Skip to content

Taupymas lietuviškai

Tokia nedidukė žinutė praėjusią savaitę pasirodė: Šiaurės Makedonija nedalyvaus „Eurovizijoje“ – nori sutaupyti. Vien dalyvavimo mokestis pernai Š. Makedonijai buvo 39 000 eurų, šiemet, žinia, mažesnis nebūtų. 

O Lietuvoje LRT iškilmingai pranešė, kad prasideda atranka į ateinančių metų „Euroviziją“. Lietuvoje jokio sunkmečio nėra, Lietuvoje taupyti nereikia. Iš kitos pusės – kodėl LRT turėtų taupyti – juk ne iš savo kišenės gyvena, ne uždirba, o šeriama iš biudžeto, tai yra, iš mūsų visų pinigų.

Kiek Lietuvos žmonėms kainuoja „Eurovizija“, tai yra, visos – nemažos – delegacijos siuntimas į tą „muzikos šventę“?

Įdomu tai, kad nors Lietuvoje rašoma apie visokius brangimus ir nepamatuotas išlaidas, apie taupymą ir valstybės pagalbą (iš mūsų visų kišenės) arba tos pagalbos nebuvimą, apie „Eurovizijos“ išlaidas gražiai tylima.

Kad nerašo LRT – nesunku suprasti, net jai tokiu metu nejauku girtis pinigų švaistymu. Kad nerašo kiti portalai – irgi aišku: matyt, yra toks neviešas susitarimas – blogai vienas apie kitą nerašyti, draugiškai mulkinti brangius skaitytojus ir žinovus.

Naujausios“ žinios apie „eurovizinį“ išlaidavimą datuojamos 2019 metais. Bent jau aš naujesnių rašinių apie tai neradau. Tada vyriausiasis LRT prodiuseris ir Lietuvos delegacijos “Eurovizijos“ dainų konkurse Audrius Giržadas sakė, kad Lietuvai dalyvio mokestis svyruoja apie 70–80 tūkst. eurų.

Teisingai pasakyta – Lietuvai. LRT savininkas – Lietuva…

Be dalyvio mokesčio, LRT taip pat dengia dalyvio scenos komandos išlaidas. „Scenos komandoje“, laimei, negali būti daugiau kaip 6 žmonės. Paprastai tiek ir važiuoja.

Šitai komandai ir su delegacija vykstantiems LRT darbuotojams LRT (Lietuva) apmoka kelionės išlaidas, dienpinigius ir dvi savaites viešbučio, išlaidas draudimui, vizoms. Kiek būna tų LRT darbuotojų ir kiek kainuoja vieno „darbas“ „Eurovizijoje“ – atleiskite, rasti nepavyko. Tai suprantama, ypač nuolat girdint, kaip įvairių televizijų ir portalų žurnališiai kovoja, kad kur nors kitur, skirstant pinigus, nebūtų jokių paslapčių.

Taigi, kiek muzikos žinovų maitina „Eurovizija“ – veikiausiai dar negreitai sužinosime. Ir apskritai viską, kas daroma su žodžiu „nacionalinis“, paprastai gaubia paslaptis. Bet užtat kiek žinovų iš to maitinasi!

Nacionalinę ekspediciją prisimenate? Šiemet ji Lietuvoje Nemunu plaukė. O anksčiau? Reinas, Dunojus – ar maža Europoje upių, kuriose lietuvis kojas plovė. Istorija – svarbus dalykas. Bet kai paskaitai ekspedicijos dalyvių sąrašą…

Štai 2020 metų – šeštoji – nacionalinė ekspedicija Dunojuje. Nuo Vokietijos per Austriją, Slovakiją, Vengriją, Kroatiją, Serbiją. Vadovas istorikas Alfredas Bumblauskas. Dalyviai: žurnalistai Edmundas Jakilaitis, Edvardas Kubilius ir Gerūta Griniūtė, politologas Kęstutis Grinius, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, istorikai Barbara Stankevič, Simonas Teškevičius, Luka Sinevičienė, Aušra Terlecaitė, istorinių knygų autorius Robertas Petrauskas, ir – atkreipkite dėmesį – someljė Arminas Darasevičius bei muzikantas Gabrielius-Liaudanskas-Svaras.

Nors ko čia stebėtis. Ekspedicija ilga. Someljė vynus visai gerbiamai ekspedicijai išrenka, Svaras pagroja ir dar padainuoja, kartu su visais. Už kieno pinigus? Na gerai, nesismulkinsime. Ir dar – kai vaizdus iš tų ekspedicijų žiūrėjau, susidarė toks įspūdis, kad ten ne tik veikėjų žmonos ir vaikai, bet ir anūkai Lietuvos istoriją tyrinėjo. 

Žinoma, gal tai tik įspūdis, gal ten nuo kranto surinkti vaikučiai buvo, gal lietuviai tuose kraštuose ne tik kojas plovėsi, ir apskritai nesunku apsirikti, gal ten kaimynų amerikiečių ar australų plaustas buvo, su vaikų darželiu. 

Ir vėl norisi apie pinigus paklausti. Ne, nekaltinant, čia greičiausiai „vsio zakonno“, bet tiesiog įdomu.

Kai Vilnius užsinori eglutę už ketvirtį milijono Katedros aikštėje pastatyti– čia, sakykim, vilniečių reikalas, nori jie Šimašiaus „chebrytei“ duoti uždirbti ar ne. Bet čia LRT, nacionalinis transliuotojas…

Pabaigai derėtų priminti, kad Lietuvos atstovai (garsinantys Lietuvą užsienyje) tame užsienyje („Eurovizijoje“) paprastai dainuoja angliškai. Nes „Eurovizijoje“ tautiškumo nereikia, ten reikia „šou“, o tautiškumą galite susikišti…

Taip, beje, daro ir pati LRT, paprastai nuo ryto iki vakaro dainuojanti angliškai, kaip jau, deja, ne kartą buvo rašyta.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje