Skip to content

Granulės ir briketai – racionalus namų šildymo sprendimas

MI informacija

Ekologiškumas, kaitrumas, racionali kaina, palyginus, nedidelis peleningumas – tai tik keletas privalumų, kuriais pasižymi granulės bei briketai, t. y., kietojo kuro rūšys, kurios pastaruoju metu yra vienas populiariausių pasirinkimų individualių namų, sodo namelių ir kitų patalpų, turinčių individualią šildymo sistemą, šildymui.

Medžio pjuvenų granulės – lengvas, švarus bei saugus naudoti biokuras iš gamtos

Ieškantiems efektyvaus bei pakankamai pigaus kuro namų šildymui puikus pasirinkimas yra medžio pjuvenų granulės. Medžio pjuvenų granulės, kurios iš kitų biokuro rūšių išsiskiria savo tubelę primenančia išvaizda, yra viena pigiausių bei efektyviausių šiuo metu rinkoje esančių biokuro rūšių, todėl savo namų šildymui pasirinkus šią ekologiško kuro rūšį šildymo sezonas finansine prasme nebus labai baisus.

Labai svarbus faktas, kurį būtina paminėti, kalbant apie medžio pjuvenų granules, yra tai, kad granulių degimo procesas nesukelia papildomo CO2 išmetimo į atmosferą. Ar žinote, kodėl? Atsakymas yra paprastesnis negu gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio – degant medžio pjuvenų granulėms į atmosferą išmetamų CO2 kiekis yra lygus deguonies kiekiui, kuris yra išskiriamas į aplinką, medžių, iš kurių yra pagamintos medžio pjuvenų granulės, augimo metu. Iš įvairios medienos pjuvenų, skiedrų bei drožlių gaminamos granulės savo sudėtyje neturi jokių klijų ar kitokių rišiklių, todėl degant šiam kietajam kurui į aplinką nėra išskiriama jokių nepageidaujamų medžiagų. Trumpiau tariant, medžių pjuvenų granulės – biokuras, kuris praktiškai neteršia aplinkos. Svarbiausi techniniai medžio pjuvenų granulių parametrai – energetinė vertė (kaloringumas) – > 5,2 kcal/kg, drėgnis – nuo 5 proc. iki 8 proc, o peleningumas – iki 0,5 proc. Daugiau informacijos apie medžio pjuvenų granules bei kokybišką jų asortimentą rasite, sekdami šią nuorodą: https://www.akmenys.lt/granules-medzio

Medžio pjuvenų briketai – vertinantiems aukštą kokybę bei racionalią kainą

Medžio pjuvenų briketų pasirinkimas yra gana didelis. Galite rinktis briketus, pagamintus iš uosio, beržo, juodalksnio, ąžuolo medienos, lapuočių (ne kietmedžio) medienos arba lapuočių/spygliuočių medienos. Medžio pjuvenų briketai iš Akmenys.lt pasižymi itin aukšta kokybe bei puikiomis techninėmis savybėmis. Lyginant su tradiciniu kietuoju kuru, kuris Lietuvoje yra naudojamas jau nuo senų senovės, t. y., malkomis, medžio pjuvenų briketai yra ženkliai sausesni. Jų drėgnis, priklausomai nuo medienos rūšies, iš kurios jie yra pagaminti, žinoma, yra skirtingas, tačiau įprastai yra nuo 7,5 proc. iki 8 proc. Mažas šio biokuro drėgnis lemia ne tik puikų degimą, bet ir tai, kad kūrenant medžio pjuvenų briketais ženkliai rečiau kemšasi kaminas, o tai reiškia, kad jį reikės rečiau valyti.

Deginant briketus, taip pat lieka itin mažai pelenų: sudeginus 1 toną medžio pjuvenų briketų lieka vos 5 kg pelenų. Didžiausia energetine verte pasižymi ąžuolo briketai. Šių briketų kaloringumas – 6200 kcal/kg. Beržo pjuvenų briketų kaloringumas svyruoja nuo 4600 iki 4800 kcal/kg, mišrių lapuočių (ne kietmedžio) – nuo 4200 iki 4700 kcal/kg, spygliuočių/lapuočių – nuo 4000 iki 4500 kcal/kg, o uosio briketų kaloringumas – 4900 kcal/kg. Pažymėtina, kad degdami briketai taip pat neskleidžia ir jokio specifinio kvapo, juos lengva sandėliuoti ir jie yra tinkami kietojo kuro katilų, krosnelių bei židinių kūrenimui.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje