Skip to content

Kad neblėstų Rojaus šviesa

Praėjusį savaitgalį Adomo Hrebnickio memorialiniame muziejuje paminėtas ROJAUS vardo 100-metis. Mokslininko nuveikti darbai negęsta besikeičiančių kartų atmintyje, o su nauju Beržininkų ananasų derliumi, soduose tęsia garsaus pomologo misiją. Įvairios išvestų vaisių rūšys ir porūšiai plačiai pasklido ne tik per visą Lietuvą ir kaimynines valstybes, jų šviesą palietė beveik visą Europą. Ir nežinia, kiek laiko senųjų ir daugelio pamėgtų rūšių gyvastis dar keliaus sodininkų realizuojamose svajonėse. 

Pasak rašytinių šaltinių, Rojų įkūrė įžymus profesorius, vaismedžių tyrinėtojas ir naujų veislių kūrėjas Adomas Hrebnickis. Pradžioje vietovė priklausė mokslininko uošviui ir buvo vadinama Velnyne – nes labai kalvota, akmenuota ir netiko žemdirbystei.

A. Hrebnickis nutarė, kad ji puikiausiai tiks jo klestinčiam ir žydinčiam sodui, kuris bus tarsi Rojus žemėje. 14 ha plote mokslininkas užveisė didžiulį sodą, jame užauginta daugiau kaip 1000 vaismedžių – įvairių veislių obelų, kriaušių, vyšnių, slyvų ir kitų vaiskrūmių.

Iki 1922 m. vaismedžių tyrinėtojas gyveno Rusijoje, Sankt Peterburge, ir dirbo bei dėstė šio miesto Miškų institute. Persikėlęs į Lietuvą, jis gyveno ir dirbo Rojuje, įnešė savo indėlį ir į šios srities mokslinę veiklą Lietuvoje.

Į gražų jubiliejinį renginį šiandienos Rojuje susirinko patys ištikimiausi krašto kultūros puoselėtojai ir garsaus sodininkystės pomologo darbų gerbėjai, kuriuos sveikino memorialinio muziejaus darbuotoja Janina Čirikienė. Tik metus dirbdama šiame nuostabiame gamtos kampelyje, muziejininkė prisipažino, kad jau spėjo pamilti nepakartojamą jo grožį ir savitumą.

Rojaus dvasia ypatingai palietė ir Ignalinos krašto muziejaus direktorės Renatos Veličkienės kūrybinę bei darbinę veiklą. Mokslininko paliktos aplinkos puoselėjimas visada reikalavo didelių pastangų, įkvėpimo, išmonės ir nuolatinio bendradarbiavimo su Dūkšto seniūnijos administracija. Direktorė R. Veličkienė ROJAUS vardo 100-mečio proga nuoširdžiai dėkojo visiems, padėjusiems garsinti Lietuvoje ir už jos ribų šios vietovės unikalumą, visomis įmanomomis formomis nešusiems ROJAUS šviesą pasauliui. 

Prasmingų sveikinimų puokštę ROJUI ir muziejaus darbuotojoms atvežė renginio svečiai – savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Rokas, buvęs rajono meras Henrikas Šiaudinis, perdavęs europarlamentaro Bronio Ropės linkėjimus, Dūkšto seniūnas Antanas Šakalys. 

Ypatingus sveikinimus unikaliam Lietuvos kampeliui įteikė žinoma dailininkė ir pedagogė Nijolė Trinkūnienė.

ROJAUS vardo 100-mečio proga muziejuje atidaryta menininkės kūrybos darbų paroda „Rojaus šviesa“. Sutikdama parodos lankytojus, kūrėja dalinosi patirtais įspūdžiais po ROJAUS dangumi, pasakojo apie žydėjimo užgimimą eksponuojamuose paveiksluose, nuolatos primindama mokslininko A. Hrebnickio veiklos išliekamają vertę, nubangavusią per Lietuvą ir pasaulį.

Rudeniškos šventinės dienos nuotaikas visiems susirinkusiems skaidrino saksafonisto Arūno Paškevičiaus atliekami kūriniai, o karšta arbata ir Rojuje užaugintų obuolių pyragai kvietė svečius artimesniam pabuvimui – sodų ir šimtamečių ąžuolų apsuptyje.

Rojus lieka gražus visais metų laikais, liudydamas vieno žmogaus – mokslininko Adomo Hrebnickio siekių ir jėgos stiprybę. Kaip išsaugosime jo palikimą, priklauso nuo mūsų geranoriškumo ir gebėjimų. Visgi, ši vieta įkvepia tikėjimo beveik kiekvienam lankytojui, akivaizdžiai liudydama savo buvimu žmogaus kūrybos ir valios tikrovę, kurioje Velnynė virsta Rojaus sodu – Edenu. 

Nuotraukos autorės ir L. Kovalevskienės

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje