Skip to content

Šventės ir pagirios

Ar žinote, kurioje Lietuvos dalyje, tiksliau, mieste, daugiausia žmonių palaidota? Teisingai, Palangoje. Būtent į šį tragišką (mirusiųjų?) miestą per Vėlines sugužėjo daugiausia lietuvių. Net viešbučiuose vietų pritrūko, kaip karščiausiomis vasaros dienomis. Matote, kaip žmonės negaili pinigų išėjusių artimųjų pagerbimui ir jų paskutinio prieglobsčio vietų lankymui.

Tiesa, prieš tai dar buvo Helovinas. Čia tokia „šventė“, kai, sakoma, atgyja visokiausios antgamtinės būtybės, net ir numirėliai prisikelia, vaikšto ir gąsdina žmones. Ir dar sakoma, kad šitą šventę labai mėgsta vaikai, todėl ji esanti reikalinga.

MI apie Heloviną jau rašė kunigas Ričardas Doveika, tad, atrodo, beliktų pridurti, kad tai nėra krikščioniška šventė, ir viskas. Bet kodėl apie Heloviną ir jo šventimą tiek rašo vadinamoji „respublikinė“ žiniasklaida – daugiau, negu apie Vėlines, ir daug daugiau, negu apie Visų šventųjų dieną?

Vieną priežastį jam įprastai tiesmukiškai atskleidė dabar muzikos prodiuseriu vadinamas Deividas Zvonkus per TV3: girdi, kuo daugiau švenčių, tuo geriau, nes švenčių gausa veikia jo „interesų naudai“.

Aiškiau, turbūt, nepasakysi: nesvarbu, kokia šventė, svarbu pinigai. Vadinamiesiems atlikėjams, kuriems kai kas labai nori mokesčių lengvatų, ir restoranų savininkams, irgi to paties norintiems, ir prekybininkams. Kai žmogus švenčia, jis leidžia pinigus…

Kita priežastis – ta, kad šiuolaikinių kovotojų su krikščionybe (kovotojų su islamu pas mus kol kas dar nėra, įdomu, kaip jiems seksis, kai tokių atsiras) nuomone, šėtoniškasis Helovinas puikiai atsveria po jo einančias minėtas krikščioniškąsias šventes. Ir apie jį reikia kuo daugiau rašyti, pasakoti apie linksmybes, rengti visokiausius karnavalus.

Karnavalų Lietuvoje pakanka, nors giriant Heloviną pasitelkiamas būtent šis argumentas – žmonės nori linksmintis su kaukėmis. (Dar per karantiną neprisilinksminome?) Kai kur išliko paprotys per Naujuosius metus rengti tokius kaukių balius, nors čia sunkiau, ne kiekvienam persirengėliui pavyksta sulaukti dvyliktos. 

Bet svarbiausias kaukių balius turėtų būti per Užgavėnes – jeigu jau taip mums norisi pagoniškų švenčių. Turėtų, bet kažkodėl nėra. Gal todėl, kad „respublikinei“ žiniasklaidai svarbu ne skatinti pagonišką šventę, o menkinti krikščionišką? 

Kuris portalas daugiausia pasiekęs kovoje su krikščionybe? Ogi pažiūrėkime, kur daugiausia pasirodo straipsnių ir žinučių, pasakojančių, kaip vienoje ar kitoje šalyje Bažnyčios tarnai buvo apkaltinti nederamu elgesiu, dažniausia pedofilija. Bet jeigu tie kaltinimai nepasitvirtina, apie tai paprastai nesužinome. Kas čia tokio, taigi žmonėms neįdomu, jeigu nieko nebuvo.

O kokios temos skelbiamos tokiuose portaluose, apie kokius pamokamos įvykius iš žinomų arba visai nežinomų žmonių gyvenimo pasakoja tokie portalai? Viena citata:

„Į Nyderlandus Gretą paauglystėje atsivežė mama. Greta 16 metų išėjo iš namų, įsidarbino padavėja ir po kelių mėnesių metė mokyklą, kurią baigė po kurio laiko. 17 metų jau apsigyveno su vaikinu, o 19 – pastojo. O dabar ji – verslininkė, vieno geriausiai vertinamų grožio salonų Roterdame savininkė“.

Elkitės taip, ir būsite išganyti, be jokios bažnyčios.

Beje, tam portalui labiau būtų patikę, jeigu Gretutė būtų apsigyvenusi ne su vaikinu, o su kokia nors Laimute, bet gana buvo ir tokio šiuolaikiško sektino gyvenimo aprašymo.

Grįžtant prie kapų lankymo Palangoje ir kituose kurortuose – ne, neraginsiu lietuvius daugiau dirbti ir mažiau verkti, tai yra, švęsti. Ir švenčių mažinimas – kokia valdžia išdrįs atimti iš tautos poilsį? Atvirkščiai, dabar vis garsiau šnekama, kad biudžetinėse įstaigose klerkai savo darbą spėtų per keturias dienas padaryti, todėl reikia darbo savaitę viena diena sutrumpinti. Ir eksperimentus jau rengė, ir darbo laiką skaičiavo – taip, spėtų.

Ir aš manau, kad spėtų. Kuo valdiškoje įstaigoje kvepia? Sakote, prakaitu, sakote, ten visi išprakaitavę dirba? Norėtumėt. Kava kvepia. Ryte užeini, jau kvepia. Ir po pietų kvepia. Ir kai klerkai namo išeina, pro uždarytas duris vis dar kava kvepia. Įdomu, kiek kartų valdininkai spėja per dieną kavutės išgerti? Vadinasi, tikrai spėtų per keturias dienas visus darbus nudirbti.

Nors ne visose valdiškose įstaigose taip dirbama. Sakysim, poliklinikoje neteko kavos kvapo užuosti. Gydytojams nėra kada darbo metu kavinėti. Ar tai reiškia, kad visokiems klerkams darbo savaitę reikia iki keturių dienų sutrumpinti, o gydytojams ir padidinti galima būtų, gydytojams užtektų sekmadieniais ilsėtis? 

Bet gal ne darbo savaitę trumpinti reikėtų, o pačius klerkus patrumpinti? Penktadaliu. Kiek atsirastų laisvų darbo rankų, nors ir, tarp mūsų šnekant, neretai tik popieriukus kilnoti sugebančių. 

O jeigu dar ir švenčių penktadaliu pamažinti… Bet valdžia (čia aš apie visas valdžias, ir buvusias, ir esamas, ir būsimas) veikiau dar kokią vieną šventę pridės, kad ir tą, šėtonišką, Helovino. Taip pasielgusi valdžia tą dieną būtų gera, nes būtų galima nuvažiuoti ne tik į Palangą. O kai šventės praeis – pagiriojant pakeikti valdžią, paverkti, kad blogai gyvename.

A. Kubaičio /Fotobankas/ nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje