Skip to content

Vieniems saldainį, kitiems trijų pirštų kombinaciją atkišo

Ona ZALECKIENĖ ir Jonas BALTAKIS (Rajono savivaldybės tarybos nariai)

Turbūt prisimename istoriją apie naujų šildymo katilų įrengimą Ignalinos šilumos tinkluose. Jei ne, trumpai primename, kad įvykus viešųjų pirkimų procedūroms, savivaldybės administracijos direktorės įsakymu buvo nutrauktas šildymo katilų pirkimas, tačiau Ignalinos šilumos tinklai, vadovaudamiesi teismo nutartimi, buvo įpareigoti vykdyti tolimesnes šildymo katilų įrengimo procedūras. 2021 m. rugsėjo 29 d. Ignalinos šilumos tinklai su UAB „Antara LT“ sudarė sutartį, kuria rangovas įsipareigojo per 9 mėn. atlikti sutartyje numatytus darbus (sutartyje buvo numatyta sąlyga, jei susidarys tam tikros aplinkybės – sutartis tomis pačiomis sąlygomis gali būti pratęsta vieną kartą 4 mėnesiams). Įskaitant galimą sutarties pratęsimą, šildymo katilų įrengimo darbai turėjo būti užbaigti jau iki šių metų lapkričio 5 d. ir pasirašytas Darbų perdavimo-priėmimo aktas. Tarybos posėdžio, vykusio lapkričio 29 d., metu šilumos tinklų direktoriaus, atsakydamas į tarybos narių klausimus, pateikė informaciją, kad šildymo įrenginiai vis dar nėra perduoti Ignalinos šilumos tinklams ir katilai nėra bendrovės turtas .

Šių metų gegužės 31 d. savivaldybės tarybos sprendimu suteikė garantiją už šilumos tinklų imamą 866,5 tūkst. eurų paskolą. Tuomet rajono meras bei kiti atsakingi darbuotojai aiškino, kad naujiesiems šildymo katilams bus galima naudoti žemesnės klasės medžio drožles ir tai leis reikšmingai sumažinti išlaidas kurui ir sudarys sąlygas šilumos kainų mažėjimui. Kaip yra iš tikrųjų. Šio šildymo sezoną šilumos tinklai šilumą pradėjo tiekti naudodami naujus šildymo katilus. Savivaldybės specialistai apskaičiavo, kad pernai metų šildymo sezono Ignalinos šilumos tinklų teikiamos šilumos vidutinė kaina buvo 7,69 už kWh. Šių metų rugsėjį šilumos kaina buvo 9,16 už kWh., spalio mėnesį kaina išaugo iki 12,01 už kWh., o lapkritį padidėjo iki 12,08 už kWh (Lietuvoje vidutinė šilumos kaina tiek spalio, tiek lapkričio mėnesiais tik mažėjo). Darytina išvada, kad reikšmingos investicijos į šilumos tinklus tikslo nepasiekė. 

Kad rajono savivaldybės vadovai atsainiai žiūri į Ignalinos šilumos tinklų teikiamos šilumos kainas, rodo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos 2022 m. liepos 14 d. priimtas nutarimas (Nr. O3E-1040), kuriame konstatuojama, kad Ignalinos rajono savivaldybės taryba pažeidė LR šilumos ūkio įstatymo 32 str. 8 dalį, todėl Valstybinės energetikos reguliavimo taryba nusprendė ir pati vienašališkai nustatė laikinas UAB Ignalinos šilumos tinklams šilumos kainų dedamąsias (be PVM).

Nežinome, kokiais kriterijais vadovaudamiesi savivaldybės vadovai sumanė savivaldybės biudžeto lėšomis (t. y. mokesčių mokėtojų pinigais) nuo lapkričio 1 d. iki 2023 m. balandžio 30 d. sumažinti šilumos tiekėjų (Ignalinos šilumos tinklai ir Didžiasalio komunalinės paslaugos) nustatytą faktinę šilumos kainą ir tarybos sprendimu šilumos tiekėjus įpareigojo už centralizuotai tiekiamą šilumą apskaičiuoti kompensacijas gyventojams. 

Opozicijai priklausantys tarybos nariai nėra prieš lengvatų taikymą, tačiau jei jau nuspręsta tarpusavyje pasidalinti dalį biudžeto lėšų, tai po tam tikrą dalį turėtų gauti kiekvienas rajono gyventojas. Todėl siūlėme, kad ir tiems rajono gyventojams, kurie būstus šildosi patys, būtų taikoma panaši kompensacija. Tačiau mero supratimu, šiai gyventojų grupei pakanka pasinaudoti Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo piniginės socialinės paramos teikimo principais ir gauti kompensaciją. Bet gi šio įstatymo nuostatos yra ir bus taikomos ir centralizuoto šildymo gavėjams. Pagal merą išeina, kad socialinio teisingumo principas – socialinę paramą gauti tik tada, kai jos labiausiai reikia, taikomas tik atskirai gyventojų grupei. Šiuo atveju tiems gyventojams, kurie neturi galimybės naudotis centralizuotai teikiamos šilumos paslaugomis, negali pretenduoti į savivaldybės biudžeto lėšų dalybas. Tačiau rajono gyventojams, kurie naudojasi centralizuoto šildymo paslauga, kompensacija bus taikoma visiems be išimties, t. y. neatsižvelgiant nei į pajamas, nei į turimo būsto dydį. Be to, ir Vyriausybės atstovų įstaigos specialistė (prižiūrinti savivaldybės priimamų aktų teisėtumą) pateikė pastabą, kad toks tarybos sprendimas galimai neatitinka įstatymų  nuostatų. Savivaldybės meras Justas Rasikas dėl pareikštų pastabų pateikė savo versiją – mero manymu, Vyriausybės atstovų įstaigos specialistė Panevėžio ir Utenos apskrityse tiesiog „užsisėdo“ ant Ignalinos savivaldybės. 

Tarybos posėdžio metu savivaldybės administracijos Finansų valdymo ir apskaitos skyriaus vedėja Regina Gudelienė pateikė informaciją, kad kompensacijos bus mokamos iš Infrastruktūros objektų plėtros ir priežiūros programai skirtų lėšų (5 savivaldybės strateginio plano dalis), t. y.  apskaičiuotas kompensacijas savivaldybė dengs iš lėšų, kurios buvo suplanuotos kelių, gatvių priežiūrai ir rekonstrukcijai, gatvių ir gyvenviečių apšvietimui, socialinių būstų rekonstrukcijai ir plėtrai, komunalinio ūkio objektų ir pastatų priežiūrai, viešųjų erdvių plėtrai ir atnaujinimui ir pan. Savivaldybės vadovams, matyt, normalu savivaldybės biudžeto lėšas naudoti ne pagal paskirtį ir tokiu būdu mėgautis valdžia. 

Domėsimės, kaip tiksliai bus įgyvendinamas savivaldybės tarybos sprendimas dėl šilumos kainų kompensavimo ir apie rezultatus informuosime rajono gyventojus. 

Be to, manome, kad po šildymo katilų įrengimo darbų perdavimo-priėmimo fakto sulauksime šilumos kainų pokyčių, žinoma, didėjimo linkme.

11 komentaras

  1. Tai meras vėl bomžu patapo, kaip kadencijos pradžioj….

  2. vienintelis dalykas kodėl Ignalina yra dugne tai 20 metu valstiečių valdymo padarinys ir to niekaip nepaneiksi

    • Kuo dažniau kartojat, kad per dvidešimt metų Ignalinos rajone nieko gero, pažangaus nebuvo pasiekta, tuo labiau pasitarnaujat taip jūsų nekenčiamiems valstiečiams. Mes gi neakli ir patys matom ir galim palyginti.

      • kai pradedi lyginti vieną dalyką su pirštu….

  3. Va dabar supratau kodėl meras per posėdį įžeidinėjo tarybos narę O. Zalecienę. Ji per daug gilinasi ir aiškinasi. Negi reik taikstytis su tuo. O gal yra kažkokia atsakomybė už viešą kaltinamą tuo ko nesi padariusi? Ar bandysi?

  4. Tavo ip
    Prie valstiečių rajonas niekada tris metus iš eilės nebubo 60 vietoj (paskutinėj). Nebuvo pirmas, bet vidutiniškai visada būdavo tarp 30 ir 40 vietų. Ir niekada prie valstiečių nebuvo tokio cinizmo, neprofesionalumo, betvarkės, pinigų švaistymo ir nieko nedarymo rajono ateičiai, kaip dabar. Taip kad „tavo ip” vėl nusišnekat ir praleidžiat galimybę patylėt. Bet ko norėti, koks meras, tokie jo ir klapčiukai.

    • pasidomėkite labiau statistika ir mažiau gerkit pigaus vyno. valstiečių morale ir požiūri į žmones nusako kad baltakis yra ir tarybos narys ir laikraščio vadovas, ką žurnalistikos įstatymas draudžia

  5. Ačiū, Regins, kad domitės rajono gyvenimu. Ne, nesiruošiu įrodinėti to, kuo niekada nebuvau apkaltinta, juo labiau šiame posėdyje mero įvardinta kaip „sukčiumi”. Be to, mano gyvenimiška patirtis kužda, kad niekas ir nepasikeistų. Per šiuos beveik 4 metus ne kartą įsitikinau, kad kai merui pritrūksta paprasčiausių argumentų, jis pradeda įžeidinėti. Ir tai taikoma ne vien man. Prisiminkim vien kolegai Jonui daugiau kaip pusmetį regstą mandato atėmimo spektaklį ir grasinimą teismais.

  6. Manau, kol kas iš esamo Mero naivu tikėtis, kad rajonas artimiausiu laiku atsispirs nuo dugno (jo pažadas antrame ture buvo , kad pasiektas dugnas, nuo kurio jau reikia atsispirti). Dabar jau reikia ruoštis naujiems mero rinkimams. Kiek žinau, tai 2023 m rinkimuose planuoja dalyvauti nuo 5 iki 7 merų. Gal šiuose rinkimuose nebus pagrindinis tikslas nuversti seną merą, o išsirinkti patį geriausią. Sėkmės !

  7. Šitas veikėjas meluoja nuo pat pirmos dienos kai atsirado Ignalinoje per rinkimų agitaciją. Kulturnamy per debatus pareiškė, kad moka prancūzų kalbą. Buvo tokių kurie patikėjom jo išsilavinimu ir kultūra. Bet kai pradėjo su Balinnskiene ( visur ir tik dviese) lakstyti po įstaigas tikrinti spintas ir ruošti dirvą atleisti specialistus, pasimatė kokį narcizą išsirinkom. Beje, atėjęs į įstaigas nesisveikindavo , nes matyt, patrono Cibulsko buvo padaryta „razjasnitelnaja rabota” kad čia tikri
    Ignalinos priešai dirba.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje