Skip to content

Ignalinos kapinėse reikia kolumbariumo

Į redakciją paskambino mūsų skaitytojas Mindaugas iš Vidiškių. Sako, turiu pasiūlymą, gal net prašymą. Ignalinos kapinėse reikia kolumbariumo. Palaikų kremavimas vis populiarėja, o urną su palaikais kur kas geriau, patogiau ir pigiau (priežiūros požiūriu) laikyti kolumbariume. Tai nėra itin brangus statinys, tad rajono savivaldybei – nesunki našta.

Netikėta mintis, bet išties, ko gero, tas statinys reikalingas gyventojams. Patogus dalykas. Įdėjai artimojo urną su palaikais į nišą, uždengei plokšte, ant kurios užrašytas vardas, pavardė ir gimimo bei mirties datos. Prieš ją yra šiek tiek vietos žvakei pastatyti, gėlei padėti.

Miesto seniūnas Valentinas Rumbutis sakė, kad tokia mintį jau turėjo ir apie ją kalbėjo velionis architektas Juozas Panavas. Pasak jo, kolumbariumą norėta įrengti kapinių praėjimuose. Tačiau rajono savivaldybės Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus specialistas Vytautas Zabolevičius tikino, kad apie tai nieko negirdėjęs. Bet kuriuo atveju šią mintį reikia atgaivinti, statinį suprojektuoti ir įrengti.

Lietuvoje kolumbariumai veikia nuo 2007 m. Jie įrengti VilniujeKauneKlaipėdojePanevėžyje, Kretingoje, Rokiškyje, Šiauliuose ir kituose rajonuose ir miestuose. Kolumbariumus įrengia savivaldybės ir privatūs asmenys ar firmos. Skirtumas tas, kad „valdiškuose“ statiniuose už palaikų laikymą dažniausiai mokėti nereikia, o privačiuose tai mokama. Ir mokesčiai ne menki. Tarkime Vilniuje Antakalnio kapinėse niša urnai kainuoja 420 eurų, Kairėnų kolumbariume – 815, o Sudervės kapinėse net 848 eurus. Ne kiekvienam tai pagal kišenę, tad kolumbariumą turėtų įrengti savivaldybė. Net ir šiuo atveju kažkoks vienkartinis simbolinis mokestis už priežiūrą galėtų būti, tarkim 50 ar 100 eurų. Bet ne daugiau. 

Kolumbariumas (lot. columbarium, pažodžiui – karvelidė) – urnų su mirusiojo palaikais laikymopatalpa, statinys ar salė. Dažniausiai statomaskapinėseO kaip Jūs galvojate? Parašykite jonas@mignalina.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje