Skip to content

Profesionali šunų ir kačių kailio priežiūra teikiama jau ir Ignalinoje

Rinkdamiesi gyvūną, žmonės turėtų surinkti daug informacijos apie veislės ypatybes ir priežiūrą, kad galėtų be streso sau ir gyvūnui gyventi drauge. Be gyvūnų laikymo ir mitybos ypatumų bei elementarios dresūros, labai svarbi augintinių higiena, t. y. kailio priežiūra. Tai padaryti be specialisto ir tam tikrų sąlygų dažnai net neįmanoma, tad džiugiai pranešame, kad nuo šiol jau ir Ignalinoje veikia šunų ir kačių kirpykla „Linksmoji letenėlė“. MI aplankė profesionalę gyvūnų kirpėją Kariną Mikučionytę.

Vilniečiai atranda Ignaliną

Smagu žinoti, kad šis kraštas turi kažką ypatingo, nes vis privilioja tai vieną, tai kitą žmogų, labai puikiai derantį jaukioje, ramioje, natūralioje, lėtai besikeičiančioje mūsų aplinkoje. Na, mėgstantys daug švieselių, žybsiukų, robotukų ir pašėlusį greitį skrieja į miestus. Gera, kai niekas nieko neteisia ir nesmerkia, o tiesiog susiranda savo vietą po saule. Kažkas išvyko iš šių žemių – sėkmės jiems! Džiugu, kad jų vietą pakeitė Karina su sužadėtiniu. 

„Mes gimėme, augome ir mokėmės Vilniuje. Tačiau mes nebuvome tiek standartiniai miestiečiai, kokius dažnai demonstruoja žiniasklaida. Mums nereikia klubų ir tų beprotiškų šėlionių, o pramogas, kurios tinka būtent mums, randame Ignalinoje“, – sako Karina. 

Auksiniai Karinos žodžiai, kuriuos mums, šio karšto vaikams ir vaikaičiams, reikėtų įsisąmoninti. Mums nereikia nieko kopijuoti ir vaikytis, nereikia niekam pataikauti, mums tereikia išlikti savimi. Pasirodo, visas patrauklumas ir slypi paprastume ir natūralume. 

„Į šią sodybą Bališkių kaime (Vidiškių sen.), kaip į poilsio oazę, važinėjome maždaug 7-erius metus. Čia kūrėsi sužadėtinio tėvai, tačiau paskui jie šiuos namus perdavė mums, o mes nusprendėme leisti čia šaknis. Bent man buvo svarbiausia, kad nebūtų kamščių norint judėti iš taško A, į tašką B. Tai tiesiog nepakeliama. Toks jausmas, kad tu kasdien sėdi tuose kamščiuose ir lauki, kada gi tai baigsis ir tu galėsi normaliai gyventi“, – atviravo moteris. 

Pandemija pakeitė planus

Sakoma, viskas yra nei gera, nei bloga, kol to nepradeda vertinti žmogus. Tik jis situacijai suteikia vertę ir atspalvius. Štai pandemija kažkam uždarė kelius, kažkieno verslą ar net gyvenimą sužlugdė, o kažkam atvėrė naujas galimybes. Karina pandemijos metu įgijo naują amatą, kuris teikia labai daug džiaugsmo. 

„Aš dar studijuoju, šiuo metu rašau bakalauro darbą ir netrukus, tikiuosi, tapti pedagoge, galinčia dirbti fizinio lavinimo mokytoja. Anksčiau ir pati labai aktyviai sportavau, žaidžiau merginų tinklinio komandoje. Tinklinis man patiko, bet, matyt, esu per jautri būti aršia kovotoja net ir tinklinio aikštelėje, nes man patinka lengvas, grakštus žaidimas. Man išėjus, viena paskui kitą komanda paliko ir kitos merginos. 

Pandemijos metu ieškojau, kur save realizuoti ir… tai buvo šunų ir kačių kailio priežiūros kursai. Iš pradžių teorijos daug, o paskui ir praktika prasidėjo. Džiaugiausi, kad ėmiausi šios veiklos. Ji mane kasdien įkvepia eiti pirmyn, tobulėti. Kai užsirašiau į mokymus, mokytoja man iškart pasakė: „Prisimink, kirpti išmokti gali bet kas, bet ne kiekvienas galės būti kirpėju“.

Ir tai tiesa. Kirpėjas turi turėti ryšį su gyvūnais. Jei neužmegsi kontakto, nieko nepadarysi. Manęs dažnai klausia, kaip aš susitvarkau su šunimi ir be antsnukio, kai šis nieko neprisileidžia. O man net minčių nekyla, kad galima nesusikalbėti su gyvūnu. Nuo mažens augau tarp jų, tad būtų labiau keista, jei nerasčiau kontakto su jais“, – pasakoja Karina.

Ignalina nustebino

Karina savarankiškai šuniukus ir kačiukus kirpti pradėjo pavasarį. Ir štai – rezultatas pranoko jos pačios lūkesčius. „Pasiklausinėjau, kokios ir kur veikia gyvūnų kirpyklos Ignalinoje. Paaiškėjo, kad tokių paslaugų čia nebuvo, žmonės kailio priežiūros procedūroms augintinius veždavosi į kitus miestus. Tad nedrąsiai žengiau pirmus žingsnius. Namuose, vonios kambaryje, pradėjau kirpti pirmuosius gyvūnėlius. Pastebėjau, kad klientų vis daugėja, o vietos namuose mažėja, tad… okupavau pirtį. Na, jos taip dažnai nenaudojame, o vietos ten pakankamai. Įrengėme specialią gyvūnų prausimui skirtą saugią vonią, reguliuojamą stalą, čia pat ir visos reikalingos priemonės. Visą vasarą sukausi kaip rate, kasdien po 3–4 klientus. Žinoma, daug priklauso nuo gyvūno kailio ir teikiamos paslaugos. Pati dirbu ramiai, šnekučiuojuosi su gyvūnu, kartais paleidžiu katėms kitų kačių miaukimo įrašą, o šunis linksmina mūsų pačių augintinė tituluotoji Ričė, sukiodamasi aplink ir vizgindama uodega“, – juokiasi mergina. 

Pasak kirpėjos, ji labai nustebo itin plačiu šunų veislių spektru, kurį vainikavo milžinas tituluotasis niufaundlendas, pradedant mažyliu špicų veislės šuniuku. 

Rūpintis reikia visais augintiniais

Gyvūnų kirpėja sako, kad dažnai žmonės galvoja, jog trumpaplaukių gyvūnų prižiūrėti nereikia. Žinoma, atsižvelgiant į veislę, tačiau vienokia ar kitokia procedūra reikalinga absoliučiai visiems – tiek katinams, tiek šunims. „Žmonės laiko šunis voljere ir galvoja, kad jie susitvarko patys. Ne. Net ir juos reikia iššukuoti ir kartą ar du per metus išmaudyti, bei sutvarkyti pauodegį, kitas jautresnes vietas. Susivėlęs keičiamo kailio kaltūnas pridaro rimtų problemų gyvūnams. Tarkim, šiurkščiaplaukį vokiečių dratharą, kaip ir kitus šiurkščiaplaukius, būtina triminiguoti. Šios kailio tvarkymo procedūros metu specialiais peiliais pašalinami šiukštūs, seni ir nesveiki plaukai, taip augintinio kailį paverčiant lygiu ir žvilgančiu.

Ši procedūra augintiniui jokio skausmo nesukelia, priešingai – po jos jis atrodo kaip niekad sveikai ir energingai bei atitinka veislės standartus. Atsižvelgiant į gyvūno veislę ir tai, kaip greitai atauga jo kailis, trimingavimo procedūrą reikia kartoti reguliariai. Kaip ir kirpimą.

Anksčiau galima buvo pasakyti, kad vienu ar kitu metų laiku, šeriantis gyvūnui, reikia atvykti procedūroms. Dabar, deja, gamtoje viskas keičiasi. Dar visai neseniai kai kurie gyvūnai tik baigė šertis, tad prie laiko prisirišti nebeįmanoma. 

Paprastai, kaip ateina žmonės su augintinais, mes spėjame viską aptarti ir nuspręsti tolimesnės priežiūros eigą. 

Įkainiai

Kaip ir kiekviena paslaugą, taip ir ši, turi savo kainą. Mažyčių šuniukų bazinė kailio priežiūros procedūra kainuoja 20 Eur, o didelio – 40 Eur, tad už vidutinio dydžio šuniuko švaros procedūrą reikės sumokėti 35 Eur. Išskirtiniai kirpimai, tarkim, eglutė ar koks nors šuniukų kailio dažymas jau kita istorija, ir kitos kainos. 

Nors dažnai atrodo, kad šuniukų skutimas yra paprasčiausia ir geriausia procedūra, deja, gadinanti kailį. Norint atgauti kailio kokybę, reikia ilgai ir kantriai rūpintis augintiniu bei nebenaudoti skutimo procedūros. Kas galvoja apie parodas, Karina primena, jokiu būdu negadinti kailio minėta procedūra, o tik kirpti. 

Ypatingieji Karinos klientai – katės. Su jomis, deja, dažnas profesionalas vengia turėti reikalų, nes jos – neprognozuojamos. Karina su jomis dirba gerokai ilgiau, tad ir paslaugos kaina – 25 Eur. Mergina žino, kad šiam gyvūnui galioja kitos taisyklės, apie kurias žino tik pati katė. Net ir Karinai, puikiai susikalbančiai su įvairių veislių ir charakterių šunimis, katinai – sunkiai įmenama mįslė, mat, dėl sužalojimo mergina kartą net ir į medikus pagalbos kreipėsi. Smalsios ir užsispyrusios merginos ši mintis neatbaidė – ji ir toliau šukuoja ir kerpa kates. 

Norintys savo augintiniui suteikti džiaugsmo ir pasirūpinti jo higiena, kreipkitės į Kariną. Kas žino, gal kitais metais ją, kaip naują fizinio lavinimo specialistę, nusivilios Vidiškių gimnazija ir gyvūnams džiaugsmo akimirkų teks laukti labai ilgose eilėse. Bet kol kas paslaugos teikiamos visu pajėgumu ir eilėje tereikia maždaug savaitėlę laukti. 

Paslaugoms augintinį galite registruoti ir telefonu ir asmenine žinute socialiniame tinkle Facebook „Šunų ir kačių kirpykla Ignalinoje „Linksmoji letenėlė“.

Autorės ir kirpėjos asmeninio archyvo nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje