Skip to content

Koks jūs „fobas“?

Džiaugsmas vis su vargais ir liūdesiu sumišęs. Štai ir džiaugsmas, kad Lietuva gavo skiepų nuo beždžionių raupų, ir dabar „nesubeždžionėsime“, gali būti šiek tiek per ankstyvas. Mat Lietuvos gėjų vedlys Vladimiras Simonko mano, kad gautų 1400 vakcinos dozių Lietuvai nepakaks, nes pirmiausia – profilaktiškai – turėtų būti skiepijami, anot V. Simonko, „priklausantys mūsų bendruomenei vyrai“, nes jie yra „rizikos grupei priklausantys žmonės“. 

Taigi, jei nesate gėjus, eilutėje stovėsite antras. Ir nėr čia ko šnekėti, girdi, gėjai turėtų patys už skiepus susimokėti, o ne gauti juos už valdiškus, tai yra, už mūsų visų pinigus. Tai, gerbiamieji, būtų diskriminacija, Norite apsisaugoti nuo tos ligos, kurią nesusipratėliai ir homofobai jau – kad manęs žinote kuo nekaltintų, pabrėšiu: tai ne mano nuomonė ir aš nuo jos šiame rašinyje atsiriboju, ­– vadina „gėjų raupais“, – stokite į gėjų lygą. Su visomis pasekmėmis.

Tai tiek apie beždžionių gyvenimą Lietuvoje. Šiaip jau visi tie vargai ir padejavimai apie blogą gyvenimą, ypač kai jie skamba iš aną savaitgalį milijoną poilsiautojų sutalpinusios Palangos, atrodo „įdomiai“. Iš tikrųjų, skambėjo verksmai apie nežmoniškas kainas – o restoranai (net ne kokie kioskeliai) pritrūko tų brangiųjų patiekalų. Viską suvalgė vargšai lietuviai, paskutines „babkes“ išleido…

Ne, reikia daugiau pakantumo, ir gėjams, ir vargšams lietuviams. Kaip popiežius Pranciškus, kuris praeitą trečiadienį išreiškė užuojautą dėl rugpjūčio 20 d. automobilyje susprogdintos Rusijos imperininko ir ideologo A. Dugino dukters Darijos mirties. „Galvoju apie vargšę mergaitę, kurią Maskvoje susprogdino po automobilio sėdyne padėta bomba“, – sakė popiežius Pranciškus.

Tiesa, tai „mergaitei“ buvo beveik 30 metų, ji sėkmingai ėjo savo tėvo Aleksandro pėdomis, jau buvo pagarsėjusi kaip arši propagandistė, jau niekuo nenusileidžianti tėvui ir dažniau negu jis dalyvaujanti Rusijos valdžios televizijos (kitokios ten ir nėra) laidose. 

Ir dar: popiežius Pranciškus šią „nekaltą auką“ paminėjo, kalbėdamas apie ukrainiečių aukas. Pacituosiu Ukrainos ambasadorių Vatikane Andrijų Jurašą: „Kaip galima vieną (Rusijos) imperializmo ideologių įvardyti nekalta auka? Ją pražudė patys rusai“. Pasak ambasadoriaus, Šventasis Tėvas „negali tose pačiose kategorijose, tuo pat metu kalbėti apie agresorių ir auką, prievartautoją ir išprievartautąjį“.

Dar viena, nors ir labai ilga, citata, šį kartą iš žurnalisto Romo Sadausko-Kvietkevičiaus straipsnio „Delfi“: „Galiu tik pasimelsti už vargšą senuką, kuriam Viešpats patikėjo ganytojo pareigas, bet nedavė nuovokos aukas atskirti nuo budelių. Būdamas kataliku privalau tikėti, kad Buenos Airių arkivyskupo Jorge Mario Bergoglio išrinkimas popiežiumi 2013 m. buvo Šventosios dvasios veikimas per Kardinolų kolegijos narius. Bet tai neapsaugo Šv. Petro sosto paveldėtojo nuo nusišnekėjimo tomis temomis, apie kurias jis neturi nė mažiausio supratimo, nes didžiąją gyvenimo dalį nugyveno kitame pasaulio pakraštyje su kitomis aktualijomis. „Gal, anot popiežiaus, ir Eva Braun buvo nekalta karo auka?“ – retoriškai klausia vilnietis architektas Artūras Imbrasas. O juk tikrai, Hitlerio meilužė savo rankomis nekūreno Aušvico krosnių ir nedalino įsakymų bombarduoti Londoną. Šiais laikais galėtų gauti turistinę Šengeno vizą, poilsiauti Palangoje ar Jūrmaloje ir stebėtis, kodėl prie švediško stalo tenka brautis kartu su žydais“.

Nederėtų pamiršti, kad minėtas Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio garsėjo kairuoliškomis, galima sakyti, komunistinėmis pažiūromis, beje, labai paplitusiomis vos ne visame Pietų Amerikos žemyne. Kodėl jos ten tokios gajos – tai jau kita tema. 

Bet čia, taip sakant, tik viena nuomonė. Kita – krikščioniškas tikėjimas reikalauja gailėtis visų aukų (žodį „nekaltų“ praleidžiu sąmoningai) ir net atleisti savo priešams. „Ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams“. Iš kur citata – nenurodau, vieni ir taip žino, kitiems tai tikėjimo nepridės, 

Gal ir krikščioniška būtų, jeigu ukrainietis, užkasęs okupantą, atleistų jam? Bet turbūt ne anksčiau. Negaliu mokyti kitų tokio pakantumo, nes net nežinau, kaip elgčiausi tų kitų vietoje.

Įdomi detalė: žinią apie popiežiaus nusišnekėjimus paskelbė ir „Reuters“, ir TASS. Vieni portalai cituoja popiežių pagal „Reuters“, o kiti – pagal TASS. Tai tikrai nieko nesako?

Neieškosiu priežasčių. Pakantumo daugiau reikia kitai nuomonei, pakantumo. Tik bėda, kad pas mus, jeigu turėsi kitą, „neteisingą“ nuomonę, tave tuojau pat apšauks kokiu nors „fobu“. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje