Skip to content

„Juodoji skylė“ virš Šilumos tinklų

Liudmila ČEMAKINA (Ignalinos m. gyventoja)

Nežiūrint į Ignalinos šilumos tinklų direktoriaus Sauliaus Rukšėno viešus patikinimus, kas iki Naujųjų metų šiluma nebrangs („Ignalinos diena“, 2022-07-01), ji Ignalinos daugiabučių gyventojams kas mėnesį brangsta. Tarkim, rugsėjį šilumos kilovatvalandė kainavo 9,16 ct (be PVM), o karšto vandens kubinis metras 8,20 Eur, tai gruodį atitinkamai 11,36 ct ir 9,31 Eur. Kai, tarkim, Vilniuje lapkritį šilumos kilovatvalandė kainavo 8,77 ct, o lyginant su spaliu, ji net sumažėjo (spalį buvo 8,90 ct).

Pernai Ignalinos katilinės atnaujinimui pagal projektą buvo skirta 1 mln. 323 tūkst. Eur (su PVM). Minėtas direktorius vėl spinduliavo optimistinėmis nuotaikomis, tvirtino, kad nauji katilai įmonės išlaidas sumažins apie 150 tūkst. eurų per metus, o kuro esą prisipirko iš anksto ir daug.

Dar gegužę rajono tarybos posėdyje šilumos tinklai iš savivaldybės prašė 866 tūkst. Eur investicijos, nors kiek anksčiau tik 250 tūkst. Nieko naujo, juk apetitas kyla bevalgant. O lapkritį iš biudžeto norėta gauti dar 260 tūkstančių esą filtrui pirkti, nors jis jau, kaip paaiškėjo, buvo nupirktas projekto pakete. Kilo skandalas, pasitikėjimas Šilumos tinklų direktoriumi ir rajono meru J. Rasiku krito. Meras tarybos posėdyje pareiškęs, kad jis apie 260 tūkst. nieko nežinojo, su juo esą niekas nieko nederino ir pareiškė, kad bus sudaryta komisija viskam išsiaiškinti. Kur ta komisija, ar ji jau sudaryta, ar ji jau išsiaiškino, kas ir kodėl taip nutiko? Ar kažkas kaltas šioje istorijoje jau neteko užimamos kėdės, ar kitaip nubaustas?

Lapkričio 29 d. rajono tarybos posėdyje apie situaciją Šilumos tinkluose pagaliau pasakyta tiesa. Įmonės pajamos negali padengti išlaidų, finansinė situacija sunki. Gaunamų pajamų vos vos užtenka kurui įsigyti ir atlyginimams, o grąžinti kreditams bankams pinigų nėra. Žiojėja finansinė 762 tūkst. eurų skylė. Išlindo ir absurdiška situacija. Pasirodo, iki šiol nesumokėta už senus katilus, kurie jau nurašyti ir išmontuoti. Todėl Šilumos tinklams iš biudžeto vėl investuota 150 tūkst. Eur, o kadangi šilumos tarifai auga, finansinė įmonės našta permetama ant šilumos vartotojų (gyventojų) pečių. Nežiūrint į tai, kad daugelis žmonių egzistuoja ant išgyvenimo ribos.

Apie socialinę politiką ir moralę, apie kuriuos daug kalbėta prieš 2019 m. rinkimus ir po jų – net neužsimenama. Tačiau lozungas – gyvenimas gerėja – vis prisimenamas. Tik nepasakoma – kam, kokiai kategorijai rajono žmonių jis gerėja. Jeigu kalbėti apie rajono valdžią, tai gyvenimas jai išties gerėja. Nauji tarnybiniai automobiliai, vis didėjančios algos, saulėti Italijos ir Sakartvelo (Gruzijos) toliai. O paprastai liaudžiai tik rožinės svajonės, iki kurių išsipildymo – kaip iki Mėnulio.

Žiema tik prasidėjo. Kad miesto katilinė dirbtų stabiliai, jai reikalingos vis naujos investicijos. Įmonė tapo tarsi „juodoji skylė“, kurioje, kaip krosnyje, deginamos vis naujos investicijos. Ar iš to turės naudos šilumos vartotojai – nežinia. Greičiau – kažin.

2 komantarai (-ų)

  1. Direktoriaus Sauliaus vieši paaiškinimai prasilenkia su realybe,kaip ir filtrai už 260 tūks,nesugebėjo paaiškinti tarybai kas buvo aišku,gavosi kaip gavosi,762 tūkst,tipo nesumokėta už katilus vėl eilinis nežinančio apie ką klausia,lyg tai vadovas turi žinoti kas ,kam ir kiek,bet gi jaunas ir nepasakyčiau ,kad gražus pasigauna kvailą minti ir iš tribūnos mato korupciją,gaila,kad tik tiek nusimano ką kvailo nugirsta.866 tūkst įmonė pasiskolino su 5 metu atidėjimu ,gražinimas per 10 metų,viso 15 metų,metalo krūva kaip sako jaunas po 10 metų jau bus lauke,o bankams dar reiks mokėti 5 metus,čia kriminalo nėra.

  2. Ko ūžaujat, gi meras dar lapkričio 8 d. atsakingai pareiškė, kad jis nemelavo ir niekas su juo jokių sprendimų nederino, o kad rašytiniai dokumentai rodo, kad vistik meras viską ir su visais viską derino, tai dėl to kalta aplinka, nes meras nieko neprisimena. Komisija … kam ji reikalinga, čia gi ne Baltakio mandato atėmimo spektaklio premjera.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje