Skip to content

Ignalinos AE bus sutvarkytas pramoninių atliekų poligonas

Justas VAITKEVIČIUS

Vykdant Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo darbus, rengiamasi sutvarkyti pramoninių atliekų poligoną. Jame per 30 metų susikaupė daugiau kaip 30 tūkst. kubinių metrų atliekų. Į pramoninių atliekų poligoną 1985–2015 m. buvo vežamos mišrios statybinės ir griovimo atliekos, įvairios pakuotės, nebenaudojamos įrangos dalys, biologiškai suyrančios atliekos. Poligono teritorijoje per visą eksploatavimo laiką buvo sukaupta 30 842 m3 atliekų.

Šiuo metu Ignalinos AE specialistai vykdo projektą, kuris leis šį poligoną paversti įprastu atliekų sąvartynu. Buvo paruošta atliekų radiacinės kontrolės panaikinimo metodika ir poligono Tyrimų programa. Pagal parengtą programą buvo atlikti inžineriniai geologiniai bei radiologiniai tyrimai.

Poligono sutvarkymas yra Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo proceso dalis. Pasak projekto vadovo Deniso Simonovo, iki galutinio elektrinės uždarymo visos susidariusios atliekos turi būti sutvarkytos taip, kad neturėtų poveikio aplinkai ir gyventojams.

„Svarbiausias siekis yra saugumas, tačiau galvojame ir apie finansinį aspektą. Pramoninės atliekos gali būti apdorotos, supakuotos ir išvežtos už Ignalinos AE ribų, tačiau įžvelgėme galimybę sutvarkyti jas vietoje. Tam bus įrengti papildomi barjerai, apskaičiuoti sąlyginiai radioaktyvumo lygiai ir įteisintas radiacinės kontrolės panaikinimas“, – sako D. Simonovas.

Poligono tyrimus, poveikio aplinkai bei gyventojams vertinimą ir nebekontroliuojamų radioaktyvumo lygių nustatymą pagal sutartį atlieka UAB „Svertas Group“ kartu su subtiekėjais – Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centru bei Lietuvos energetikos institutu. Tyrimų programą, radiacinės kontrolės panaikinimo metodiką ir visas ataskaitas tvirtins Valstybinė atominės energetikos inspekcija (VATESI).

Projektas yra finansuojamas 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis pagal projektą „Radioaktyvių atliekų tvarkymo saugumo didinimas Ignalinos atominėje elektrinėje“. Šio projekto tikslas – tobulinti branduolinės energetikos eksploatavimo nutraukimo valdymo, kontrolės ir prevencijos sistemą Ignalinos atominėje elektrinėje.

Ignalinos AE galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje. Šiuo metu elektrinėje dirba virš 1600 darbuotojų. Pirmojo IAE reaktoriaus išmontavimą planuojama pradėti 2027 metais, antrojo – 2029 m. Bendra IAE uždarymo darbų vertė – apie 3,3 mlrd. eurų.

Ignalinos AE nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje