Skip to content

Ką čia dar uždraudus?

Kaip jums ši žiema? Sakoma, vien rekordai. Europoje šilta, Azijoje šalta. Tiesa, apie Aziją pas mus nešnekama, nors per radiją teko girdėti, kad Taškente anomalios temperatūros, atšalo iki –20 laipsnių. Ir nors beveik prieš šimtmetį, 1930-aisiais, ten buvo –29,5, šalčiai niekam neįdomūs. Įdomu tik, kai kur nors atšyla.

Tada kovotojai su klimato kaita pradeda vietoj būgnų puodus mušti. Girdi, tokios karštos vasaros Europoje nebuvo jau pusę tūkstantmečio, o kas bus toliau?

Ir nė vienas nepaklausia: o prieš pusę tūkstantmečio kodėl taip karšta buvo? Taigi tada jokių gretučių nebuvo, niekas nešnekėjo, kad, žirnių prisivalgiusios, galima tiek anglies dvideginio į atmosferą išmesti.

Niekas mums nepapasakoja, kaip iš tikrųjų klimatas per bent pastarąjį tūkstantmetį keitėsi. Apie dinozaurų laikus nešneku, tada nepalyginamai karščiau buvo. Na, žmonių nebuvo, o dinozaurai išmirė, niekas tiksliai, kaip mūsų laikais mėgstama, laipsnių tikslumu, apie temperatūrą nepapasakos. Sakau, bent apie paskutinį tūkstantį metų pasakytų…

Užtat reikia kovoti su atšilimu. Apskritai bet kokia kova lietuviui yra šventas dalykas, lietuvis labai mėgsta kovoti. Pažiūrėkite, kokie klausimai Seime svarstomi. Ogi kaip dar ką nors uždrausti. Sakysite, kokia nors „laisvės“ partija yra prieš draudimus? Apsirinkate, „laisvė“ jų suprantama tik kaip laisvas kanapių rūkymas ir laisva meilė, o visa kita galima uždrausti.

Tiesa, laisva meilė su klimato atšilimu tarsi nesusijusi. O, sakysim, plonieji plastiko maišeliai ir klimatą, ir sveikatą gadina, todėl juos reikia uždrausti. Na, ne visai uždrausti, o apmokestinti. Tarsi jie dabar būtų nemokami, į kiekvienos „bulkos“ kainą neįskaičiuoti. 

Sugalvota, kad galima tuos maišelius dar kartą apmokestinti, nes kuo bet koks daiktas brangiau parduodamas, tuo valdžiai geriau. Tada visi daugiau mokesčių sumoka, ir dirbantys, ir pensininkai. Pastariesiems tik pensijos neapmokestintos, o PVM ir jie moka.

Plastikiniai maišeliai – blogai, gali kenkti sveikatai. Gali – čia toks draudikų mėgstamas burtažodis. Sako, net kūdikių piene plastiko jau randama. Nelabai aš tokį pasakymą suprantu, kūdikiai pieno tarsi neduoda, bet tiek jau to. 

Faktas: daug daugiau plastiko į aplinką patenka, dylant padangoms. Taip, plastikas – sintetinis kaučiukas – sudaro 25 proc. padangos.

Vieni sako, kad plastikiniai maišeliai suyra per 10–20 metų. Kiti – kad gali praeiti daug daugiau laiko, iki kelių šimtų metų. Žodžiu, pasirinkite terminą, kuris jūsų agitacijai labiau tinka. Bet, šiaip ar taip, padangos „kloja“ kelius plastiko dulkėmis jau dabar, o kai vėjelis papučia – mes tomis dulkėmis sėkmingai kvėpuojame. Tad gal plastikas piene – ne tas, o kitas?.. 

Ir gal ne vienkartinius plastikinius maišelius reikėtų uždrausti, o padangas? Kaip būtų gražu sugrįžti prie metalinių ratų – kaip Lietuvos keliai skambėtų. Arba visokias „audines“ bei „bliambordžinius“ vikšrais apauti. Įsivaizduokite, kaip tada patogu būtų – be problemų važiuoji prasčiausiais keliais, ir žiemą sniego nereikėtų valyti. Ekonomiška ekonomika, ar ne? Iš karto sveikesni pasidarytumėme, ir klimatas atvėstų.

Bet kova su klimato kaita naudinga tuo, kad kovoti galima su tuo, su kuo apsimoka. Ir kovoti taip, kaip apsimoka. Sakysim, ta garsioji Gretutė prieš atšilimą ne išeiginėmis, o penktadieniais demonstravo. Vietoje pamokų. Teisingai, ir mokinių daugiau į mitingus susirinkdavo, ir apskritai kam tokiems kovotojams mokslai? Dar išmoks ko nereikia.

Dar apie draudimus. Sakysim, kovojant su klimato kaita, raginama pereiti prie saulės elektrinių. Tai štai. tokioje Vokietijoje labai populiarios mažos saulės elektrinės, kurias vokiečiai įsirengia balkonuose – be jokių leidimų ir derinimų, tik elektrikus informuoti reikia. Ir dar jie visokių lengvatų gauna. 

O pas mus Lietuvoje? Pražilsi, kol visus popieriukus surinksi. O reikia popieriukų, kitaip, kaip mėgsta kartoti žurnaliūgos, bauda.

Taigi, su klimato kaita kovojama draudimais ir mokesčiais, kaip su tais maišeliais. Sakysim, toks Gentvilas, kuris, atrodo, aplinkos ministras, vis nori taršius automobilius apmokestinti. Tarsi būtų netaršių automobilių. Bet apie tai, apie taršą, garsiai kalbėti neverta, nes vis žadama visus automobilius apmokestinti.

Žinoma, kol kas liepiama persėsti į elektrinius automobilius. Tie, suprantama, kainuoja ar ne dvigubai brangiau. Nauda visiems: ir gamintojams, ir pardavėjams, ir valiai, kuri, pasikartosiu, daugiau PVM surenka.

Vis dėlto įdomu, kada padangos bus kokiu nors ekologiniu mokesčiu apmokestintos? Kadangi jau pradėta kalbėti, kad jose plastiko daug, matyt, neilgai trukus ir tokio mokesčio sulauksime.

O kol kas kovojame, nežinodami, ar ta kova apskritai duos kokių nors vaisių. Bet svarbiausia – duos pelno. Su tuo, kas nepelninga, nekovojame.

Tik nesakykite, kad šita valdžia bloga, o išsirinksime kitą – bus geriau. Net jeigu pamirštumėm, kad visas pasaulis kovoja – o sakykite, ar bent kartą opozicija, kuri pozicijos priimamus sprendimus ir draudimus į šuns dienas deda, atėjusi į valdžią, atšaukė? Išvardinkit bent keletą tokių draudimų. Na?

Panskliautas.lt nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje