Skip to content

Kultūra – tai viskas, ant jos pamatų dar galima rajono ateitis

Laikraščio skaitytojos, kraštietės skambutis paskatino vystyti temą, kuri itin aktualia tapo pastaraisiais mėnesiais. Apie amžinąsias vertybes, mindomas mūsų visuomenės kojomis, kalba pavieniai asmenys ir rašo kai kurios žiniasklaidos priemonės. Dešimtys politikų, besiveržiančių į savivaldos gyvenimą, kuria naujai senus projektus ir vizijas, galimos sėkmės atveju per būsimus rinkimus. 

Skambinusi kraštietė prašo visus būsimus rinkėjus gerai pagalvoti apie renkamas partijas ir jų kandidatus. Ūkiškas mąstymas visais laikais buvo reikalingas rajone, bet ne mažiau svarbios kultūrinės gairės. Pasaulėžiūra, su kuria ateinama dirbti vietos savivaldoje, stipriai daro įtaką visos Rytų Lietuvos raidai. Mūsų kraštas itin kentėjo nuo santvarkų ir valdžių kaitos prieš šimtmetį, deja, kenčia ir dabar. Būsimi kandidatai privalo suvokti, kad be kultūros strategijos vystymosi, į kurią gyvuotų integruotas etnografinis paveldas ir paraleliai turizmas, rajonas neturi kitokių resursų ekonominiam vystymuisi. Šiuo metu minėta sritis, jos ateitis lieka neapmąstyta iki maksimumo, neišbaigta, merdinti vietos politikų santykių aiškinimesi. Kultūra – tai viskas, ant jos pamatų dar galima rajono ateities visuomenės kūryba. O čia jau ir ežerai, kaimo turizmo sodybos, amatų privalumai, atskiri ūkiai. Viliuosi, kad skaitytojui suprantama, jog ne vien apie tiesioginius kultūros namus ar jų darbuotojus kalbama. 

Rajonui reikalingi drąsiai ir toliaregiškai planuojantys savivaldos atstovai, nebijantys naujovių ir racionalios, sveikos rizikos. Tikslingas gebėjimas dirbti ES projektinėje veikloje atvertų naujus kelius, investicijas ir pažadintų gyvastį jau apsnūdusiame Lietuvos pakraštyje. Svarbu, kad bent ateityje susikurtų rajono valdymo komanda, dirbanti vietos žmonių gerovei, o ne atskiroms interesų grupelėms. Reikia rinkti asmenis, gebančius aukoti ir aukotis, norinčius keisti dabartį, reginčius rajono socialinį ir ekonominį gyvenimą ir veikiančius dėl kitų žmonių gerovės. 

Neteisingas posakis – kokios valdžios nusipelnėte, tokią ir turite. Priešrinkiminėje kampanijoje stipriai manipuliuojama visuomenine nuomone, nenatūraliai užaštrinami jautrūs socialiniai klausimai, naudojamasi atskirų,  pavienių situacijų buitiniu dramatizmu.

Daugelis rinkėjų, deja, dar simpatizuoja ne pilietinei kandidato pozicijai, o aplinkai, esamos įtakos galimybėms, giminių ir pažįstamų ratui. Atsimerkime šiandienoje. Nemenkinkime pačių pilietinių nuostatų. Mielieji, rinkdami savivaldos atstovus, pažvelkime iš esmės į kandidato asmenį – visuomeninį autoritetą, gyvenimo poziciją, drąsą, liaukimės vaizduotėje formuoti būsimo „meškiuko pūkuotuko“ paveikslą. Tokie mūsų iliuzijos vaisiai atneša netikėtumus ateityje, tada ir šaukiame, kad tokios valdžios mums nereikia, mes nerinkome tokių. Aišku, kad tokių ir nenusipelnėme, bet už atsipalaidavimą, naivumą privalome mokėti visą kainą.

Ignalinos rajonas turi gražią ir prasmingą ateitį, tik išlikime aktyviais Valstybės piliečiais, nebijančiais priimti konkrečių sprendimų, nesigūžiančiais dėl sunkumų ir keblumų į kamputį, neatsiribokime nuo visuomeninės veiklos. Dalyvaukime visuose kandidatų susitikimuose, klauskime, nebijokime nepatogių diskusijų ir klausimų būsimai valdžiai. Egzaminuokime rajono ateities tęsėjus ir kūrėjus, kad vėliau kuo mažiau susidurtume su keblumais jų veikloje, neleiskime savivaldai prisidengti biurokratizmo skraiste. Ieškokime kuriančių žmonių, drąsių ir nepaperkamų amžinųjų vertybių srityje“.

Autorė dėkoja už išsakytas mintis. 

K. Pabijuto pieš.

1 komentaras

  1. O, kaip gražiai ir teisingai pasakyta. Man irgi nieko nėra bjauresnio, kai dėl gryno išskaičiavimo, gali lengvai ir be sąžinės graužaties išduoti, parduoti… Tiesiog koktu skaityti kandidatų į tarybą pavardes, kurie prieš keturis metus įsikabinę laikėsi vieno sąrašo, šį kartą jau patapo socdemais. O man kaip piliečiui, norisi žinoti visas tokių kandidatų pavardes. Palyginau 2019 m. sąrašus su šiųmetiniais ir nustačiau, kad labiausiai „suneštinis” yra būtent dabartinės rajono valdžios – socialdemokratų sąrašas. Jame parsidavėlei iš Valstiečių sąrašo (ne vien valdžios ištroškusi Marijona iš Šiūlėnų), Darbo partijos, J. ROKO atvesti Pakso partijos nariai, liberalai ir gal yra kitų.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje