Skip to content

Kas eis į „profkę“?

Čia man aną dieną papriekaištavo: kam „varai ant Majausko“, taigi žmogus norėjo, kad restoranų savininkai daugiau uždirbtų.

Taip jau išeina, jog nemažai yra tokių, kurie galvoja, kad sumažinti mokesčiai – tai čia žmogui geriau, užmiršdami, kad jeigu valdžia kam nors duoda, tai iš ko nors atima. Šį kartą ponas Mykolas Majauskas pamalonino ne mažųjų valgyklėlių, kaip sako opozicija, o, kaip sako ekonomistai, didžiųjų restoranų tinklų savininkus. 

Tie patys ekonomistai sako, kad už tą sumą, kurią M. Majauskas padovanojo restoranams, buvo galima 5 proc. pakelti atlyginimus mokytojams.

Taigi, apie mokytojus ir mokyklas. Valdžia sugalvojo pertvarkyti „švietimo sistemą“. Tikslas labai prastas: norima, kad neturintys sugebėjimų vaikučiai, kaip sako jaunimas, „dundukai“, „nebaigtų“ nei vidurinio, nei, juo labiau, aukštojo mokslo. „Nebaigtų“ kabutėse todėl, kad dabar „baigia“ ir tie, kurių balai, sovietiniais pažymiais matuojant, mažesni už dvejetą.

Kad tie „dundukai“, o tai tikrai yra siaubinga, nesurinkę tam tikro balo, nebegalėtų tęsti mokslo gimnazijoje ir jiems tektų rinktis profesines mokyklas, kitaip tariant, mokytis tokio amato, kuriam jų gabumų pakanka.

Prisimenate, kaip sovietmečiu būdavo? Po septynių klasių, jeigu egzaminus prastai išlaikei, eini į „profkę“. Mūsiškiai socialdemokratai irgi pasipiktino, kad gimnazijos būtų tik geriau besimokantiems. O šito, girdi, neturėtų būti, nes tai, kaip sakė Seimo žmogaus teisių komiteto narys Tomas Bičiūnas, „mena sovietinių laikų santvarką“.

Pas mus kaip yra? Jeigu tau patinka tai, kas sovietmečiu buvo, tai bus sektinos tradicijos. Jeigu ne – sovietmečio palikimas, ir dar, kaip šiuo atveju, mokinių teisių pažeidimas – taip mano jau kitas socialdemokratas, politologas iš Vilniaus universiteto Liutauras Gudžinskas. 

O kokių nors teisių pažeidimas – tai čia jums ne pareigos pažeidimas, apie pareigas mes apskritai nekalbame. Dar išsigalvosite, kad mokinio pareiga, kaip sovietmečiu sakydavo, yra gerai mokytis. Čia jau jums ne gera tradicija, čia smerktinas palikimas.

Mokytojai tokiais siūlymais irgi nepatenkinti. Ne, kai į mokyklą vaikšto protiškai neįgalūs, ar kaip ten juos pavadinsi, na, tokie, kurie prieš mokytoją ir kelnes nusimauna, tai, žinoma, negerai. Bet jeigu tokiems neleisi atestato gauti, kitaip tariant, jeigu tokius išvarysi iš mokyklos, tai mokytojams gali tekti kito darbo ieškotis. 

Mokytojų atlyginimas, ką ten bešnekėtum, nėra pats mažiausias, ypač jeigu dar galima prisidurti, jau už pinigus mokant tuos, kuriems mokytojas nespėjo viską išaiškinti, nes klasėje turėjo „silpnesniais“ rūpintis. O jeigu dar kitais metais, biudžetą dalinant, Majauskų nebus – dar prisidės. 

Tėvai būtų už mokyklų pertvarką. Apie tuos, kurių vaikučiai buvo girtų pradėti, nešneku, bet kai klasėje tokių keletas, mokytojams tenka visą dėmesį jiems skirti. Kad bent šio to išmokytų, kad mokyklos rodikliai „normalūs“ būtų. Tėvams norėtųsi, kad mokytojai dėmesį skirtų normalių sugebėjimų vaikams, tada nereikėtų jų korepetitoriais samdyti. Bet kas apskritai tėvų nuomonę girdi? 

Ką apie tai mano mūsų Prezidentūra, kuri pas mus turi nuomonę apie viską, ir, žinia, tokią nuomonę, kuri paprastai sutinka su opozicijos nuomone?

Pasakysiu – nėra ko stebėtis, mūsų Prezidentui labai patiko prezidentauti, o jeigu nori būti išrinktas dar kartą, turi varyti ant valdžios, kaip ta valdžia ant Majausko, kitaip būsi nemielas žmonėms, kurie žino, kad dėl brangios elektros, dujų ir apskritai dėl visko kalta Lietuvos valdžia. Bet čia tarp kitko.

Taigi Prezidentūra nori, kad visi, net „dundukai“, baigtų vidurinę, nes kitaip, matote, kai kuriose savivaldybėse tektų uždaryti gimnazijas, nes nebus pakankamai mokinių, o „profkių“ trūksta, ir jų taip greitai neatidarysi… 

Ir geriau tegul beraščiai baigia vidurinę, o paskui ir aukštąją, nes kitaip jie, matote, nenorės dirbti. Taip, jeigu neturės „aukšto mokslo“, dirbti nenorės. Be to, jeigu nebus pakankamai norinčių gauti tą „aukštą mokslą“, žiūrėk, ir kai kurios aukštosios turės užsidaryti, o žinote, kiek jų dabar Lietuvoje? Vos ne visame pasaulyje pirmaujame.

O dabar įsivaizduokite, kad Lietuvoje sumažėja žmonių, turinčių aukštojo mokslo diplomą, ir net, „apsaugok, Aukščiausias, tą mylimą šalį“ (Maironis) nuo tokios nelaimės, sumažės turinčių vidurinio mokslo atestatą – kaip mes Europoje atrodysime?

Apskritai paauglystėje berniukai dažniausiai prasčiau mokosi, negu mergaitės, tada – tik tyliai apie tai – diplomus vien mergaitėms teks išdalinti? O moterys, patys žinote, blondinės. Ant kokio pamato statysime Lietuvą? Kur žmogaus teisės?.. Nors – gamta taip susitvarkė, kad tarp vyrų blondinų nė kiek nemažiau, negu tarp moterų. Čia jau lygybė. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje