Skip to content

Inkstų nepakankamumas katėms – gyvenimo būdo liga

Ieva ADOMAVIČIŪTĖ (Veterinarijos gydytoja)

Inkstų nepakankamumas katėms – gana dažnai pasitaikantis susirgimas. Todėl augintinių šeimininkai turėtų atidžiai stebėti jų elgesį ir atsiradusius nerimą keliančius simptomus. Laiku neįsikišus veterinarijos gydytojui, viskas gali baigtis gyvūno mirtimi.

Tinkamo inkstų darbo dėka su šlapimu pašalinamos nereikalingos ir dažnai toksiškos medžiagos. Dėl jų neveikimo organizmas apnuodijamas.

Inkstų nepakankamumas katėms gali būti ūminis arba lėtinis. Pirmuoju atveju organų funkcija gali sutrikti dėl infekcijos, apsinuodijimo augalais, buitinėmis cheminėmis medžiagomis, insekticidais ar toksiškais katėms vaistais. Lėtinis inkstų nepakankamumas katėje gali būti ūminės būklės, kai šiam organui buvo padaryta didelė žala. Tai dažnai siejama su tokiomis ligomis kaip diabetas ir pankreatitas. Ši liga taip pat siejama su vyresniu gyvūno amžiumi. Kai kuriais atvejais kačių inkstų nepakankamumas susijęs su jaunikliais. 

Prasta augintinių mityba – nekokybišku sausu maistu, nedidelis fizinis krūvis ir stresas, vis dažniau prisideda prie šios ligos atsiradimo. Pastaraisiais metais atvejų skaičius labai išaugo, todėl inkstų nepakankamumas vadinamas katės gyvenimo būdo liga. Neturint tinkamos mitybos, praktiškai kiekviena katė suserga.

Katės inkstų nepakankamumo simptomai

Ūmus katės inkstų nepakankamumas greitai vystosi kelias dienas. Liga dažniausiai pasireiškia: šlapinimosi sutrikimai (katė tai daro dažniau nei paprastai), nemalonus burnos kvapas (progresuojančios uremijos pasekmė), sumažėjęs apetitas ir padidėjęs troškulys,

vėmimas, viduriavimas, dehidracija (gyvūnui yra sausos dantenos ir elastinga oda). Susirgusiai katei gali išsivystyti burnos opos, atsirasti kraujosruvos, traukuliai ir net išsekimas.

Lėtinio katės inkstų nepakankamumo simptomai gali būti nepastebimi metų metus. Gyvūnas netipiškai paprastai pradeda elgtis tik po to, kai inkstai yra žymiai pažeisti. Lėtinės ligos simptomai yra panašūs į ūmios formos simptomus, tačiau palaipsniui vystantis juos lengva ilgą laiką nepaisyti. Be pirmiau minėtų, šeimininko dėmesį reikia atkreipti į tokius ankstyvus ligos simptomus kaip: apatiškas augintinio elgesys, svorio metimas, kailio būklės pablogėjimas, burnos opos.

Lėtiniam inkstų nepakankamumui progresuojant, katei gali padidėti kraujospūdis, atsirasti polinkis kraujuoti, anemija, niežėjimas, hipoparatiroidizmas, nenormalus pojūtis galūnėse, kaulų degeneracija ir minkštųjų audinių kalkėjimas.

Inkstų nepakankamumo gydymas katėms

Ūminio katės inkstų nepakankamumo gydymas priklauso nuo jo priežasties. Paprastai gyvūnui į veną įšvirkščiami skysčiai, kurie hidratuoja, praplauna inkstus ir atkuria elektrolitų kiekį. Jei ligą sukėlė bakterinė infekcija, kitas gydymas vyksta antibiotikų terapija. Apsinuodijus galima dializė. Turėtumėte įsitikinti, kad katė valgo, nepaisant apetito stokos. Šiuo tikslu galite ją maitinti daug energijos turinčiu, gausiu maistu.

Lėtinio inkstų nepakankamumo atveju pirmiausia katė turėtų būti gydoma nuolat. Po tyrimų, rezultatų analizės ir pokalbio veterinaras nurodys gydymą ir nustatys terapiją. Viską, įskaitant veterinarinį maistą, reikia pasitarti su veterinaru. Taip pat labai svarbu, kad gyvūnas išgertų pakankamą kiekį vandens. Katė turėtų būti nuolat prižiūrima veterinarijos ir vartoti vaistus, kad sustabdytų ligos progresavimą. Dėl nuolatinės, tinkamos priežiūros jūsų augintinis galės džiaugtis gyvenimu dar daugelį metų.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje