Skip to content

Žmogaus gimimas – ne kosmetologinė operacija

Mieli skaitytojai, būna akimirkų, kuomet, bendravimas su pašnekovais sukelia neviltį dėl praeityje atliktų darbų. Valstybės atsivėrimas pirmaisiais Nepriklausomybės atkūrimo metais, disidentų viešinamos patirtys ir prabilusi beveik visa tautos genocido istorija jau, rodos, laužė įvairiose srityje viešpatavusios cenzūros kiautą. Deja, prasidėjusių įvykių kaita subrandino kitokius vaisius. Gyvename ketvirtame Laisvės dešimtmetyje, o daugiau nei 70 proc. dialogų dalyvių, kalbėdami visuomenei opiomis problemoms, prašo neviešinti pavardės, nori likti anonimais.

Tiesos sakymas visais laikais buvo nelengva užduotimi. Faktai liudija, kad mūsų demokratinės valstybės šūkiai lieka tik šūkiais, o kasdienybėje daug įtampos, suvaržymų, netikrumo dėl artimųjų saugumo ir rytdienos.

„Žmogaus gimimas lieka dideliu stebuklu“, – tokiais žodžiais mūsų dialogą pradeda kraštietė, žinoma gydytoja, daugelį metų atidavusi naujagimių ir gimdyvių sveikatos gerovei. Nuo sausio 1d., SAM (Sveikatos apsaugos ministerijai), įteisinant medikamentinį abortą ir koreguojant Cezario pjūvio atlikimo sąlygas, medikė nusprendė pasidalinti su visuomene daugiamečio darbo išvadomis šioje srityje.

„Naujo žmogaus atėjimas į pasaulį – ne kosmetologinė opercija, kurioje atsižvelgiama į klientės užgaidas. Naujovėse skelbiama informacija teigia, kad pagal pacientės pageidavimą ir susimokėjus už atliekamą operaciją, galimas Cezario pjūvis. Mielosios jaunos moterys, būsimos mamos, jei tik jums nėra nustatyta nėštumo patologija, jei negręsia medicininės indikacijos, pasirinkite natūralų gimdymą. Žmogaus atėjimas į šį pasaulį didelis slėpinys, ir taip jau yra iš kartos į kartą, kad naujagimis „iššoksta ne per ausį“, o atkeliauja moters gimdymo takais, įkvepia pirmą gurkšnį oro ir pasveikina pasaulį verksmu. Gimdė mūsų promočiutės, močiutės, mamos, tokia ir daugelio moterų dalia. Jokiu kitu jausmu nepakeisi to gimimo džiaugsmo, kurį jaučia mama, ir mes, medicinos darbuotojai, paimdami mažą ir trapią gyvybę ant savo rankų. 

Ilgametė darbo patirtis liudija, kad geriausius rezultatus duoda natūralūs dalykai – natūralus gimimas, vaikelio maitinimas, natūrali aplinka.

Jaunos ir materialiai aprūpintos mamos, dažnai ieško gyvenimo patogumų, net nesuprasdamos daromos žalos vaikeliui ir sau – Cezario pjūvyje mato gimdymo palengvinimą ir išsivadavimą iš natūralių gimdymo skausmų. 

Nenatūralus gimimas naujagimiui suteikia psichologinę traumą, kuri keičia ir koreguoja žmogaus likimą. Ši sritis išsamiai tiriama pasaulio mokslininkų ir jau gula į atskirus veikalus. Tai tikras slėpinys, apie kurį, nors užuominas, privalėtų suvokti būsimos mamos. Cezario pjūvis – sudėtinga opercija, kelianti aibę rizikos fakrotorių tiek vaikeliui, tiek motinai. Naivu manyti, kad toks opercinis įsikišimas, galėtų būti žaismingu gimdyvės užsakymu, tarsi kosmetologinė opercija. Yra dalykų, kur lemia Aukščiausias ir medicinos darbuotojų profesionalumas. O Cezario pjūvio paliktas randas riboja būsimų gimdymų sąlygas. Daugelis mamų, jau turėjusių Cezario pjūvį, ateityje gimdo irgi tik ant opercinio stalo. 

Medikamentinio aborto įteisinimas visuomenėje senokai lauktas. Jau apie 30 metų tokiam procesui lietuvaitės vežėsi vaistus iš užsienio. Dabar, gydytojo su rekomendacija ar pačios moters sprendimu, preparatas bus oficialiai perkamas vaistinėje. Tik neskubėkite, moterys, su neapgalvotais ir skubotais sprendimais. Visur kalbame apie sakralią gyvybę, kurios likimas mūsų rankose. Geriau dešimtį kartų pamatuoti savo gyvenimo sprendimus, nei visą likusį laiką griaužtis dėl pasekmių.

Visi abortai veda į psichologinių traumų pasaulį. Daugelis pacienčių, už savo pasirinkimus moka dvasinę, tylia kančia. Ten sutinkamas Dievas, kiekvienam ir mūsų dovanojęs gyvybę, ten, jau visai kitaip matuojami dviejų žmonių tarpusavio santykiai.

Labai norėtųsi, kad visuomenėje kuo mažiau liktų neapykantos ir mirties kulto, o ateinančios kartos atsigręžtų į pagarbą visoms gyvybės formoms, kur saugoma Visatos harmonija ir progresas. Reikia daugiau atsakomybės pajautimo už kiekvieną kūrinėlį esantį mumyse ar šalia.

Gimstamumas Lietuvoje mažėja kasmet… Kaip reikėtų gilesnio Valstybės žmonių žvilgsnio į jaunų šeimų gyvenimo, išsaugojimo galimybes ir sąlygas, į protingą jauno žmogaus ugdymą šeimoje. 

Kunigas R. Doveika jautriai pastebėjo, kad ten, kur daug antidepereantų ir laikmečio madų, labai mažai Dievo.“

Autorė dėkoja gydytojai už išsakytas mintis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje