Skip to content

Parama – gerumo gestas ar spjūvis į žmogaus orumą?

Bet kokia parama stokojančiam žmogui visada turi dvi medalio puses. Vienoje – pakylėjimas ir nudžiugimas, o kitoje – sumenkinimas ir asmenybės nuvertinimas. Jau daug metų valstybės teikiama parama maisto produktais ir higienos prekėmis pasiekia socialiai remtinas šeimas. Išgyvenantiems nepriteklių pensininkams ir neįgaliems asmenims tai kažkoks akimirkos spindulys, suteikiantis galimybę sočiau pavalgyti ir sutaupyti tuos kelis eurus. Skambios ir pakilios natos apie tokią pagalbą aidi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tinklalapiuose – gražūs gestai, siekiai ir tikslai – padėti žmogui. Bet kaip jaučiasi „pagalbos maišelį“ gaunantis pilietis? Ar visą amžių dirbęs pensininkas noriai tiesia ranką į maisto davinius?

Pensininkė Aldona, prašiusi nevadinti jos senjore, nes pastarieji gyvena sočioje Vokietijoje ar kitose Europos šalyse.

„Geriau negu nieko. Gerai, kad duoda, nes viskam nepritaupysi – pensijos neužteks. Dantų pasta ir kitos higienos prekės tikrai reikalingos ir jaučiama ženkli pagalba. Bet nenorėkite, kad visi produktai būtų tokie, kokių norėtume. Konservus dažniausia atiduodu katinui ir šuniui, tik jie pas mane išpaikinti, dažnai neėda. Miltais pasidalinau su kaimyne, bet ir jai nepavyko iškepti skanesnių blynų, sako tamsūs gaunasi, neskanūs. Aliejų, cukrų visada sunaudoju pati ir nesiskundžiu. Mielieji, ko jūs norite iš valstybės? Negi duos gerus produktus tau dykai?.. Džiaukimės, kad šituos gauname ir dėkokime…“

Daugiavaikės šeimos mama Laima.

„Higienos prekės labai sutaupo šeimos biudžetą, bet produktai galėtų būti ir geresni. Kartais apima jausmas, kad kažkas turi sutartis prekybos tinkluose ir visas nereikalingas, besibaigiančio galiojimo prekes išdalina stokojantiems. Daugiausia sausainiai, miltai, dažnai mėsos konservai sunkiai valgomi, nededami ant stalo. Suprantu, visiškai alkanas, nepritekliuje gyvenantis žmogus bus priverstas valgyti ir džiaugtis tuo, ką gavo. Kaimuose yra tinginių, piktnaudžiaujančių alkoholiu, jiems visada bus gerai užkandai ir bet koks maistas. Bet oresniam piliečiui, stokojančiam finansų, nebijančiam triūso, tokios kokybės produktai – tarsi spjūvis į veidą. Jei sunkiau gyveni, tai ir esi nukainotas, menkavertis.“ 

Senjoras Vladas. „Priklauso toks davinys, bet neėmiau ir neimsiu. Yra sunkių ligonių ir žmonių, kuriems tikrai reikia tokios pagalbos.

Gyvenime dirbau daug, pensija vidutinė, esu našlys. Ranka nesitiesia į tokią pagalbą. Mūsų seneliai ir tėvai sugebėjo išgyventi oriai, savarankiškai. Todėl verčiuosi taip, kaip išeina. Kolektyviniame sode užsiauginu visas daržoves, mėgstu žvejybą. Kažkiek padeda mieste gyvenantys vaikai. Man visko užtenka ir manau, kad dauguma galėtume išsilaikyti patys. Kokiame amžiuje gyvename?..“

Neįgali Birutė. „Davinį gaunu ir esu labai dėkinga valstybei už tokią paramą. Ne visiems gyvenimas dosniai atseikėja gėrybių ir malonumų. Esu dėkinga už kiekvieną smulkmeną, už rūpestį socialinių tarnybų. Be sveikatos žmogus priklausomas nuo visos aplinkos ir aplinkinių gerumo bei dėmesio. Visiems linkėčiau jausti daugiau dėkingumo už bet kokią paslaugą, už bet kokį darbelį…“ 

Oficialūs teiginiai apie paramą iš soc. tinklalapių.

„Valstybės teikiama parama visada pasiekia tuos, kam pagalbos reikia labiausiai. Šiuo laikotarpiu labai svarbu padėti nepasiturintiems ar mažas pajamas gaunantiems žmonėms. Maisto dalijimas yra viena iš valstybės teikiamos paramos formų, kuri padeda nepasiturintiems ar sunkumų patiriantiems žmonėms“, – teigia spaudai socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Paramos dalijimus organizuoja savivaldybių administracijos ir dvi nevyriausybinės organizacijos: labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija.

Parama dalijama daugiau nei 600 punktų visoje Lietuvoje. Dėl tikslaus dalijimo laiko gyventojai turėtų kreiptis į savo seniūniją arba šios informacijos ieškoti savo savivaldybės administracijos bei „Maisto banko“ interneto puslapiuose.

Kas gali gauti paramą maisto produktais ir higienos prekėmis

Maisto produktus ir higienos prekes nuo 2022 m. sausio 1 d. gali gauti tie gyventojai, kurių vidutinės mėnesinės pajamos vienam šeimos nariui neviršija 1,5 Vyriausybės patvirtintų valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio per mėnesį (193,50 Eur). Esant objektyvioms priežastims, savivaldybių administracijos nustatyta tvarka, parama gali būti skiriama, kai pajamos viršyja 193,50 Eur per mėnesį. Išimties atvejus ir jiems taikomus dydžius nusistato kiekviena savivaldybė individualiai. Susidūrus su sunkumais iš karto kreipkitės į vietos seniūniją ar savivaldybę dėl galimybės gauti EPLSAF maisto produktus ir higienos prekes!

„Maisto banko“ nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje