Skip to content

Ignalinietiški arbūzai jau pasiekė pirmuosius smagurius 

Dažniausiai žmogus, vadovaudamasis širdimi ir vykdydamas aukštesniųjų jėgų jam paruoštas užduotis, anksčiau ar vėliau patiria džiaugsmą, o jo veiklas lydi sėkmė, ramina namuose apsigyvenusi laimė. Eidamas prieš srovę ir be meilės bandydamas kažkam kažką įrodyti, žmogus išeikvoja jėgas, užsiaugina pykčio ir neapykantos kuprą. Tačiau puikiai žinoma, kad kiekvienas turi teisę rinktis. Štai rajono ūkininkė Ariana PALENČIENĖ, daugeliui pažįstama kaip gardžiausių agurkėlių augintoja, teigia nesipriešinusi į jos gyvenimą skriejusioms užuominoms ir drąsiai leidusis eksperimentuoti. Visą vasarą lepinusi Ignalinos ir Visagino gyventojus agurkėliais, praėjusią savaitę Ariana pradžiugino ir saldžių vaisių mėgėjus savo ūkyje auginamais arbūzais. 

Ūkis Pasaulio pakraštyje

Tikrai ne visiems teko lankytis pasienyje išsidėsčiusiuose kaimeliuose, Daugėliškio seniūnijoje. Žinoma, stebuklingumą čia sukuria kraštovaizdis. Vieta, kur įsikūręs Palenčių ūkis, šiek tiek primena Šveicariją, mat tarpusavyje labai gražiai persipynę kalvos ir lygumos, ant kalnelių išsirikiavę beržynėliai, obelų sodai. Čia, Benėšių kaime, šeimininkauja Arianos šeima. 

Šeima iš pradžių sėjo grūdines kultūras, sodino bulves, tada pasitaikius galimybei nusipirko dar daugiau žemės ir šiandien jie turi nuosavos 50 ha. Tai ne tik dirbami laukai. Jie užima tik 40 ha. Yra ir nedidelių miško plotelių bei labai Arianos mėgstama pelkė. 

Savo ūkio valdą Ariana užregistravusi 2001 m. Per tą laiką šeima išbandė įvairius ūkininkavimo būdus, tačiau 2011 m. pradėtas agurkų verslas ir šiandien yra didžiausią šeimos pajamų dalį generuojantis šaltinis. Išbandyti ir baklažanai, ir pomidorai, tačiau atlaikyti lenkiškų pomidorų konkurenciją, pasak ūkininkės, yra neįmanoma, o štai lietuviško agurko skoniui ir kvapui iš tolo neprilygsta. 

Agurkų karalystė

Šiltnamių era Arianos ir Giedriaus Palenčių šeimos gyvenime prasidėjo tada, kai senelis paprašė pastatyti šiltnamį. „Vyras pastatė pirmąjį šiltnamį. Planuose buvo 3×3, bet gavosi 6×6 m. Mums jis tada atrodė milžiniškas, bet dabar jau žinome, kad tai ir buvo ženklas. Nes netrukus po to vyras sugalvojo, kad reikia dėl savęs pasistatyti dar vieną, kur galėtume auginti viską. Žmogus tikrai persistengė, mat pirmasis mūsų šeimos šiltnamis, dar net negalvojant apie prekybą, gavosi 10 arų. Pradžia buvo košmariška“, – juokėsi Ariana. 

Ariana šoko aplink pomidorus, o Giedrius – džiugiai tvarkėsi su agurkais. Kartą jiems beplušant savo darže, užsuko kaimynė, kuri pasiūlė jiems nuvažiuoti į turgų. Tai buvo dar vienas ženklas. Prisikrovę agurkų, pomidorų ir bulvių, jie išvažiavo į turgų. Šeimos nuostabai – žmonės labai noriai pirko jų daržoves ir kaskart sugrįždavo jų įsigyti dar. Tai kilo mintis plėstis. 

Palenčiai šiandien jau tikri profesionalai, per sezoną parduodantys 12 tonų agurkų, o užauginantys jų dar daugiau, bet žinantys, kam draugiškai padovanoti. Dešimtmetis jų sūnus taip pat uoliai tvarkosi ūkyje: skina agurkus, suvežioja juos, bet pirmiausiai tūkstančius jų savo rankelėmis pasėja į indelius. 

Gaivūs arbūzai

Šių metų Palenčių ūkio naujiena – arbūzai. Jau pirmieji milžinai pasiekė smagurių namus. „Kiekvieną augalą reikia prisijaukinti. Arbūzus auginti pradėjau prieš trejus metus. Po vieną kitą. Iš pradžių šiltadaržyje ir negana to, dariau klaidų, nes genėjau kaip agurkus. Pasirodo, geriausiai arbūzai auga atvirame grunte, nestokodami drėgmės ir negenimi. Tame lapų ir ūglių miške jie jaučiasi nuostabiai. Tiesa, gal kiek ir neįprasta dar mums, bet arbūzai tik dabar pradeda nokti, todėl dar negalima džiaugtis didžiule jų gausa. Pastebėjau, kad šie metai labai stipriai skiriasi nuo ankstesnių – gamta labai netikėtai, neįprastai elgiasi, todėl prognozuoti sudėtinga. Arbūzai realiai tik dabar įgijo augimo pagreitį, na, o noksta jie jau ir nuskinti. Tiesa, noriu pasakyti, kad skiriasi ir skonis nuo atvežtinių. Mūsų arbūzai šiek tiek kitokios struktūros ir gaivesni“, – sako Ariana.

Norinčiųjų paskanauti arbūzų sąrašas jau ilgokas, bet Ariana dar priima užsakymus asmenine žinute socialiniame tinkle Facebook arba telefonu 8 648 39276.

A. Palenčienės šeimos nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje