Skip to content

Ar girdėta daržovė kolokazija?

Pasaulyje gyvena jau 8 milijardai žmonių, kurių mitybai be krakmolingų angliavandenių daržovių apsieiti neįmanoma. Šiaurės tautos, kur įmanoma žemdirbystė, augina bulves, vis labiau populiarėjančius topinambus ir grūdines kultūras. Einant tolyn į pietus, prisideda ir saldžiosios bulvės – batatai. Reikia pastebėti – jau keleri metai, kai ir mūsų krašte yra auginančių šią kultūrą, nors šiemet metai nebuvo palankūs batatų augintojams. Toliau žygiuojant pietų kryptimi, jau galima kultivuoti ir kolokaziją. O tropinėje atogrąžų juostoje prisideda cukranendrės, jamsas, manijoka ir kiti augalai, daugiau mažiau žinomi tik vietiniams gyventojams, bet turintys krakmolo angliavandenių savo sudėtyse.

Kolokazijos gentyje priskaičiuojama nuo 11 iki 20 rūšių, kurių tėvynė yra Indokinijos regionas. Labiausiai pasaulyje kultivuojama valgomoji kolokazija arba taro. Pradėta kultivuoti prieš 7 tūkst. metų. Tai žolinis daugiametis augalas, užauginantis pagrindinę šaknį iki 4 kg (gali sverti ir daugiau nei 20 kg), o jos galuose auga gumbai. Jų sudėtyje krakmolo sukaupiama iki 18–20, net iki 30–33 proc., cukraus – iki 0,5 proc., baltymų – iki 2–3 proc. Lapai su lapkočiu gali siekti iki 1,5 m, kurie primena dramblio ausis, žiedynstiebis trumpesnis už žiedkotį, pats žiedas gelsvos spalvos, panašus į žinginio (kalijos) žiedą. Visos augalo dalys turi kalcio oksalato, kuris verdant pasišalina. Paprastai dauginamas gumbais, kaip ir bulvės sodinamos į kompostinę derlingą, truputį rūgštoką, pastoviai drėgną žemę. Gumbui reikia apie1 kv. m ploto, sudygsta per 1–3 sav. Optimali temperatūra – 20–30 laipsnių, bet neturėtų nukristi žemiau 10 laipsnių. Derlingumas – 9–12 t/ha. Pasaulyje prikasama daugiau nei 9 mln. tonų gumbų. 

Kolokazijos atskiros veislės subręsta per 12–9 mėn., yra veislių, subręstančių ir per 3 mėn. Tai leidžia  egzotinių modernių augalų augintojams  ir mūsų krašte pabandyti išsiauginti kolokazijos gumbų. Ši daržovė,  praktiškai pakeičianti bulves, labai populiari ne tik pietryčių ir pietų Azijos kraštuose, bet ir pietinėse Europos šalyse. Natūropatai sutarkuotus gumbus rekomenduoja naudoti sumušimams, patempimams ir uždegiminiams procesams gydyti. Kas lankėsi Kipre, pastebėjo, kad prekybos centruose ant prekystalio ji gana dažna. Pasirodo, kipriečiai ją pamėgo jau nuo Romos imperijos laikų. 

Nepaminėjau, kad yra nemažai kolokazijos dekoratyvinių rūšių. Visuomet skaitytojams, itin besidomintiems retais egzotiniais moderniais augalais, pirmiausia rekomenduoju tuos, kurie vartojami mitybai ar gydomaisiais tikslais. Paprastai jie būna ir dekoratyvūs. Neakcentuoju vartojimo mitybai, gydymo  receptų. Pirmiausia siūlau išmokti išauginti, ,,prisijaukinti“, o kaip vartoti, pasigaminti įvairių iš jų patiekalų ar gydomųjų preparatų, galima rasti panaršius internetą, manau, tai mažiausia problema.

Linkiu skaitytojams, egzotikos mėgėjams, ir ateinančiais 2023-iaisiais metais savo turimoje aplinkoje išsirinkti, išbandyti (ir taip kasmet) po naują kultūrą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje