Skip to content

Ar žinote, kad Butų ūkiui jau pusantrų metų mokame… panaikintą mokestį?

Butų ūkio mokesčių lapelis. Pirma eilutė – tai neegzistuojantis mokestis.

Jonas BALTAKIS (Rajono savivaldybės tarybos narys)

Pastaruoju metu viešumon kyla vis nauji rajono valdžios kreivi darbai, neretai virstantys skandalais. Galima karčiai pajuokauti, kad kai nėra gerų darbų ir sprendimų, blogi taip pat tarsi patvirtina, kad valdžia gi kažką veikia, tik vis ne taip, ne ta kryptimi. Ir štai naujas skandalas. Paaiškėjo, kad Ignalinos ir Didžiasalio daugiabučių namų gyventojai jau 18 mėnesių Butų ūkiui moka eksploatacinių išlaidų mokestį, kuris nuo 2021 m. liepos 1 d. buvo… panaikintas. Moka, žinoma, ne savo noru, tas mokestis pirma eilute įrašomas kiekvieno mėnesio Butų ūkio mokesčių lapeliuose. Trumpai sakant, Butų ūkis tiesiogiai įkišo ranką į kiekvieno daugiabučiuose gyvenančio gyventojo kišenę.

Rajono tarybos sprendimų, nustačiusių taip vadinamus bendrosios nuosavybės administravimo, nuolatinės techninės priežiūros (eksploatavimo), gyvenamųjų patalpų nuomos išlaidų tarifus buvo ne vienas. Paminėsiu keletą. Tai 2007 m. liepos 4 d. sprendimas Nr. 180, 2012 m. lapkričio 22 d. sprendimas Nr. T-179, 2014 m. spalio 30 d. sprendimas Nr. T-196 (šiuo sprendimu tarifas, iki tol buvęs litais, pervestas į eurus), 2019 m. vasario 7 d. sprendimas Nr. T-12 ir kiti. Išvardintais sprendimais buvo tvirtinami, keičiami tarifų dydžiai.

2018 m. gegužės 3 d. išleistas aplinkos ministro įsakymas Nr. D1-354 „Dėl daugiabučių gyvenamųjų namų techninės priežiūros tarifo apskaičiavimo metodikos patvirtinimo“. Pagal šį įsakymą butų ūkių tarnybos, suprantamai tariant, tuos pinigus, kuriuos gaudavo gyventojams mokant tarifus (nesvarbu, dirbo ką name Butų ūkio darbuotojai ar ne), turi užsidirbti ir gyventojai turi mokėti tik už realiai atliktus darbus, o kad už juos neimtų pačių sugalvoto mokesčio, įsakymu patvirtinti maksimalūs techninės priežiūros tarifai.

Šio aplinkos ministro įsakymo reikalavimai ir buvo perkelti į rajono savivaldybės rajono tarybos 2021 m. birželio 29 d. sprendimą Nr. T-127. Cituoju:

2. Pripažinti netekusiais galios:

2.1. Ignalinos rajono savivaldybės tarybos 2019 m. vasario 7 d. sprendimą Nr. T-12 „Dėl Ignalinos rajono savivaldybės daugiabučių gyvenamųjų namų techninės priežiūros maksimalių tarifų patvirtinimo“.

2.2. Ignalinos rajono savivaldybės tarybos 2012 m. lapkričio 22 d. sprendimo Nr. T-179 „Dėl uždarosios akcinės bendrovės Ignalinos butų ūkio ir uždarosios akcinės bendrovės „Didžiasalio komunalinės paslaugos“ teikiamų paslaugų tarifų nustatymo“ priedo „Daugiabučių gyvenamųjų namų bendrosios dalinės nuosavybės administravimo ir bendro naudojimo objektų nuolatinės techninės priežiūros (eksploatavimo) tarifai“ 2 punktą.

3. Šis sprendimas įsigalioja nuo 2021 m. liepos 1 d.“

Taigi, rajono tarybos sprendimai, kuriais buvo nustatyti eksploatacinių išlaidų tarifai, nuo 2021 m. liepos 1 d. nustojo galioti. Tačiau iki šiol jie iš gyventojų imami. Kiek kiekvienas sumokėjote per tuos 18 mėnesių, galite paskaičiuoti patys. Tas tarifas priklauso (priklausė) nuo buto ploto, todėl jis pas visus yra kažkiek skirtingas. Tas mokestis nėra didelis ir jo skirtumas pas visus skiriasi centais. Bet, vis dėlto, tai pinigai. Štai pasiremsiu savo pavyzdžiu. Aš kas mėnesį su PVM moku (daugiau nemokėsiu) 4,06 Eur. Per 18 mėnesių neegzistuojančio mokesčio sumokėjau 73,08 Eur. Kaip sakė šaltinis rajono savivaldybėje, Butų ūkis per metus šio neteisėto mokesčio surenka apie 170 tūkst. Eur (be PVM).

Kas toliau? Į teismą kreiptis vargu ar realu. Butų ūkis dabar privalo šiuos sumokėtus pinigus užskaityti, kaip sumokėtus avansu arba kelis mėnesius Butų ūkiui visai nieko nemokėti, kol išsilygins permokėta suma. Tarkim aš už viską moku 23,38 Eur, tai už permokėtus 73,08 Eur galėčiau nemokėti daugiau nei tris mėnesius. 

Kyla ir daugiau klausimų. Ar čia yra Butų ūkio savivalė, ar viskas daryta su rajono savivaldybės žinia. Bet kuriuo atveju, rajono savivaldybė atsakinga už Butų ūkį ir turi kontroliuoti jo veiklą. Manau, kad ši istorija verta ir STT ar kitos panašios tarnybos dėmesio.

Butų ūkio mokesčių lapelis. Pirma eilutė – tai neegzistuojantis mokestis.
Butų ūkio mokesčių lapelis. Pirma eilutė – tai neegzistuojantis mokestis.

Autoriaus nuotr.

9 komantarai (-ų)

  1. Del to ir buvo pašalinta butu ukio valdyba.

  2. Praėjusių metų lapkričio 8 d. meras postringavo:
    „Siekdamas paneigti šiuo metu viešoje erdvėje skleidžiamas sąmokslo teorijas, inicijuosiu komisijos, ištirsiančios šią situaciją, sudarymą. Visuomenė bus supažindinta su šios komisijos darbu ir išvadomis“. Na va, ir atėjo laikas sudaryti žadėtą komisiją. Nes liaudyje ir vėl sklando sąmokslo teorijos: ar tai jį apvogė, ar tai jis apsivogė, ką ten suprasi…

  3. Kaip be mero žinios? Viską žino ir jis ir jo aplinka, tik vaidina nekaltus. Jau vien šilumos ūkio maklės parodė ką reiškia mero žodžiai „atsakingai pareiškiu”. Labiau atsakingai primelavo, kad niekas su juo nieko nederino, nors pats tuos derinimo dokumentus pasirašė. Tai gal dar „atsakingai pareikš”, kad už jį kažkas pasirašė? O kiek rašyta, sakyta apie Kompatos prirašymus. Ir nieko. Visa bėda mumyse, kad tylim dantis sukandę ir kaip Prezidentė sakė – krūpčiojam, neduok Dieve, kad tik valdia nesužinotų, kad mes pykstam ant jų už jų melą ir machinacijas. Pakrūpčiokim toliau…
    O gal geriau įsižiūrėkim į jų paniekos paprastam žmogeliui perkreiptus, naglus ….

  4. neišgėręs , nesuprasi. Durnių laivas

  5. Jei zmones ir taip tyles..Ignalina bus parfuota su viskuo..deka mero ir jo uosvienes deka.kuri diriguoja jam pirma styga.

    • Labas vakaras p. Ona, vėl man vienas klausimas neduoda ramybės🙂? Jei meras, beje išrinktas ignaliniečių, tame tarpe ir mano, kaip Jūs sakot parduos tai ką su irplanavo parduoti „ana” Jums labai patinkanti valdžia (nors kai kurie tarybos nariai stebėtinai neatsimena už ką balsavo anais laikais), kurie bus blogesni? Kurie pradėjo ar kurie baigė darbus?

  6. Spaudoje perskaičiau kitokią nuomonę apie straipsnyje aprašomą tarifą. Nepatingėjau ir savivaldybės teisės aktų paieškoje (taip tarybos nariai ir kandidatai, yra ir tokia 🙂) pasitikrinau kieno gi teisybė. Panašu, kad ir šį kartą kažkas straipsnio autorių apgavo ar suklaidino, tarifas taikomas pagal galiojantį teisės aktą. Matyt suklaidino, nemanau, kad su tokia patirtimi politikas nemokėtų skaityti dokumentų🙂.

  7. Nesvarbu ar eksploatacinių išlaidų mokestis mokomas ar ne -svarbu, kad daugiabučių bendro naudojimo konstrukcijos, patalpų (stogų, namo sienų, balkonų, rūsių, laiptinių ir t.t.) patalpos būtų prižiūrimos ir defektai nedelsiant šalinami, taip pat daugiabučių sklypai būtų prižiūrimi. Kiek žinau, tai būsimuose rinkimuose Konsevatoriai turi sprendimą.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje