Skip to content

Ruduo atkeliavo miškais, voratinklių takais

Visi dar prisimename, kaip vasara po vėsaus pavasario birželio viduryje ir po trijų kaitrų su paskutine kalendorinės vasaros diena staiga atkeliavo, nuo pirmųjų rugsėjo dienų pajutome rudens dvelksmą. Jau buvome įpratę, kad rugsėjo pirma dekada, pirmoji pusė būdavo gana vasariška. Šis ruduo priminė laikus, kai prieš kokį pusšimtį metų jau nuo rugsėjo pradžios rytai būdavo su šalnomis. 

Po kaitros atėjo sausros periodas. Tai buvo geras metas javapjūtei, bet arti dirvas, itin kur esama molio, neįmanoma, nes žemė tapo kieta, tarytum akmuo. Reikia tikėti – išdžiūvusias dirvas atmirkys ateinantys lietūs. 

Didelė tikimybė, kad optimaliais terminais bus suspėta pasėti žiemkenčius. Vasaros sezono metu buvo nuogąstaujama, kad dėl liūčių, škvalų bus prastas grūdinių kultūrų derlius, bet galutiniame rezultate, sako, bus prikulta daugiau nei pernai. Ir dar svarbus momentas, kad šiemet dėl išbrangusių mineralinių trąšų (reikėjo mažinti tręšimo normas), kuro, elektros, taupant ir taikant apsaugos priemones, derlius solidus – 6,2 mln. tonų. Taigi, duonos ir pyragų turėtų netrūkti, o prie infliacinių kainų reikės priprasti arba ženkliai sumažinti vartojimo poreikius. Didžiausia grūdų dalis iškeliaus į platų pasaulį. Saviems poreikiams apie suvartojame milijoną tonų grūdų. Žinoma, daugiau reikėtų grūdų skirti gyvulininkystės ir paukštininkystės sektoriui, o ne importuoti iš užsienio gyvulinės kilmės produkcijos. Bet ūkininkai grūdus realizuoja ten, kur brangiau mokama. 

Jei su grūdinėmis kultūromis nebloga situacija, tai ženkliai prastesni reikalai su bulvėmis. Jų derlius šiemet prastas visoje šalyje, prognozuojama, kad lietuviškų bulvių iki pavasario gali ir neužtekti. O ir kitose šalyse irgi ne ką geresnė situacija. O sodus turintys savininkai džiaugiasi geru obuolių, kriaušių, šilauogių, remontantinių, rudenį derančių, aviečių derliumi. 

Labai gerą derlių žadėjo lazdynai, bet didelė dalis nubyrėjo, taip ir nespėję prinokti. Ši dekada yra metas, kai baigiasi optimalūs braškių sodinimo terminai. Labiau ,,pasisekė“ graikiniams riešutmedžiams, kurie baigia nokti gausiai kekėmis aplipę. 

Raistuose baigia nokti spanguolės su poros savaičių vėlavimu. Jos šiemet gana stambios, pusiau pridengtos, pasislėpusios po kiminais, nes jiems augti šią vasarą buvo labai palankios sąlygos. Pamiškėse, sodybose, kur auga šermukšniai, irgi, kaip ne dažnai būna, medžiai tiesiog raudoni nuo uogų. Kažkodėl mes jų naudos neįvertiname, nors tai labai vertinga uoga. 

O labiausiai ,,nuskriausti“ yra grybautojai, kuriems voveraitės nusibodo, nes nedaug šiemet galima buvo iš jų užsidirbti dėl žemų supirkimo kainų. Maža uždarbio, kai viskas totaliai išbrango. Beliko paskutinė viltis – jei normaliau palis ir nebus rimtų šalnų, gal pradžiugins rudeniniai baravykai. 

Žvejai mėgėjai turi atidžiai stebėti, kokius reikalavimus kelia Aplinkos apsaugos ministerija dėl žūklės terminų, žuvų sugavimo leidžiamo kiekio. Sugavus lašišas ir šlakius, būtina juos paleisti, kitaip, pakliuvus inspektoriams, laukia ,,premijos“, už lašišą net 970 eurų. 

Beveik visi sparnuočiai, kurie žiemoja svetur, jau išskrido į savo žiemavietes, dar mieste matėsi langinių kregždučių, bet ir jų paskutinės dienos mūsų krašte.  O miškuose, sodybose aktyvūs kėkštai, ruošiantys gilių atsargas žiemai, o riešutinės čaižiais balsais darbuojasi lazdynuose, rinkdamos riešutus ir ąžuolų giles bei žiemai slėpdamos po samanomis, lapais.  

Rugpjūčio pabaigoje prie Mielagėnų teko stebėti kurapkų gausią vadą, kurioje, ko gero, buvo ne mažiau 20-ties vienetų. Šiemet turėjo būti idealios sąlygos kurapkų populiacijai gausėti. Bene svarbiausias momentas yra orai, kai jos išsiperi jauniklius. Paprastai jie išsirita trečioje birželio dekadoje, apie Jonines, kai dažniausiai mūsų krašte būna lietingi orai. Tuo metu pirmomis dienomis, kai lyja keletą dienų, daugiausia ir krenta jauniklių. Įdomu, ar daug kas iš rajono gyventojų pastebėjo kurapkų su jaunikliais, nes tai labai apnykusi sparnuočių rūšis, įrašyta į Lietuvos Raudonąją knygą. 

Pasidžiaugę pirmos kalendorinės rudens dekados gana šiltais ir saulėtais (bet vėsiomis naktimis) orais, lauksime rudeninės mugės Ignalinoje, kuri vyks spalio 1 d.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje