Skip to content

Šaldytuvas jūsų namuose. Kaip užtikrinti sklandų jo darbą?

MI informacija

Šaldytuvas – neatsiejama kiekvienų namų virtuvės dalis. Juk aplink jį sukasi gyvenimas! Būtent todėl itin svarbi tampa teisinga ir nuolatinė jo priežiūra. Jei norime, kad maistas, laikomas šaldytuve, išliktų šviežias ir skanus kaip įmanoma ilgiau, derėtų žinoti kelias esmines prietaiso priežiūros ir teisingo naudojimo taisykles. Šios taisyklės – universalios ir turėtų būti taikomos nepaisant to, koks šaldytuvas jūsų virtuvėje. Pasak specialistų iš internetinės parduotuvės 1a.lt, šaldytuvai pasižymi vis kitomis ypatybėmis. Vis dėlto patikiname, kad šiame straipsnyje pateikiami patarimai gali išgelbėti bet kurį jų. 

Temperatūra – kokią pasirinkti ir kaip ją nustatyti? 

Teisingai parinkta temperatūra – vienas svarbiausių šaldytuvo naudojimo parametrų, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas. Šaldytuve derėtų palaikyti ne aukštesnę ir ne žemesnę, nei 3–4°C temperatūrą. Ji yra pakankama siekiant maisto produktus kuo ilgiau išlaikyti šviežius ir tinkamus vartoti, tačiau apsaugo nuo užšaldymo. Tuo tarpu šaldiklyje turėtumėte nustatyti temperatūrą, siekiančią -18°C ar -19°C. Taip būsite tikri, kad šaldiklyje saugomi maisto produktai nesuges anksčiau laiko, o bakterijos neturės galimybės plisti.  

Nustatyti reikiamą šaldytuvo ir šaldiklio temperatūrą nėra sudėtinga. Norint tai atlikti, tereikia pasinaudoti įrenginio viduje arba išorėje esančiais mygtukais. Šaldytuvai 1a.lt kataloge yra naujesni ir pasižymi išmanesnėmis funkcijomis. Įrenginiai leidžia temperatūros nustatymus keisti ant durelių esančiuose lietimui jautriuose ekranuose. Jei nesate tikri, kaip nustatyti temperatūrą jūsų virtuvėje esančiame šaldytuve, visuomet galite reikiamą informaciją rasti įrenginio naudojimo vadove. 

Kodėl optimali temperatūra yra tokia svarbi? Visų pirma, optimaliai parinkta šaldytuvo ir šaldiklio temperatūra leidžia sutaupyti elektros energijos, taigi, ir pinigų. Taip pat, tai padeda ženkliai sumažinti išmetamo maisto kiekį, pailginant jo tinkamumo vartoti laiką. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip lengvai yra paveikiami vaisiai ir daržovės – esant per aukštai temperatūrai ima pūti, o susidūrę su šalčiu – peršąla, suglemba ir praranda skonį. Iš anksto nustatę rekomenduojamą temperatūrą, galite viso to išvengti. 

Skirtingos lentynos – skirtingoms produktų kategorijoms

Nors grįžus po savaitinio apsipirkimo teisingas produktų išdėstymas šaldytuve yra paskutinis dalykas, į kurį norisi kreipti dėmesį, visgi, derėtų atminti, kad būtent produktų laikymo būdas užtikrina jų kokybę, maistinių savybių išliekamumą ir galiojimo laiką. 

Tikriausiai nieko nenustebinsime pasakydami, jog šaldytuvo viršuje temperatūra yra aukštesnė, o apačioje – žemesnė. Taigi, svarbiausia tokį pasiskirstymą panaudoti savo naudai. Kaip tai padaryti?

Viršutinėse šaldytuvo lentynose vyrauja 7–8°C temperatūra. Ji idealiai tinka laikyti įvairaus pobūdžio pieno produktus, tokius kaip sūris, sviestas, varškė ar jogurtai. Taip pat kepinius ir kitus iš anksto paruoštus patiekalus, kuriuos greitu metu planuojate suvartoti. Dėdami į šaldytuvą jau pagamintą maistą, nepamirškite jo patalpinti į sandarią dėžutę ar bent jau uždengti plėvele – tokiu būdu išvengsite ir nepageidaujamų kvapų šaldytuve, ir apdžiūvusio maisto paviršiaus. 

Vidurinėse lentynose temperatūra svyruoja nuo 4 iki 5°C. Tai – puiki vieta laikyti greitai gendančius produktus, tokius kaip mėsa, žuvis ir jūros gėrybės. 

Šaldytuvo apačia, kurioje sumontuoti stalčiai, yra skirta laikyti vaisius ir daržoves. Uždaroje erdvėje šiems maisto produktams sukuriama reikalingo drėgmės lygio terpė ir taip jie išlieka šviežesni gerokai ilgiau. 

Durelės – nepastoviausia temperatūra pasižyminti šaldytuvo vieta. Būtent todėl jose derėtų laikyti tik temperatūros pokyčiams mažai jautrius produktus – aliejų, padažus, pagardus, sultis ir kt. 

Švara – šaldytuvo geriausias draugas

Jei norite, kad šaldytuvas jums tarnautų ilgai, o jame saugomi maisto produktai būtų laikomi higieniškoje aplinkoje, svarbu įrenginį reguliariai ir kruopščiai valyti. Kruopštus valymas turėtų būti atliekamas mažiausiai porą kartų per metus. 

Valydami šaldytuvą jokiu būdu nenaudokite cheminių priemonių, kurios vėliau galėtų turėti sąlytį su maistu. Tam puikiai tiks ir vanduo su soda ar actas. Ruošdamiesi iškraukite visą šaldytuvo turinį, atsargiai išimkite stalčius, stiklines lentynas bei lentynėles, esančias duryse – jos taip pat lengvai išsiima. Su pasirinkta natūralia priemone ir švelnia kempinėle nuvalykite visas šias dalis ir šaldytuvo vidines sieneles. Pašalinkite valomąją medžiagą vandenyje suvilgyta šluoste ir nusausinkite. Šaldytuvui išdžiūvus, sudėkite lentynas ir stalčius atgal į jų vietas, grąžinkite maisto produktus į jiems skirtas lentynas, atsižvelgdami į temperatūros pasiskirstymą. 

Svarbu atminti, jog kruopštus valymas neišgelbės, jei nesilaikysite kelių švaros taisyklių. Pasirūpinkite, kad šaldytuvo sienelės ir lentynos būtų valomos kiekvieną kartą, kai ant jų patenka maisto. Natūralu, jog galite šį bei tą išpilti, tačiau svarbu to nepalikti, nes įrenginio viduje besikaupiantys nešvarumai skleis nemalonius kvapus. Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, kokios temperatūros maistą dedate į šaldytuvą – dar šilti ar garuojantys patiekalai itin stipriai padidina drėgmės lygį, o tai patinka ne visiems greta saugomiems maisto produktams. 

Kaip panaikinti nemalonius kvapus?

Jei nuosekliai laikotės visų rekomendacijų ir šaldytuvo priežiūros taisyklių, rūpinatės įrenginio higiena bei švara, o nemalonus kvapas vis tiek nedingsta, siūlome išbandyti keletą laiko patikrintų būdų susidoroti su šia problema. 

Kruopščiai išvalę šaldytuvą galite į jį įdėti indelį su soda ar malta kava. Šie produktai puikiai sugeria nemalonius kvapus. Tačiau jei norite ne tik panaikinti kvapą, bet ir suteikti malonaus aromato, galite pasitelkti citrinos žievelę ar tokias prieskonines žoleles kaip rozmarinas ar bazilikas. Tokiu būdu galėsite mėgautis puikiu aromatu kiekvieną kartą vos pravėrę šaldytuvo duris!

Aktualu: SŪRIAI

Rawpixel.com nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje