Skip to content

Amžinas klausimas – belaidis ar fiksuotas interneto ryšys?

MI informacija

Internetas yra neatsiejamas mūsų kasdienybės palydovas ir sunku įsivaizduoti gyvenimą be jo. Šiais laikais tai būtina tiek darbui, tiek mokymuisi, tiek bendravimui su artimaisiais ir visu likusiu pasauliu. Daugeliui kyla klausimas – ką rinktis – laidinį ar belaidį internetą? Kuris sprendimas pateisins jų lūkesčius? Daugelio tikslas yra vienas – greitas internetas. 

Fiksuotas ir bevielis internetas: turite žinoti šiuos skirtumus

Kiekvienas, šiais laikais besinaudojantis interneto tiekėjų paslaugomis, anksčiau ar vėliau susidurs su dilema – kurį internetą rinktis: fiksuotą ar belaidį. Abu šie sprendimai turi savo privalumų ir trūkumų, tačiau visų pirma jie skiriasi vienas nuo kito. Taigi ką verta apie tai žinoti?

Fiksuoto ryšio internetas, kaip galite lengvai atspėti, yra apribotas tam tikroje vietoje. Dažniausiai ši vieta yra mūsų butas, namas ar įmonė, kurioje dirbame. Tačiau tai nereiškia, kad jis priskirtas tik vienam įrenginiui. Paprastai, naudodami maršrutizatorių, namuose sukuriame tinklą, prie kurio gali prisijungti visi naudojami išmanieji įrenginiai.

Vartotojams neribota interneto prieiga suteikiama šiais būdais:

  • per laidinį LAN arba per šviesolaidinį kabelį,
  • per ADSL arba DSL telefono laidinį ryšį,
  • per palydovą arba radijo bangas.

Belaidis internetas, savo ruožtu, užtikrina nepriklausomybę, kai daug keliaujate arba neturite pastovios gyvenamosios ar darbo vietos. Prieigą prie jo gauname kartu su modemu ar maršrutizatoriumi iš operatoriaus. Tai labai praktiškas sprendimas, bet tokio interneto vartotojas yra ribojamas duomenų kiekio, kurį siūlo pasirinktas mėnesinis planas. Be to, nešiojamas internetas ne visose vietose veiks nepriekaištingai. Tačiau žvelgiant iš Lietuvos perspektyvos – tikrai nėra ko baimintis, nes net 99 proc. Lietuvos teritorijoje interneto ryšys yra puikus! 

Belaidžio interneto privalumai ir trūkumai

Belaidžio interneto populiarumas pastaraisiais metais išaugo. Kodėl taip atsitiko? Pirmiausia todėl, kad internetas tapo kažkuo, iš esmės būtinu kasdieniam funkcionavimui. Interneto tinkle mes:

  • dirbame,
  • mokomės,
  • apsiperkame,
  • randame reikiamą informaciją,
  • bendraujame,
  • pramogaujame ir t. t.

Belaidžio interneto pranašumas – greita prieiga prie tinklo iš bet kurios buvimo vietos. Be to, nereikia sukti galvos dėl kabelių ir kitų būtinų elementų instaliacijos interneto prieigai gauti. Tai labai patogus sprendimas, atsižvelgiant į tai, kad pastaraisiais metais mūsų kasdieniame gyvenime dominuoja mobilieji įrenginiai, tokie kaip išmanieji telefonai ir nešiojamieji kompiuteriai bei kai kurie buities rakandai.

Nepaisant didžiulės belaidžio interneto plėtros, vis tiek turime atsižvelgti į keletą šio sprendimo trūkumų. Tai tinklo operatoriaus siūlomas duomenų perdavimo limitas, taip pat greičio sulėtėjimas išnaudojus minėtą limitą. Dažnai ryšio kokybė priklauso nuo signalo stiprumo. 

Vienaip ar kitaip operatoriai vieni kitus lenkia kurdami vis patrauklesnius pasiūlymus. Markestro.lt svetainėje rasite tinkamą interneto planą, pritaikytą jūsų poreikiams. Tereikia įvesti savo adresą ir gausite palankiausius jums interneto planų pasiūlymus.

Fiksuotas internetas: ar vis dar naudingas sprendimas?

Skirtumai tarp fiksuoto ir belaidžio interneto laikui bėgant pamažu nyksta. Belaidis internetas visų pirma jums garantuoja naudojimosi komfortą ir nepriklausomybę. Bet ar yra kitų priežasčių rinktis fiksuotąjį internetą? Žinoma, kad taip! Fiksuotas internetas jums gali pasiūlyti:

  • neribotą prieigą prie tinklo,
  • nepriklausomumą nuo įsigyto duomenų paketo,
  • prieigą prie interneto bet kuriuo dienos ar nakties metu, nepaisant oro sąlygų ir kitų trukdžių,
  • jokių duomenų perdavimo apribojimų.

Be to, fiksuotojo ryšio internetas dažnai yra greitesnis ir stabilesnis. 

Taigi, galėdami palyginti šių interneto tipų privalumus ir trūkumus, jūs lengvai priimsite sprendimą. Geriausių interneto plano pasiūlymų galite ieškoti patys arba šioje svetainėje, įvesdami savo adresą į reikiamą laukelį.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje