Skip to content

Ignalinos krašto muziejaus metai – svarbūs darbai ir gražios sukaktys

Renata VELIČKIENĖ

Baigiantis metams visi skaičiuojame prasmingus darbus ir įvykius, džiaugiamės sėkmėmis ir įvertiname pamokas, dėkojame vienas kitam už buvimą kartu, bendrystę ir bičiulystę. 2022-ieji Ignalinos krašto muziejui buvo ypatingi: surengta daug svarbių susitikimų, įsimintinų parodų, įgyvendinta įdomių projektų, nuridentas visas „kalnas“ svarbių darbų, o svarbiausia – muziejus minėjo dešimties metų jubiliejų. Laukdami Naujųjų metų norime prisiminti 10 svarbiausių įvykių, nes žengdami į 2023 –uosius jau suprantame, kad skaičiuosime antrą dešimtį ir tikime, kad kiti 10 metų taip pat žada būti įdomūs, kūrybingi ir prasmingi.

1. Kovo 10 d. buvo pristatyta nauja ekspozicija „Jonas Rustemas – dailininkas ir pedagogas (1762–1835)“, kurioje – žymaus dailininko tapybos darbai, dokumentai, paveikslėliai, kortos ir ekspoziciniai stendai su aktualia kūrybos ir biografijos faktų informacija. Ekspozicija skirta 260-osios J. Rustemo gimimo metinėms. Ši ekspozicija sulaukė didelio mūsų lankytojų susidomėjimo. Ji parengta kaip mobili paroda, kurią gali pasiskolinti ir eksponuoti kitos kultūros įstaigos.

2. Gegužės 5 d., Vilniaus Rotušėje įvyko Nematerialaus kultūros paveldo vertybių paskelbimo iškilmės. Į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą naujai įrašytos 9 vertybės, o tarp jų ir muzikavimo cimbolais tradicija Ignalinos ir Švenčionių kraštuose. Vertybę sąvadui pateikė Ignalinos krašto muziejus (muziejininkė Agnė Skunčikaitė) ir Nalšios muziejus (direktoriaus pavaduotojai etninės kultūros veiklai dr. Reginai Mikštaitė-Čičiurkienė).

3. 2022 metai – Jaunimo metai. Keturios Ignalinos įstaigos – Ignalinos krašto muziejus, Ignalinos rajono savivaldybė, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Ignalinos rajono turizmo informacijos centras – sujungė jėgas bendram projektui. Dar naujų metų išvakarėse buvo pradėta generuoti idėja 2022-ųjų veikloms. Viena jų – jaunimo fotografijų konkursas „Aš matau tave“. Buvo sukurta fotografijų bei jas papildančių tekstų paroda. Lankytojai turėjo galimybę pasigrožėti nuotraukomis ir perskaityti pasakojimus bei nuotraukoms pritaikytas Ignalinos krašto legendas ir pasakas. Ši paroda, tikimės, labai sėkmingai, 2023 m. keliaus po kultūros įstaigas ir bibliotekas, pasakodama apie mūsų rajono talentingus jaunuolius.

4. Norisi papasakoti ir apie įdomų projektą, kurio veiklos prasidėjo dar 2021 m. Šio projekto iniciatoriai – VšĮ „Euroregiono Ežerų kraštas direktorato biuras“. Projektas įdomus ir savo pavadinimu ir veiklomis. Projektas „Menų gaudyklė. Kūrybinių rezidencijų tinklo išvystymas Ežerų krašto regione“, pagal EEE ir Norvegijos finansinio mechanizmo programą „Kultūra“ įgyvendinamas kartu su partneriais: Simbahollinehf. (Islandija), Visagino kultūros centru, Utenos kraštotyros muziejumi, Kultūros centru Dusetų dailės galerija, VšĮ „Kuri veikia“ ir Ignalinos krašto muziejumi. Per intensyvių veiklų metus įvyko 9 menininkų rezidencijos: 2 Ignalinoje, 2 Antazavės dvaro rezidencijoje, 3 Visagino kultūros centro vystomoje šiuolaikinio cirko rezidencijoje, 1 Leliūnų Meno centro keramikos rezidencijoje, 1 Švenčionėlių „Trainspotting“ rezidencijoje. Net 6 iš jų buvo tarptautinės, rezidavo menininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir Islandijos, Ukrainos, Prancūzijos, JAV, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Latvijos. Visų šių rezidencijų metu menininkai suteikė galimybes visuomenei susipažinti su jų atstovaujamomis menų sritimis: tapyba, šiuolaikiniu cirku, keramika, skulptūra. Įvyko daug praktinių užsiėmimų, susitikimų visuomenei su menininkais, atvirų durų dienų jaunimui ir moksleiviams.

5. Labai prasminga saugoti vietovardžių gyvastį ateitiems kartoms, perduoti juos savo vaikams ir vaikaičiams, tad šiemet buvo paminėtas ROJAUS vietovardžio100-metis. Rojus – tai nedidelė gyvenvietė, kurioje įsikūręs Ignalinos krašto muziejaus filialas, prof. A. Hrebnickio memorialinis muziejus. 100-mečio programoje buvo daug įdomios veiklos. Rojaus lankytojai buvo supažindinti su vietovardžio atsiradimo istorija, šventės svečiams ir pagalbininkams, taip pat apie Rojų rašantiems spaudos atstovams dovanoti Onikso akmens suvenyrai-obuoliai. Šventę papuošė medinėje klėtelėje dailininkės Nijolės Trinkūnienės paroda ,,Rojaus šviesa“, vaišintasi obuoliais, skaniausiu pyragu, ir obuoliniu džemu. Kaip norėtųsi, kad vietovardžiai nebūtų tik užmarštin nuėję kalbos ir kultūros paminklai, o būtų gyvi praeitį su dabartimi susiejantys ženklai.

6. Rugsėjo 16 d. Ignalinos krašto muziejuje buvo minimos Europos paveldo dienos. Šiais metais kviesta pasidomėti Ignalinos krašte esančiu ir mažai kam atrastu vertingu Pirmojo pasaulinio karo istoriniu palikimu. Tam tikslui buvo parašytas projektas „Karinis paveldas – praeities atspindžiai“ ir gautas finansavimas iš Kultūros paveldo departamento. Pažintis su kultūros paveldu visiems mums gali atverti kitokį požiūrį į gyvenimą, priversti susimąstyti ir įsilieti į šį svarbų jo išsaugojimo procesą. Visi kultūros paveldo objektai – tai vertybės, kurias pažinus darosi įdomiau gyventi!

7. Spalio 1 d. Ignalinos krašto muziejaus filiale, prof. A. Hrebnickio muziejuje buvo organizuota Atvirojo sodo diena. Nors rudeniškas oras buvo lietingas, tačiau tai neišgąsdino didelio būrio istorine sodininkyste besidominančių mylėtojų. Susitikimo dalyviai ilgai vaikštinėjo po Rojaus sodą ir parnešė iš jo daugelį ten augančių obuolių rūšių. Klėtelėje vyko įdomios diskusijos, ragauti obuoliai, lyginti jų skoniai, identifikuotos rūšys. Pirmasis žingsnis siekiant išsaugoti vertingus istorinius sodus Lietuvos rajonuose – tai jų inventorizacija. Senuosiuose soduose galima sutelkti bendruomenes, organizuoti sodo priežiūros talkas. Čia žmonės galėtų minėti tradicines šventes, tiesiog leisti laiką, dalytis įspūdžiais ir džiaugtis buvimu. Apie tai ir buvo daug diskutuota susitikimo metu. Tikimasi, kad apžvelgus Rojaus sodą, įvertinus jo būklę, nustačius veisles, išanalizavus istorinį, kultūrinį kontekstą, matysis sodo, kaip vertingo istorinio ar kultūrinio objekto, potencialas.

8. Spalio 6 d. muziejuje vyko iškilmingas 10-ties metų veiklos jubiliejinis renginys. Šventės metu buvo pristatytas katalogas „Ignalinos krašto muziejui – 10 metų“. Bėgant per muziejaus dešimtmetį kataloge prisiminta 10 skirtingo pobūdžio parodų , 10 įdomiausių renginių ir istorijos ekspozicijų. Taip pat papasakota apie čia dirbančius ir dirbusius darbuotojus, bei 10 mūsų kraštiečių, lankytojų nuomonių apie muziejų. Katalogo viršelį puošia afišos, kurios kvietė į muziejuje organizuojamus renginius. O renginį užbaigė ekskursija 10 metų – 10 eksponatų“. Jos metu lankytojai žaismingai supažindinti su eksponatais ne tik juos apžiūrint, pamatant, bet liečiant ir girdint.

9. Pristatytas leidinys – brošiūra „Dūkšto atminties takais“ (aut. Antanas Karmonas). Ignalinos krašto muziejaus lėšomis išleisto leidinio įvadinėje dalyje autoriaus vizualus žvilgsnis ir publicistiniai pamąstymai apie šiandienos Dūkšto miestą, praeities ir dabarties krašto žmones. Pagrindinėje dalyje trumpai aprašoma buvusios Dūkšto valsčiaus teritorijos gamtinio paviršiaus įvairovė ir jos savitumai, akcentuojama gamtonaudos svarba, minimi gynybiniai įrenginiai, piliakalniai ir kt. Šį leidinį galima pavartyti ir paskaityti užėjus į Ignalinos ir Dūkšto bibliotekas, o brošiūrą įsigyti – užėjus į Ignalinos krašto muziejų.

10. Įgyvendintas ir pristatytas gražiu renginiu Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo projektas „Sugrįžtanti dainomis“. Projekto tikslas – Ignalinos krašto žymiausios tautosakos pateikėjos – dainų karalienės Kristinos Skrebutėnienės paveldo palikimo įprasminimas ir sklaida, atrenkant, iššifruojant, skaitmenizuojant archyvinę medžiagą esančią Lietuvos literatūros ir tautosakos institute ir paruošiant ją leidybai. Planuojame, kad kitais metais bus išleista knyga, kurioje skaitytojai suras K. Skrebutėnienės pateiktas dainas.

Krašto muziejaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje