Skip to content

Patys tiesiame kelius į žydrynę ir realizuojame svajones

Visą praėjusią savaitę Lietuvos Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokyklos aerodrome Kėdainių r. šurmuliavo jaunieji aviatoriai – aerodrome vyko kasmetinis vaikų aviacijos sporto nacionalinis B. Oškinio taurės čempionatas. Jame dalyvavo 12–15 metų vaikai, suvažiavę iš šalies miestų ir miestelių – Kėdainių, Kauno, Vilniaus, Biržų, Ignalinos, Panevėžio, Marijampolės, Telšių, Zarasų, Pociūnų ir Alytaus. Sportininkai varžėsi asmeninėje ir komandinėje įskaitoje. 

Mūsų rajono garbę gynė komanda, kurioje dalyvavo Motiejus Žievys, Matas Ramoška, Sofija Ignatova ir Andej Ignatov. Teisėjų trejete – linkmeniškis Aurimas Kviklys, draugiškai pasidalinęs informacija apie varžybas (tiesiogiai iš Kėdainių) su laikraščio skaitytojais.

„Varžybose dalyvauja 39 pilotai, kurie, pakilę su sklandytuvais į 3–5 m aukštį, privalo demonstuoti nusileidimo įgūdžius, techniką – nutupdyti sklandytuvą į kvadratą. Ignaliniečių komandai sekasi puikiai. Pirmas tris dienas jie lyderiauja komandinėje įskaitoje, o asmeninėje įskaitoje irgi pirmauja ignalinietis Motiejus Žievys. Viską nulems paskutinė para“, – komentavo varžybų teisėjas.

Pasak Aurimo, jaunųjų pilotų laisvalaikis stovykloje užpildytas įvairiomis veiklomis. Čia lankėsi ir karinių oro pajėgų sraigtasparnis, kurio ekipažas jaunimui pristatė savo techniką, pasakojo apie misijos svarbą – gelbėjimo darbus, organų donorams gabenimą, pasiklydusių žmonių paieškas. Daug laiko stovykloje skiriama tarpusavio bendravimui, laisvalaikio pramogoms.

Ignaliniečių lyderis pilotas Motiejus Žievys, paklaustas apie pasirinkimą tokio pomėgio, daug nesvarstydamas sako, kad greičiausiai, jei bus palankios aplinkybės, sieks profesionalios piloto pozicijos ateityje.

„Šeimoje net trys asmenys atsidavę oreivystei, todėl pasirinkimas atėjo savaime. Pilotuoju nuo devynerių metų ir, vigi, negaliu nusakyti žodžiais savo jausmų, kuriuos teikia pakilimo momentas. Azartas, džiaugsmas, aplinkos grožis liejasi į vienumą. Tai – nenusakomi patyrimai ir išgyvenimai. Savotiškas autoritetas – mano tėtis Raimondas Žievys, sukonstravęs savadarbį lėktuvą, pilotas“, – pasakoja Motiejus. Vaikinas ateityje svajoja pilotuoti gal net „Boeing“ lėktuvus. Kad tik svajonėms būtų palankus gyvenimo vėjas.

Palankaus vėjo linkime visiems aviatoriams, kovojantiems už lyderių pozicijas Kėdainiuose, o ignaliečiams – ypatingai. Apie varžybų rezultatus skaitytojus supažindinsime jau kitame laikraščio numeryje.

Oreivystės veteranai teigia, kad vienas iš šimto jaunųjų pilotų tampa profesionaliu, o tai jau yra gerai. Bet, aišku, daugelis savo malonumui tampa sklandytojais, ultralengvųjų pilotais. Nuo orų priklausomas sezoniškumas turi savo srities ypatumus.

Aviacijoje viskas labai glaudžiai surišta su oru. Praktiniai užsiėmimai vyksta nuo balandžio pradžios iki rugsėjo pabaigos. Žiemą – tik teoriniai užsiėmimai. Sezoniškumas – trumpas. 

Vaikų skaičiaus stabilumu džiaugiasi B. Oškinio vaikų aviacijos mokyklos vadovai. „Nors šalyje vaikų mažėja, o sporto šakų, įvairių veiklų pasirinkimas labai gausus, jaunųjų aviatorių netrūksta. Galbūt ir dėl to, kad mūsų galimybės labai ribotos, daugiau vaikų apimti negalime, o tiek, kiek galime, tiek ir suburiame. Bet mūsų mokyklos vaikai – ypatingi: labai ištvermingi, kantrūs ir darbštūs. Tokių nėra paprasta atrasti“, – kalbėjo vadovas mokyklos, kurios centrinė būstinė – Kėdainių rajone, Birutės gatvėje, o likusiuose šalies miestuose – dar dešimt padalinių.

Aurimo Kviklio nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje