Skip to content

Ar turėsime šiemet duonos ir pyragų?

Rudens romantika beldžiasi į Rytų Lietuvos ūkius. Javapjūtė baigta, skaičiuojamas derlius. Geriausiai žemės alsavimą jaučia žmonės, dirbantys ją, sekantys gamtos permainas ir suprantantys tokios draugystės kainą. 

Juozo Mikšto ūkyje irgi ruduo. Derlius sandėliuojamas, žemė ruošiama tolimesnei sėjai. Pasak agronomo Alfredo LUKŠĖNO, rytas ūkyje prasideda nuo laukų apžiūros – apvažiuoja, apžiūri… Ar rapsai dygsta, ar lietaus būta, kur žvėrių išbraidyti plotai. Kartais išvysti 18 briedžių bandą ir maloniai stebiesi tuo rastu vaizdu. Toliau planuoji darbus, dienos rūpesčiai veja vieni kitus.

Ar turėsime šiemet duonos ir pyrago ant savo stalų? – klausiu tikrą tos srities specialistą, daugelį metų reikliai ir atsakingai agronomijos žinias taikantį savo darbe.

Jei tik kepėjai nepagailės miltų, o iš mūsų, žemdirbių pusės, viskas padaryta – juokauja Alfredas. Derlius tikrai geras, keli laukai po 9 t kviečių iš vieno ha atseikėjo, oras buvo palankus. Jau pasėjome žieminį rapsą, dabar ruošiamės kviečių sėjai. Dar auga 240 ha maistinių pupų, kurių derlių nuimsime po poros savaičių. Jis, tradiciškai, iš Rygos uosto keliauja į Arabų Emyratus. 

Kaip dabartinė rinkos situacija įtakoja ūkio veiklą?

Supirkimo kainų bangavimas stebimas nuolatos. Šiuo metu kainos – žemiausios, nes didelė javų pasiūla. Stambesni ūkiai neskuba su pardavimais, džioviname, sandėliuojame ir laukiame pavasario, kuomet išauga paklausa, gaunamas didesnis pelnas.

Dabartinis kuro, elektros kainų šuolis įtakos galutinį rezultatą, bet įvairiose situacijose privalu judėti į priekį, ieškoti racionalių sprendimų.

Agronomu dirbate netradiciniame ūkyje. Čia atliekami įvairūs moksliniai bandymai, įvairiai taikomos trąšos. 

Todėl ir įdomu dirbti. Dažnai atvyksta Žemės ūkio akademijos darbuotojai, mokslininkai, tiria dirvožemio sudėtį, kitokių veislių sėjos galimybes, augalų prisitaikymą, sąlygas. Visai neseniai svečiavosi doc. Vytautas Liakas, kuriantis trumpus informacinius filmukus apie Juozo Mikšto ūkininkavimo ypatumus, mokslinį požiūrį į žemdirbystės plėtojimą.

Ar turi šiandieniniai žemdirbiai laiko sau, asmeniniam gyvenimui? 

Karščiausiu javapjūtės metu, mažai, bet daugiau pailsima žiemą. Kolektyvas nedidelis, bet darnus ir atsakingas. Suvokimas, kad auginame duoną ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui įtakoja darbų kokybę, susiklausimą, gebėjimą mobilizuotis reikiamu metu. 

Kol yra tokių žmonių Lietuvoje, tikrai neliksime be duonos. O kepėjai galėtų būti dosnesni, nes mes savo darbą atlikome są-iningai, – sako agronomas Alfredas Lukšėnas, dirbantis ryčiausiame šalyje Juozo Mikšto ūkyje.

Nuotraukos iš AGRODEMOS albumo

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje