dalis – prasidėjus karui Ukrainoje. Kūrybinis procesas neleido atklysti neigiamoms emocijoms, teikė vilties, kad tiesa turi nugalėti“, – teigė kūrėja. 

Papuošalų paroda veiks iki rugsėjo 14 d., o norintys asmeniškai pasikalbėti su kūrėja, užsisakyti papuošalų sau ar dovanų brangiam žmogui, galite susiekti su menininke.  

Bronislava Palevičienė

Tel. 8 652 60107

El. p. bronytes.papuosalai@gmail.com

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje