Skip to content

Ištinusiems iš bado

Drauge Vilija, nusipirkite kilogramą kiaulės odelių – tai jums kainuos nuo 30 iki 50 euro centų, žiūrint, kurioje parduotuvėse pirksite, ir duonos. Išsivirkite odeles (jei elektra per brangi – galite Briuselyje, Gran Plaso aikštėje, iš Europarlamento darbotvarkių lauželį susikurti) ir valgykite. Už eurą prasimaitinsite tris, na, mažiausiai dvi dienas, aš jūsų apetitų nežinau, o iš pažiūros ką čia nuspręsi, gal jūs ne gražiai apkūni, o iš bado ištinusi.

Kai prisimenu tuos pirmuosius pokario metus, dar prieš mokyklą – na, nebadavau ta tiesiogine žodžio prasme, kai žmogus pasirengęs savo artimą suvalgyti, bet alkanas būdavau dažnai. Jeigu taip tada būtų buvę tokių odelių…

Gal politikas ir turi teisę, kalbėdamas apie tai, kas jam nepatinka, šiek tiek perdėti. Taip sakant, hiperbolizuoti. Bet kai ponia draugė Vilija Blinkevičiūtė Jonavoje per socialdemokratų susibėgimą paragino valdžią nežiūrėti, yra pinigų biudžete ar ne, tiesiog duoti tų nežinia iš kur paimtų, na, sakykime tiesiai, pasiskolintų pinigų liaudžiai, „kad Lietuvos žmogus nemirtų badu“, nes „kainos išaugo po 3–4 kartus“… 

Ir nereikia stebėtis, kad draugė Vilija iš Briuselio mato, kaip Lietuva gyvena. Ji ten dirba, Lietuvai atstovauja, ir nereikia visko į atlyginimą suvesti. Gal ponia Vilija jį visą labdarai atiduoda, lieka tik odelėms. Nuo Lenino laikų kairieji, kol į valdžią neateidavo, mėgo iš tolo revoliucijai vadovauti. 

Apie kokią politiko moralę čia galima šnekėti?

Pasiruošimas merų rinkimams? Na, atleiskit, merai biudžeto pinigų nedalina, todėl gal ir ne veltui sakoma, kad merą žmonės renka ne pagal tai, kokiai partijai jis priklauso – kažkuo kitu vadovaujamasi. Jau apie artėjančius Seimo rinkimus galvojama? Tada, žinoma, bet ir tai… Vienas komentatorius po tokiais V. Blinkevičiūtės žodžiais parašė: „Socdemų programa be pažadų pigios vodkės ir mergų yra pasmerkta“.

Bet ne vien draugė Vilija tautą gąsdina. Įsijunk bet kurią TV programą, kai žinios transliuojamos, ir sužinosi, kad verslininkai ketina bankrutuoti, nes viskas brangsta. Nieko čia, žinoma, naujo, Lietuvos verslininkai jau kelis kartus yra bankrutavę.

Ne tik verslininkai. Kažkokio kultūros įmonių susivienijimo vadukas pareiškė, kad jeigu valdžia nepadės, „kultūrkėse“ žmonės šią žiemą turės šalti, nes jos jau visus šildymui skirtus pinigus išnaudojo. Manote, žurnališius, šitą žinią ištransliavęs, to vaduko paklausė – kaip išnaudojo, juk šildymo sezonas dar neprasidėjo? Neklausė. Neįdomu. Dar išgirsi, kad ne tik šildymas, bet ir alkoholis pabrango,

Mane tai labiausiai džiugina, kai apie bankrotą viešbučiai ir restoranai prabyla. Mat gerai prisimenu, kaip ponia viešbučių ir restoranų vienytoja aiškino, kad jeigu jie gaus PVM lengvatą, tai galės kainas sumažinti, daugiau turistų į Lietuvą pritraukti. Valdžia sumažino – kainos dar labiau pakilo.

Dabar valdžia žada tą 9 procentų lengvatą naikinti. Kiek turės pakilti kainos? Manote, dešimtadaliu? Ne verslininkas esate, skaičiuoti nemokate. Kainos klientams, sako ta viešbučių ir restoranų globotoja, kils penkis kartus. Logikos čia galite neieškoti. Nors – logika tokia: jeigu gali kuo nors kainų kėlimą paaiškinti, plėšk iš žmonių, ir aiškink, kad valdžia kalta.

Taip, Lietuvai labai reikia šitiek viešbučių ir restoranų. Dabar, kai elektra brangi, visi eis valgyti į restoranus, kad sriubai virti elektros nenaudotų, ir miegoti į viešbučius, kur elektrą gali iki ryto deginti.

Bet ką čia aš vis apie liūdnus dalykus. Geriau apie ką nors linksmesnio, sakysim, apie seksualinį smurtą. Čia kaip tik „Laisvės“ partijos narės seimūnės Morgana Danielė ir Ieva Pakarklytė nusprendė prieš tokį smurtą pakovoti. Jos sieks, kad asmenys prieš suguldami vienas kitam duotų aiškų ir laisvanorišką sutikimą meilės aktui.

Priešingu atveju – meilė be sutikimo – bus nusikaltimas, už kurį grės baudžiamoji atsakomybė. Suprantama, kad naujai susituokiančioms poroms „zagse“ būtų galima duoti pasirašyti tokį sutikimą visam povedybiniam laikotarpiui. Bet ką daryti tiems, kurie popieriuko nepasirašė, nes ne tai galvoje buvo? Apie sugyventinius aš net nekalbu.

Net seimūnai iš tokio pasiūlymo linksmai pasijuokė, pasvarstė, ar čia reikės prieš kiekvieną sugulimą pas notarą eiti, ar užteks raštelius prie lovos ant vinies verti. Apsieiti paprastu linktelėjimu nepatariama: žiūrėk, kuo nors nepatenkinta nubėgs skųstis pas Morganą.

Štai tokios linksmybės „ant Lietuvos“ dedasi. O dėl viešbučių – tai reikia juos gelbėti, Juose Morganų iniciatyva lengviausiai įgyvendinama: užėjo kokia pora į viešbutį, ir prie administratorės staliuko pasirašo: viskas bus laisva valia. Valio „Laisvės“ partijai.

DELFI pieš.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje