Skip to content

Proanūkę ir prosenelę skiria 100 metų

Daugėliškio krašto bendruomenės inf.

Natalijai Kryčelienei šiemet gegužės 25 d. sukako 100 metų. Sakoma, kad su jubiliejumi, o ypač tokiu neeiliniu, galima sveikinti visus metus. Taigi sulaukę kvietimo, suskubome ruoštis į Naujojo Kampelio kaimą, kuriame Natalija gimė, užaugo, dvi dukras išaugino, vargelio ir džiaugsmo rieškučiomis sėmė.

Pasitiko mus Natalijos dukra Regina, anūkės Rita ir Renata, o prie lango sėdėjo ir mūsų laukė besišypsanti Natalija. Anūkų rankomis šviežiai suremontuotame kambarėlyje tvyrojo jaukumas, šiluma ir meilė. Palinkėję sveikatos, stiprybės ir artimųjų meilės, nekantravome užduoti jubiliatei 100 klausimų…

O ir klausinėti nereikėjo. Natalija, lenkdama pirštus, kaip žirnius bėrė, vardino savo brangiausius žmones ir jų vardus. Šimtametė užaugino dvi dukras, turi 10 anūkų, 8 proanūkius. O ant rankų paėmusią čiauškančią proanūkę Mildutę, kurią su Natalija skiria lygiai 100 metų!

Natalija – žinių lobynas. Nuostabaus gerumo ir šviesios atminties moteris puikiai atsimena su Daugėliškio kraštu susijusius įvykius. Ji pamena „baltą mokyklą“, gaisrinę (šalia dabartinių vaikų globos namų), buvusias vokiečių kapines, kiekvieną žydų namą. Ir sinagogą, kuri stovėjo prie dabartinės seniūnijos transformatorinės. Mat Natalijos tėtis šalia maldos namų sėdavo pupas, o žydai juokaudavo, kad jos gerai uždera, kadangi jie meldžiasi. Natalija atsimena oro baliono nusileidimo įvykį 1932 m. Juos – mokinukus – nuo pat ryto mokytojas sustatęs po du, vedė pro Mikalavą į Pajurgiškės laukus „pažiūrėti nukritusio baliono“. Atsimena Natalija, kaip vaikai apspito subliuškusią pilkai baltą „drobinę“ paklodę ir rieškučiomis sėmė iš jos labai smulkų smėliuką. Atsimena ji ir du uniformuotus vyriškius (pilotus), kurie kalbėjo nesuprantama kalba.

Natalijos dukra Regina mus patikino, kad mamytė nepailsta bendrauti, pasakoti prisiminimus, žiūrėti per televizorių žinias. O Natalija paantrino: „Ir laidą – Kas ir kodėl?“ Pasigyrė Natalija, kad labai mėgsta spręsti kryžiažodžius, kuriuos anūkai užprenumeruoja visiems metams. Čia pat anūkė Rita atnešė „elektroninę knygą“, kuria močiutė puikiai naudojasi ir neseniai perskaitė knygas „Virš pilkų debesų“ ir „Nelly Paltinienė. Tu ateik į pasimatymą“.

Atsidėkodama už sveikinimus, Natalija bendruomenei padovanojo savo rankomis kryželiu siuvinėtą paveikslą, kurio kitoje pusėje pati dailiai užrašė „Daugėliškio krašto bendruomenei, Natalija Kryčelienė, N. Kampelis, 2022-08-17“. Sakė, bus muziejui…

P. S. Naujo Kampelio šimtametė yra ir nuolatinė „Mūsų Ignalinos“ skaitytoja ir kryžiažodžių sprendėja. Kaip supratot iš teksto, senolė skaito iki šiol.

Daugėliškio krašto bendruomenės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje