Skip to content

Žioplumo principams – ištikimi

Vidmantas ČEPULĖNAS

Baigiasi 2022 metai. Neatsilikdama nuo Europos, Lietuva, o ir mūsų Ignalina, brenda į kalėdinį šurmulį. „Gruodžio renginių pasiūla išties labai plati ir įvairi. Bus spektaklių, koncertų, kino peržiūrų, šou. Ir net cirkas atvažiuos!“ – skelbiama rajono savivaldybės interneto lapelyje. Bet kad kažko panašaus į cirką mūsų rajono savivaldybės valdžios padangėje užtenka ir be kalėdinio šurmulio. Paskutinis originalaus žanro numeris – dūmų valymo filtro istorija UAB Ignalinos šilumos tinkluose. Kelių statybos ekvilibristikoje taip pat nieko naujo.

Mano jaunystės laikais buvusi vienintelė teisinga partija ir šaunusis lenininis komjaunimas vadovaudavosi šūkiu „Lenino principams – ištikimi“. Nenumaldomai bėgantis laikas eilinį kartą patvirtina, kad gyvenimas sukasi ratu. Vykdydama vietinių kelių (kelių, kurie priklauso savivaldybei) statybos ir priežiūros darbus bei išlaikydama garsaus šūkio dvasią, dabartinė mūsų rajono valdžia juo vadovaujasi. Tik anų laikų šūkis dabar skamba naujoviškai: „Žioplumo principams – ištikimi“. 

Jeigu tėčio ir mamos nuoširdžiomis pastangomis susilauktas vaikutis negabus matematikai (žioplas šiuose moksluose), tai su žabu (naudodamas fizinę arba moralinę prievartą) matematikos jo neišmokysi. Ir nieko čia nepadarysi. Tėvai savo vaikučio pakeisti negali, tenka džiaugtis tuo, ką jiems Dievulis davė. Jeigu mūsų rinkta valdžia žiopla kelių statybos reikaluose, tai su žabu to žioplumo taip pat neišvarysi. Bet čia šiek tiek geriau, nei su žioplu vaiku. Valdžią galime pakeisti. 

O jeigu konkrečiau. Ir vėl eilinį kartą tenka grįžti prie kelių plėtros ir priežiūros programos (KPP) rajonui skirtų lėšų panaudojimo. Ir vėl tradiciniai nesklandumai ir nesėkmės, siekiant įsisavinti savivaldybei skirtas KPP lėšas. Pradėkime nuo savivaldybės administracijos direktoriaus 2022-03-16 įsakymu Nr. VT-143 sudaryto prioritetiniame objektų sąraše 11 pozicijoje esančio objekto – Sodų g. Ignalinoje (Nr. 5-31) rekonstravimas ir nuovažos paprastasis remontas. Šių metų balandį administracijos direktoriaus įsakymu buvo numatyta šios Sodų gatvės rekonstravimo darbams skirti 305 tūkst. Eur. Rugpjūčio mėnesį įsakymas perrašytas ir Sodų gatvei beliko 175 tūkst. Eur. Paskutiniame 2022-11-11 įsakymo variante Nr. VT-514, šios gatvės statybai teliko 139 237 Eur, t. y. mažiau negu pusė metų pradžioje suplanuotų lėšų. Kyla (bent man) pagrįstas klausimas: kas nutiko, kodėl nukarpyti suplanuoti pinigai? Negi Ignalinos miesto Sodų gatvės gyventojai pageidavo, kad jų gatvė būtų kasinėjama iki kitų metų vasaros pabaigos (nuotraukose – taip Sodų g. atrodė lapkričio 28 d., kai po dešimt dienų čia jau turi būti viskas pabaigta ir blizgėti asfaltas)? 

Atsakymas paprastas. Tai tradicinis rajono savivaldybės administracijos vadovų ir atsakingų specialistų žioplumas. Rajono savivaldybės administracijos statybos darbų rangos sutartis su rangovu UAB „Meleksas“ dėl Sodų gatvės rekonstravimo pasirašyta tik 2022 m. spalio 22 d. Ką nuo Naujųjų metų, na gerai, nuo Trijų karalių iki spalio 22 d. veikė (vos ne iki Visų Šventųjų) savivaldybės administracija? Ogi žinojo, kad Sodų g. Ignalinoje išsiilgusi statybos darbų meistrų. Taip pat žinojo, kad iki gruodžio 10 d. neužaktavus KPP pinigėlių, jie „sudegs“, t. y. nepersikels į ateinančius metus ir liks Lietuvos valstybės, bet ne savivaldybės, biudžete. Ačiū Dievui, kad kažkam savivaldybės administracijoje užteko proto ir pamačius, kad Sodų g. skirti pinigai „dega“, dalis jų – 88 tūkst. Eur – buvo panaudota aikštelės prie degalinės „Alauša“ Švenčionių gatvėje asfaltavimo darbams apmokėti. 

O ką gali paaiškinti šiuo paprastu klausimu savivaldybės meras J. Rasikas? O kol jis cukruos mintį atsakymui į pateiktą klausimą, Jums, gerbiami skaitytojai, pikantiška detalė. Minėtoje sutartyje, kurios bendra vertė 298 887 Eur, rangovas UAB „Meleksas“ priverstas įsipareigoti iki 2022-12-05 dienos (praktiškai per vieną mėnesį nuo sutarties pasirašymo dienos) atlikti statybos darbų už 175 tūkst. Eur su PVM. „Neįvykdžius numatytų atlikti darbų, bus skaičiuojami delspinigiai likutinei numatytų darbų vertei pagal specialiųjų sąlygų 20 punktą“ – grasina „Meleksui“ 11-tas sutarties punktas. O Sodų g. rekonstrukcijos darbams šiems 2022 metams beliko tik 139 tūkst. Eur. Ir vėl prastai su aritmetika. Sunkus tai mokslas, sakiau ir sakysiu. 

Antras klausimas merui J. Rasikui: ar gali būti didesnis pasityčiojimas iš verslo? Šiuo konkrečiu atveju iš vietinio verslo, kurį rinkiminėje programoje esate įsipareigojęs visokeriopai remti. Jūs sykiu su administracijos direktore, metus laiko sapnuodami kelių statybos žioplumo sapnus, miegojote, o verslininkas su darbininkais per lietingą ir snieguotą mėnesį turi atlikti daugiau negu 58 proc. sutartyje suplanuotų kelio statybos darbų. Nuo tokio Jūsų „rėmimo“ verslas jau kojomis žemės nebesiekia. 

Apie tai, kad trečius metus iš eilės savivaldybės administracijai niekaip nepavyksta parengti statybos darbų kuklių techninių projektų kelių sąrašo prioritetinės eilės viršuje esantiems objektams: Taikos g. dalies (Nr. 5-41) rekonstravimas, Vilties aklg. (Nr. 4-63) Girminių k. rekonstravimas ir Kelio Nr. 4-35 Palūšė–Pašakarvis–Šilinė dalies Palūšės k. rekonstravimas – nebėra noro aiškintis. 

Dar viena rakštis į minkštą savivaldybės administracijos vadovų vietą: iki 2022 m. rugsėjo 30 d. turėjo būti rekonstruota (asfaltuota) aikštelė Ignalinoje, Laisvės gatvėje, prie mažosios „Maximos“. Kažin, ar apdraskyta ir neasfaltuota ji nesulauks vėlyvo 2023 m. pavasario. O ten, žiūrėk, ir rinkimai bus praėję. 

Tikiuosi, kad „Savaitės akcentuose“ su V. Gasparavičienės pagalba meras atsakys į pateiktus klausimus, o gal, baigiantis ketvirtiesiems kadencijos metams, teiksis išsamiai papasakoti apie rajonui skirtų KPP lėšų panaudojimo ypatumus? O gal… jau nebeverta… 

P. S. Atsiprašau ignaliniečių, kurie vėl apsisprendę balsuoti už „jauną ir gražų“. Be reikalo gaišote laiką, skaitydami šį straipsnelį. 

Dabartinė (rasikinė) rajono valdžia iki 2022 m. pradžios jau prarado 1,2 milijono Lietuvos valstybės rajonui skirtų eurų vietinių kelių priežiūrai. Gruodžio viduryje bus aiškumas, kiek jiems „pavyko“ prarasti KPP lėšų per visus ketverius kadencijos metus.

J. Baltakio nuotr.

8 komantarai (-ų)

  1. Dabar lauksime kol meras Justas Rasikas paskelbs viešą pareiškimą ir galimai atsakingai pareikš, jog Vidmantas Čepulėnas savivaldybės valdžios žioplumo faktus paviešino paveiktas mėnulio pilnaties. Be to, meras dar turėtų pareikšti, kad apie šiuos žioplumo faktus nieko nežinojo ir kad su juo, kaip meru Justu Rasiku, sutaties sąlygų bei savivaldybės admistratoriaus direktoriaus įsakymų tekstų, niekas nederino.

  2. Remtis Lenino šūkiais „labai protinga” straipsnio autoriau. Straipnis gal ir ne apie nieką kaip daugelis. Bet Lenino ir šūkių nostalgija jaučiama. Idomu, kas blogiau su Lenino laikais ir šūkiais ar laisvoj Lietuvoj gyvent su duobėm keliuose.

  3. Duobiu daug

  4. Daug duobių blogai,bet faktas kad nepanaudoja valdžia skirtų lėšų.Dar baisiau,kai valdžios galva pritariant šilumos tinklų direktoriui sako ,kad skirtos lėšos padengti nuostolį didins šilumos kainą,tai jau kriminalas kaip mėgsta kaltinti kitus ,netgi darbietis daktaras bandė aiškini ir slėptis po suolu iš tokių komentarų didžiagalvių.Tai gal gali priminti kodėl pats stabdė efektyvių katilų statybas du kartus,kodėl gyventojai keturis metus negavo pigios šilumos,nes galvoje buvo raudona saulė.O jei nori planuoti ,nors meriukas aiškina ,kad negalima šiais laikais,tegul paskaito biokuro biržos reglamentą ir perka kurą ,ne savaitei bet ketvirčiui ,pusmečiui.Labai baisu klausyti to kuris nežino ką kalba ir kitus tepa kuo pats dvokia.

  5. Tai meriukas nepagalvojo,kad pats kaltas uz senu katilu remonta,ir dideles isvaistytas lesas ju remontui.Ir pats pripazino,kad kainavo dideli pinigai katilu remontui…Be to M.L buvo sutvarkyti popieriai del nauju katilu,bet meriukas atleido s.t.direktoriu,ir nutrauke katilu pirkima.O kodel netiko katilai…. O todel,kad reikejo merui batareikiu,batareikem sildis ignaliniecius.Ir fokus marokus nauji katilai.Idomu kiek galimejo sutaupyti pingu jai butu irengti katilai pries 4metus…

  6. Norint įsisavinti 100 % investicijų, reikia aklai nesusieti darbų su specialistais. Reikia pagal investicijų apimtis samdyti papildomai specialistus ir jiems apmokėti už paslaugas. Arba džiaugtis duobėm keliuose ir paskutine vieta Lietuvoje pagal skelbiamus reitingus. Užimama vieta, duobės keliuose ne tiek svarbu – svarbu, kad gyvename be Valstiečių valdžios.

  7. Paskutinė vieta Lietuvoje pagal skelbiamus reitingus, duobės keliuose ne svarbu – svarbu, kad gyvename be Valstiečių valdžios.

  8. Stasy, nesutinku. Paskutinė vieta be duobiu nebūtų tokia įspūdinga. Siūlau Naujametinį šūkį – mes už duobėtą Ignaliną, esančią paskutinėj reitingų vietoje. Su tokiu šūkiu meras lengviau privilios pačius turtingiausius investuotojus. Dabar mero ir jo komandos vykstantčių vizitų pasakos po rajoną pakelia nuotaiką. Pagal savivaldybininkus, verslininkai iš Japonijos, Italijos ir kitų valstybiu tik laukia kada meras atidarys rajono vartus ir jie strimgalviais užtvindys paruoštas verslavietes. Tik vartus žada atidaryti ne ansčiau kaip kaip vėlyvą pavasarį.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje