Skip to content

Pučiant vėjui, statomos ne sienos, o vėjo malūnai… 

Liudmila ČEMAKINA (Ignalinos m. gyventoja)

Šių metų gegužę rajono savivaldybės tarybos posėdyje meras Justas Rasikas pateikė veiklos ataskaitą. Joje daugybė savigyros. Cituoju: „padarytas didelis proveržis“, „ekonomika vystėsi dinamiškai“, „savivaldybės gerovės indeksas teigiamas“, „pasiektas progresas“ ir pan. Ar šie žodžiai išties teisingi ir objektyvūs? Jeigu taip, tai kaip tuomet vertinti Vilniaus politikos analizės instituto parengtą savivaldybių gerovės indeksą, pagal kurį rajono savivaldybė jau trečius metus iš eilės yra paskutinėje, 60-oje vietoje šalyje? 

Jau nuo pirmų darbo mėnesių šią administraciją lydėjo skandalai. Neblaivus už vairo sulaikytas ir pareigų neteko rajono vicemeras, mobinguojamas iš pareigų pasitraukė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, atleisti ar patys išėjo iš darbo daugybė savivaldybės specialistų, visuomenė ne suburta darbams, o suskaldyta pagal jos požiūrį į valdžią ir merą. Susiskaldymas ir daugumos neigiamas požiūris į ją išlieka.

Iš vienos pusės dėl neatliekamų darbų, kaip teigia opozicija, rajono biudžete pinigų yra, tačiau vis imami nauji kreditai Šilumos tinklams, SĮ „Kompata“ ir kitoms įmonėms remti ir jų skoloms padengti. Sumos nemenkos – 866,5 tūkst., 192,3 tūkst. eurų ir pan. Dar anksčiau pripirkta automobilių (jie išnuomoti, kuriuos reikės grąžinti, bet pinigai bus išleisti – red.). O juk tai mokesčių mokėtojų pinigai.

Nors meras giriasi tariamom užsienio investicijom, tačiau jų atėjimas dar labai abejotinas (ypač į saulės energijos parką), o ir planuojamos italų investicijos Kaniūkuose miglotos. Už tai kelionės į Italiją ir Sakartvelą už mūsų pinigus – realios. Meras ataskaitoje mini net 84 neįgyvendintus projektus. Kada jie taps kūnu – vienam Dievui žinoma.

Daug „skylių“ socialinėje srityje. Ligoninė skolose ir nežinioje dėl ateities, kas labai menkina medicinos paslaugų kokybę. Rajonas užima 57 vietą (iš 60-ties) aplinkos apsaugoje. Gal todėl rajone didelis mirtingumas, 2021 m. bemaž penkis kartus viršijęs gimstamumą. Per šią kadenciją valdžia nesukūrė nė vienos naujos darbo vietos, o į atsilaisvinusias vietas kažkodėl priimami ne rajono gyventojai, o daugiausia vilniečiai. Pavyzdžių apstu. Ignaliniečiai gi priversti darbo ieškotis Visagine, kur mūsų specialistai su malonumu priimami, ar kituose miestuose ir rajonuose. O socialdemokratai juk į valdžią atjojo ant darbo vietų kūrimo ir investicijų pritraukimo arkliuko.

Tai kaip, esant tokiai situacijai, galima girtis kažkokiais pasiekimais, progresu, kurio nėra? Valdžia manipuliuoja visuomenės nuomone, norimą pateikdama kaip realybę. Yra sena išmintis: jei pučia vėjas, reikia ne sienas statyti, o vėjo malūnus. Tačiau tokia nuojauta, kad ši valdžia jau nieko nepastatys… 

K. Pabijuto pieš.

2 komantarai (-ų)

  1. Trūksta žodžių, durna valdžia ir tiek. O begalviams rinkėjams viskas pofik…ir Ignalina ir jos ateitis

  2. valdžios kuriamos naujomis darbo vietomis nelabai pasidžiaugsi (jos paprastai „saviems”), kitų subjektų sukurtomis – kitas reikalas. O kad prieš rinkimus nebus kuo pasigirti (kalbant apie atliktus darbus, o ne priešrinkiminį skiedalą), kone faktas.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje